< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - duminica, 3 octombrie 1999

Gastile din Iasi le imita pe cele din Brasov

Doua grupari de cartier, inarmate cu bate, lanturi si buzdugane, s-au luat la bataie din cauza unei brichete

La inceputul acestei saptamani, mai multi tineri din cartierele iesene Dancu si Tatarasi s-au luat la bataie cu bate, lanturi si bucati de lemn. Din cauza evenimentelor petrecute la Brasov cu putin timp in urma, incidentul a capatat o mare amploare. Prin interventia prompta a politistilor ieseni, au fost retinuti destul de multi participanti la bataie. Identificarea batausilor continua.

Tot scandalul a pornit de la doi pustani de liceu, care s-au luat la bataie de la o banala bricheta. Unui pusti i s-a luat o bricheta de catre un "baiat" din Tatarasi si, de aici, s-au luat la bataie. Apoi, fiecare si-a chemat gasca din cartier. Doru Condrea, cel batut si cu bricheta luata, s-a dus de urgenta in cartierul Dancu, unde locuieste si a adunat vreo doua masini pline cu prieteni de-ai sai pusi pe razbunare.

S-au dus cu totii in Tatarasi si au batut pe cine le-a iesit in cale. Razbunarea a mai fost domolita doar de trecerea prin zona a unei masini a Politiei. A doua zi, marti, lucrurile s-au intamplat la fel, ciocnirile dintre cele doua gasti continuand. Seful Politiei Municipiului Iasi, col. Gheorghe Grigoriu, ne-a declarat: "Nimeni nu a folosit arme, ci numai bate. Nici sabii, nici cutite, nici altceva. Doar unul dintre cei retinuti, Radu Nicusor, avea la el un buzdugan. Ceea ce este ingrijorator este faptul ca, dupa aprecierile noastre, participantii la acest conflict au fost putin impinsi din spate de ceea ce s-a intamplat la Brasov, unde s-a creat un precedent nelinistitor". Cu trei zile in urma, au fost retinuti, pe baza de ordonanta, cinci tineri din cartierul Dancu: Nicu Rata (19 ani), Petrica Cotet (21 ani), Constantin Izgon (19 ani), Bogdan Tudor (17 ani) si Iulian Fluieraru (19 ani). Ieri, seria retinerilor a continuat cu aducerea la Politie a unui grup din cealalta tabara, a baietilor din cartierul Ciurchi. Astfel, Lucian Toma (18 ani), zis Camel, descoperit ca autor al unui furt, s-a dovedit a fi si el participant la bataia din Tatarasi. De asemenea, Radu Sucila (19 ani), Petru Negru (23 ani) si Bogdan Vizaru (19 ani) fac parte din gasca din Ciurchi, care, datorita mobilizarii unui numar mare de politisti, a inceput sa se imputineze. Echipa Politiei Criminale continua sa retina membri din cele doua gasti, stabilind partea fiecaruia de vina.

(Iulian CAZACU)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=32098&data=1999-10-03