Ziua Logo
  03:26, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Disidentul Vasile Paraschiv a refuzat decoratia acordata de "comunistul" Traian Basescu
-- Acesta i-a spus presedintelui: "Eu nu sunt ca un caine caruia daca ii dai o felie de salam tace din gura si te lasa sa intri in curtea stapanului sau si sa furi totul. Eu vreau de la dumneavoastra, domnule presedinte, dreptate, nu decoratii, bani, functii"
 1 decembrie, 19:01 
Disidentul a refuzat distinctia prezidentiala (Mircea Paun, ZIUA foto)
Disidentul anticomunist Vasile Paraschiv a returnat presedintelui Traian Basescu decoratia primita luni, de ziua nationala, spunand ca se simte obligat sa refuze primirea ei de la "un comunist ca toti ceilalti, care ne-au condus tara de la Revolutie si pana azi".
"Va multumesc pentru inalta distinctie ce ati hotarat sa mi-o acordati astazi, dar eu sunt obligat sa refuz primirea ei de la un comunist ca toti ceilalti care ne-au condus tara de la Revolutie si pana azi si impotriva carora eu am luptat din 1968 si voi continua sa lupt pe cale legala si democratica pana la ultima bataie a inimii", a spus disdentul Vasile Paraschiv, luni, la Palatul Cotroceni, dupa ce seful statului i-a inmanat decoratia Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de cavaler.
"Eu nu sunt ca un caine caruia daca ii dai o felie de salam tace din gura si te lasa sa intri in curtea stapanului sau si sa furi totul. Eu vreau de la dumneavoastra, domnule presedinte, dreptate, nu decoratii, bani, functii", a continuat Paraschiv, amintindu-i sefului statului de promisiunile facute la finalul lui 2004, inainte de a fi ales in functie. "Vreau dreptate si adevarul pentru intregul nostru popor, exact ceea ce ati promis dumneavoastra poporului nostru in noiembrie 2004 si care pe mine m-a atras ca un magnet, dar din nefericire nu v-ati respectat promisiunea", a spus disidentul anticomunist, citat de NewsIn. Paraschiv a spus ca nu va mai continua sa vorbeasca in acel cadru, desi traieste intr-o tara libera, pentru ca presedintele l-a invitat sa vorbeasca in privat, peste cateva zile. "Ma opresc aici intrucat, desi sunt un om liber nu am dreptul sa vorbesc ce gandesc si atunci cand vreau eu. Domnul presedinte mi-a spus ca peste cateva zile ma va chema si vom sta de vorba pe baza acestei declaratii", a incheiat Paraschiv.
Traian Basescu, nedumerit (Mircea Paun, ZIUA foto)
La randul sau, Traian Basescu i-a multumit lui Paraschiv pentru prezenta, dar i-a atras atentia ca decoratia i-a fost oferita nu in nume propriu, ci in numele statului roman. "Va multumesc pentru cuvintele pe care le-ati spus, pentru ca ati participat la aceasta ceremonie si sunteti oricand binevenit la Palatul Cotroceni. Nu trebuie sa asteptati invitatia mea. (..)Vreau sa stiti ca eu respect insemnele statului roman si cand le acord, ne le acord in nume personal, ci in numele statului roman si cred ca oricare dintre noi are datoria, cetatean roman fiind, sa respecte simbolurile statului", a raspuns presedintele, starnind aplauzele celor prezenti in sala Ambasadorilor, la Palatul Cotroceni.
