< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - marti, 3 august 1999

13 oameni ar fi putut fi salvati de la moarte daca ministrul Apelor, Padurilor si Mediului si-ar fi facut datoria

Romica Tomescu trebuie demis

Ca un om fara coloana vertebrala, ministrul Tomescu a mintit opinia publica cu televizorul! El a fost prins cu mana-n sac de Departamentul de Control al Guvernului

Dezastrul petrecut din cauza precipitatiilor abundente cazute in noaptea de 11-12 iulie 1999 la colonia Tomeasa din zona barajului de pe Raul Mare din Muntii Retezat a avut ca urmare 13 decedati, 139 de locuinte distruse, 79 de anexe avariate, 995 animale diparute si 1485 de ha agricole inundate. Valoarea totala a pagubelor, estimate de Prefectura judetului Hunedoara, se ridica la peste 45 miliarde de lei. Precipitatiile abundente, au depasit 136 de litri pe metru cub, in decurs de doua ore, creand o viitura cu un debit de 800-1000 metri cubi pe secunda, care pur si simplu a maturat colonia muncitoreasca din Retezat. Primul ministru Radu Vasile a solicitat un raport al evenimentelor din 12 iulie. Radu Vasile a fost de acord cu concluziile raportului din care va prezentam, in premiera, cele mai interesante pasaje.

Avertizarile hidrologice nu au fost luate in seama de Romica Tomescu

Primul ministru, Radu Vasile, a imputernicit un colectiv de control al carui scop a fost acela de a verifica aplicarea prevederilor Ordonantei nr. 47/1994. Aceasta Ordonanta prevede apararea impotriva dezastrelor de catre autoritatile publice locale si centrale. Verificarea a fost efectuata de secretarul de stat Ovidiu Grecea, seful Departamentului de Control al Guvernului si expertii Alexandru Antonescu si Mihai Ghita.

Verificarile intreprinse au evidentiat existenta unor avertizari hidrologice transmise inca din data de 09.07.1999, de Compania Nationala Apele Romane - Filiala Mures si care relevau pericolul producerii unor fenomene meteorologice negative si a cresterii debitelor de apa. Comisia a mai relevat si unele disfunctionalitati la nivelul organelor abilitate pentru a interveni in asemenea situatii.

In baza prevederilor Ordonantei 47/1994, fenomenele naturale produse in Retezat reprezinta un "dezastru". Comisia specializata pentru acest tip de dezastru, potrivit aceleiasi Ordonante, este Comisia centrala pentru apararea impotriva inundatiilor, fenomenelor meteorologice periculoase si accidentelor la constructiile hidrotehnice - la Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, avand ca presedinte pe ministrul Romica Tomescu.

Ministrul Tomescu paseaza pisica in curtea MLPAT-ului

Tomescu, desi dezastrul a avut loc intre orele 4 si 6, nu a convocat Comisia centrala in vederea luarii masurilor ce se impuneau. Ministrul Tomescu a argumentat aceasta lipsa de decizie prin faptul ca dezastrul s-ar datora unor alunecari de teren si, in consecinta, raspunderea este a Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Treritoriului. O alta neregula sesizata de organul de control este ca Comisia centrala nu a informat operativ Comisia guvernamentala si opinia publica prin intermediul mass-media, nerespectandu-se prevederile OG 47/1994. Mai mult, din centrala Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului si Regia Nationala a Padurilor, nu s-a deplasat la locul dezastrului nici un cadru de conducere sau specialist in domeniu, in vederea stabilirii cauzelor, evaluarii pagubelor si a masurilor ce se impuneau. De asemea, intr-un interviu acordat TVR 1, Tomescu a mintit cand a afirmat ca exista o comisie care are ca obiectiv diminuarea pierderilor la colonia Tomeasa.

Hidrotehnica Deva este cercetata de Parchet

SC Hidrotehnica SA, Sucursala Deva, nu a elaborat un plan propriu, nu a organizat, instiintat si alarmau salariatii pentru apararea impotriva dezastrului si nu a intocmit studiul de evaluare a riscului potential pentru colonia Tomeasa, contravenind astfel prevederilor OG 47/1999. Ca urmare Parchetul de pe langa tribunalul Hunedoara s-a sesizat din oficiu in legatura cu acest eveniment. Comisia de control a mai constatat ca producerea acestor dezastre in zonele montane ale Romaniei, cu o frecventa mai mare in ultima perioada, se datoreza faptului ca, in ultimii 20 de ani, nu s-au realizat pe bazinele hidrografice lucrari de combatere a eroziunii solului si alte lucrari de protectia solului.

Doua administratii, doua politici

Paradoxal, la noi in tara sunt doua administratii publice centrale (Ministerul Agriculturii si Alimentatiei si Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului), care elaboreaza politici diferite in domeniul gospodaririi fondului funciar, neputandu-se corela asigurarea fondurilor si executarea lucrarilor pe bazine hidrografice, asa cum ar fi normal si reglementat in tarile din UE.

Ca urmare a celor constatate, Primul Ministru Radu Vasile, a primit din partea comisiei care a investigat dezastrul produs in Retezat o intreaga lista de propuneri. In perspectiva restructurarii Guvernului, se va analiza oportunitatea elaborarii politicilor in domeniul fondului funciar si gospodaririi apelor de catre o singura autoritate.

Prefectura judetului Hune-doara, impreuna cu institutiile abilitate din zona, vor continua actiunea de evaluare a pagubelor in zona calamitata, urmand a dispune masuri de inlaturare a efectelor catastrofei si ajutorarea sinistratilor cu apa, hrana, imbracaminte, materiale de constructii si fonduri banesti.

Va fi analizata activitatea ministrului Romica Tomescu, taxata ca necorespunzatore de catre comisie, in cazul dezastrului din Retezat si se vor lua masuri pentru delimitarea zonelor expuse riscurilor naturale.

Mihnea TALAU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=29093&data=1999-08-03