< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - marti, 3 august 1999

Dosarul Sibiu '89

Consilierul PDSR Francisc Toba considera trimiterea sa in judecata o vendeta politica

Toba dezvaluie, in exclusivitate pentru ZIUA, legatura stransa avuta cu CFSN in zilele fierbinti ale lui decembrie '89 * Un element nou: dunga rosie de la salonul "teroristilor" MI * Apar si "teroristii" borfasi

Ultimele pagini ale dosarului "Sibiu" il incrimineaza, dupa cum ati aflat, alaturi de col. Aurel Dragomir si alti doi inculpati - col. Gheorghe Moise si civilul Nicolae Cosconea - pe Francisc Toba, actual consilier al PDSR si fost deputat al acestui partid ca, in calitate de capitan la UM 01598 Marsa, in timpul evenimentelor din decembrie '89, a savarsit infractiunea de tentativa de omor.

Contraatacand solutia Sectiei Parchetelor Militare, al carei rechizitoriu numara peste 200 de pagini si 42 de dosare conexate in cauza, Francisc Toba a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca "nici o persoana nu a suferit din cauza mea in timpul revolutiei din decembrie '89, ci dimpotriva, am reusit sa salvez oameni". Toba a prezentat mass-media, in apararea sa, o caseta video, datata din 25 decembrie '89, in care militarii relateaza imprejurarile in care au fost raniti, acestia afirmand ca au fost impuscati din cladirea Securitatii.

Trecand peste fireasca sa disculpare in ce priveste acuzatiile din decembrie, Francisc Toba - care a subliniat ieri ca "Sectia Parchetelor Militare intentioneaza sa-si regleze conturile in diverse sfere politice" - a declarat in exclusivitate ziarului ZIUA:

"Activitatea mea de atunci este foarte simpla. Nu inteleg cum de sunt acuzat ca as fi avut in decembrie '89 un "tratament neomenos", atata vreme cat eu am aparat, prin misiunea incredintata de catre CFSN, spitalul judetean Sibiu. Istoria e clara. Am ajuns acolo in jurul pranzului, la centrul CFSN Sibiu si am fost informat ca in spitalul judetean au fost prinsi trei teroristi. M-am deplasat la spital. M-am deplasat acolo si am constatat ca cei trei "teroristi" erau niste borfasi care furasera din resedinta prim-secretarului Nicu Ceausescu. I-am preluat, impreuna cu lucrurile furate, m-am intors la CFSN, unde i-am predat si am informat ca situatia din spital e critica iar salvarile venisera ciuruite de gloante. De comun acord cu CFSN m-am intors la spital, unde am preluat conducerea incepand cu 23 decembrie '89. Nu am facut niciodata uz de arma si nici vreunul din oamenii mei care au format nucleul din apararea spitalului. Mai mult, am ajutat la dezamorsarea situatiei, colaborand cu Elefterescu, cel care m-a condus sa cunosc obiectivul. Cat priveste episodul "teroristi", am fost informat ca intr-un salon se afla patru dintre acestia. I-am gasit in pijamale, mi s-a explicat ca au fost molestati pe strada. Erau sub sedative. M-a frapat ca usa de la salon avea trasata o dunga rosie. In 23-24 decembrie '89 am pus un soldat la usa ca sa-i apere pentru ca fusesem avertizat de cadrele medicale ca acestia se afla in pericol. A doua zi - in 24 decembrie '89, constatand ca prezenta lor era iritanta, am decis sa fie transportati la unitatea militara pentru a avea protectie. Este vorba de UM 01512. De acolo nu stiu ce s-a mai intamplat". Francisc Toba a indicat patru persoane ca martori ale evenimentelor, care pot confirma cele spuse de el: col. Popescu, col. Sonea, Tanase si Moldovan. El sustine ca nu a pus niciodata pancarde cu scrisul "TERORIST" de gatul vreunuia dintre bolnavii dusi de la spital la UM 01512. "Declar ca sunt nevinovat si nu am atentat la viata nimanui! Ca dovada, cei patru care supravietuiesc si unii sunt chiar cadre MI!", ne-a declarat Toba. El a mai mentionat: "Este o vendeta, un proces politic. Nu-mi e teama de el. Daca voi fi achitat, ceea ce sper, voi face plangere si voi cere despagubiri pe care le voi dona Asociatiei Revolutionarilor din Sibiu pentru a-si cladi un simbol al jertfei lor in decembrie '89. Stiati ca nu au asa ceva?"

Adina ANGHELESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=29078&data=1999-08-03