Decorat pentru inalta tinuta morala si patriotism
Presedintele Traian Basescu i-a acordat disidentului Vasile Paraschiv distinctia "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, pentru " Inalta tinuta morala si patriotismul de care a dat dovada", decretul de decorare fiind publicat in Monitorul Oficial. In decretul de conferire a Ordinului National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler se precizeaza ca distinctia ii este acordata lui Vasile Paraschiv "In semn de apreciere deosebita pentru inalta tinuta morala si patriotismul de care a dat dovada, pentru devotamentul si atasamentul fata de valorile democratiei". Purtatorul de cuvant al presedintelui, Valeriu Turcan, confirma, in data de 13 noiembrie, pentru Agentia NewsIn, ca presedintele Basescu a demarat procedurile pentru acordarea Ordinului National "Steaua Romaniei", cea mai inalta distinctie a statului roman, luptatorului anticomunist Vasile Paraschiv. Seful statului a raspuns favorabil apelului unor reprezentanti ai societatii civile. Vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, sustinut si de Vladimir Tismaneanu, presedintele Comisiei Prezidentiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, a solicitat presedintelui ca disidentul Vasile Paraschiv sa primeasca Ordinul "Steaua Romaniei". "Vasile Paraschiv nu a primit niciodata nicio distinctie din partea unei institutii si asta chiar daca este cel mai curajos luptator anticomunist roman. Am trimis propunerea noastra Presedintei Romaniei, cu speranta ca va fi aprobata", a declarat, pe 12 noiembrie, Sorin Iliesiu.
"La un ceas cand unii incearca sa conteste insusi demersul Comisiei Prezidentiale si al Presedintelui, de condamnare a unui regim ilegitim si criminal, trebuie sa ne reamintim lectia lui Vasile Paraschiv, a unui om care a demascat, cu pretul unor cumplite chinuri, faptul ca dictatura comunista a fost una a minciunii, samavolniciei si nesimtirii", se preciza si in scrisoarea de sustinere a disidentului, semnata de Vladimir Tismaneanu.
Tortionarii fantoma
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania a depus, pe 8 iulie, la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Parchetelor Militare, o sesizare in legatura cu 67 persoane care l-au cercetat si torturat pe luptatorul anticomunist Vasile Paraschiv. Fostii securisti, activisti de partid si informatori ar fi, potrivit IICCR , pasibili "de a fi savarsi acte de terorism prin rapirea si torturarea cunoscutului disident Vasile Paraschiv, precum si de utilizarea psihiatriei pentru reprimarea sa, de supunerea lui la tratamente crude, inumane si degradante, timp de 26 de ani, pentru atitudinea si convingerile sale anticomuniste". La data de 3 noiembrie, procurorii au comunicat solutia de neinceperea urmaririi penale impotriva celor 67 de persoane. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania a depus pe 13 noiembrie la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, o plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale in cazul tortionarilor disidentului Vasile Paraschiv.
A incercat sa puna bazele unui sindicat liber in timpul comunismului
Vasile Paraschiv este cunoscut ca un important luptator anticomunist, fiind persoana care a incercat crearea unui sindicat liber al muncitorilor din Romania in regimul comunist, alaturi de Ionel Cana. Este autor al mai multor carti despre regimul comunist. Iata ce declara disidentul, fata de acest aspect, in cotidianul ZIUA din data de 26 ianuarie 2007: "Ideea mea de a crea un sindicat liber in Romania s-a concretizat prin trimiterea Comitetului Central al Partidului Comunist Roman si Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania a unei liste cu 11 propuneri care prevedeau acele drepturi pe care le au sindicatele noastre astazi. Aceasta idee mi-a aparut in minte dupa ce Nicolae Ceausescu, sub influenta evenimentelor din Polonia de la Gdansk, Vinia si alte localitati a inteles ca nu se mai poate merge asa mai departe si a incercat sa amageasca poporul roman, muncitorii, intelectualii cu liberalizarea vietii sindicale din Romania". Paraschiv a intrat in contact cu miscarea scriitorului Paul Goma pentru apararea drepturilor omului. "L-am cunoscut in momentul in care am auzit la Radio Europa Libera scrisoarea pe care el a trimis-o Conferintei post-Helsinki de la Belgrad. Atunci eu mi-am propus sa-l cunosc personal cu orice pret si sa discut despre problemele pe care le punea aceasta scrisoare. Mi-a fost foarte greu".
