< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - duminica, 22 august 1999

Geologii americani si germani fac o dezvaluire senzationala despre unul dintre cele mai mediatizate mistere ale lumii

Secretul Triunghiului Bermudelor

Savantii sustin ca gazul metan de pe fundul oceanului scufunda navele in Triunghiul Mortii

Metanul, aflat intr-o stare solida, se amesteca, in acesta zona, cu apa de mare formand un lichid care nu poate suporta greutatea vaselor * Materia solidificata se lichefiaza in acest punct de pe planeta din cauza interactiunilor curentilor oceanici * Pe fundul oceanului planetar se afla cantitati uriase de gaz metan inghetat * Energia depozitata de acestea este de doua ori mai mare decat oricare tip cunoscut de carbune, gaz natural si petrol * Gazul metan este o "bomba cu ceas" pentru ca duce la incalzirea atmosferei terestre

Cercetarile efectuate de catre echipe de geologi germani si americani, in adancul oceanului Pacific, la o suta de kilometri de coasta statului Oregon, din SUA, au demonstrat faptul ca, la o adancime de peste 1500 de metri, se gasesc cantitati imense de gaz metan, amestecat cu apa, relata, saptamana trecuta, DPA. Acest amestec, extrem de inflamabil, produs de emanatiile sedimentelor aflate in descompunere, de pe fundul oceanelor, se afla, din cauza presiunilor imense la care este supus, in stare solida, mai precis, sub forma de blocuri de gheata. Prima mostra, din acest gen de hidrocarbura, studiata de catre profesorul Erwin Suess, directorul Centrului de cercetari Geomar, din cadrul Universitatii Kiel, din Germania, a fost extrasa, acum trei ani. Potrivit lui Suess, in contact cu aerul, mostra, semanand cu un bulgare de zapada, a inceput sa se topeasca foarte repede, "bolborosind si fasaind, asemenea pudrei topite de antacid". De asemenea, la contactul cu focul, metanul inghetat a ars rapid, cu flacara rosie-violet, si a lasat in urma cateva picaturi de apa. Cercetarile care au urmat au scos la iveala faptul ca acest amestec se gaseste pe fundul intregului ocean planetar si ca energia inmagazinata este de de doua ori mai mare decat cea a oricarui tip de carbune, gaz natural si petrol cunoscut. Desi, la prima vedere, pare o descoperire senzationala si noua sursa de energie, oamenii de stiinta avertizeaza ca aceasta cantitate imensa de gaz metan poate duce la grabirea "efectului de sera", fiind cunoscute influenetele metanului asupra incalzirii atmosferei terestre. "Aceasta descoperire este o bomba cu ceas", a declarat profesorul Suess.

Ipoteza OZN este spulberata

In afara importantei sale pur stiintifice, descoperirea metanului inghetat, a dus si la aparitia unor ipoteze menite, potrivit emitentilor lor, dezlegarii misterului Triunghiului Bermudelor. Invaluit de enigme si ingropat in valuri de cerneala si munti de hartie, Triunghiul Bermudelor este locul in care au disparut zeci de ambarcatiuni si avioane, fapt ce a dus, in acest secol, la aparitia unui mit modern si a sute de ipoteze, care mai de care mai bizare. Insa, descoperirea cantitatii uriase de gaz metan, de pe fundul oceanului, pare sa desfiinteze toate explicatiile legate de OZN-uri, porti interdimensionale, "wormholl" (tunel temporal), distorsiuni ale campului magnetic al Pamantului si multe altele. Astfel, potrivit cercetatorilor americani, din cauza variatiilor de temperatura a apei Oceanului Atlantic, generate de confluenta celor doi curenti, rece, din nord, si cald, din sud, metanul inghetat se topeste, emisiile rezultate ducand la scaderea densitatii apei.

Mai ramane de explicat disparitia avioanelor

Concluzia specialistilor ar fi ca in Triunghiul Bermudelor vasele construite pentru a naviga pe apa de mare se scufunda intr-un lichid mai usor decat aceasta, cum ar fi amestecul apa - gaz metan. Potrivit geologului Bill Dillon, de la USGS, "gazul eliberat, ducand la scaderea densitatii apei, poate determina o nava sa se scufunde, insa, in urma verificarii a unui numar mare de arhive, s-a ajuns la concluzia ca multe dintre vasele despre care se stia ca au disparut in Bermude s-au scufundat, de fapt, in alte locuri". Desi un mare mister pare a fi pe punctul de a fi dezlegat, mai ramane un semn de intrebare: "Daca navele se scufunda din cauza densitatii scazute a apei, ce s-a intamplat cu avioanele?"

Marius BATCA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=30073&data=1999-08-22