A apelat la presdintii Iliescu si Basescu pentru a-si afla tortionarii, insa niciunul nu l-a ajutat
Vasile Paraschiv in redactia ZIUA (Mircea Paun, ZIUA foto)
Intrebat ce parere are despre Raportul Tismaneanu care condamna regimul comunist, Paraschiv a declarat ca a vazut doar declaratia presedintelui Traian Basescu : "Nu l-am vazut, am citit doar cuvantarea prezentata de presedintele Traian Basescu (...). Este o masura de condamnare a crimelor Partidului Comunist Roman luata pe jumatate, pentru ca in conditiile acestea in care crimele, criminalii sunt condamnati teoretic, verbal, declarativ fara ca aceste declaratii sa aiba consecinte juridice atunci aceasta condamnare a comunismului in tara noatra este o formalitate banala care urmareste ca scop sa satisfaca cererea victimelor. Dar noi, victimele dictaturii comuniste nu cerem doar ca criminalii, tortionarii care ne-au chinuit pe noi si familiile noastre sa fie condamnati doar teoretic, verbal. Vrem sa se faca o lege pe baza careia fiecare victima sa aiba dreptul sa-i cheme pe tortionarii sai in fata Justitiei unde sa dea socoteala pe baza legilor statului de drept".
Din dosarul aflat la CNSAS lipsesc cele mai importante documente
Disidentul Vasile Paraschiv a mai declarat, in interviul acordat cotidianului nostru, ca din dosarul sau intocmit de Securitate lipsesc cele mai importante documente. Din acest motiv, sustine el, nu si-a aflat nici pana astazi tortionarii. Iata ce spunea acesta in urma cu aproape doi ani:
V-ati vazut dosarul de la CNSAS?
Am vazut o mica parte din documente, unele foarte importante.
Ati constatat ca ar lipsi documente din dosarul dumneavoastra?
Absolut, fara discutie. Din dosarul meu au fost furate de catre ofiterii de securitate cele mai importante documente. In primul rand asa zisul angajament de loialitate luat sub amenintarea cu moartea in ziua de 14 mai 1987 intr-o cabana dintr-o padure de langa barajul Paltin. M-au rapit de pe strada, din parcul central din Ploiesti, la ora 6:30 dimineata cand ma duceam la serviciu, m-au bagat cu forta intr-o masina si m-au dus acolo pentru ca sa discute cu mine. Adica sa imi spuna ca daca vreau sa mai traiesc trebuie sa fac ce spun ei. Si a inceput sa imi dicteze din agenda lui personala vreo 18-19 puncte cu ce trebuia sa fac eu. Ma transformasera intr-un informator si colaborator al lor contrar vointei mele. Eu dandu-mi seama ca nimeni nu stia de mine unde sunt, mi-am dat seama ca nu pot sa scap din mana lor. Aveau niste cutite, sisuri cu buton, si se jucau cu ele in fata mea si mi-au spus clar ca daca nu fac ce spun ei voi fi taiat bucatele si voi fi aruncat hrana pentru pesti in barajul care se auzea.
I-ati identificat pe acestia?
Am solicitat presedintelui Iliescu si presedintelui Basescu, insa nimeni nu m-a ajutat
P.C.  
Alte articole
  Basescu va contesta decizia Curtii de Apel in cazul decoratiei lui C.V. Tudor    (2009-04-18 18:14)
  Disidentul Vasile Paraschiv, decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler: "Am cerut sprijin presedintilor Iliescu si Basescu, insa nimeni nu m-a ajutat"    (2008-11-25 20:00)
  Arbitrul care a suspendat meciul Rapid-Steaua a fost decorat de Presedinte pentru curaj    (2008-03-25 18:41)
 Afisari: 2486  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Mei CORCODEILOR... Vocile voastre reunite aduce a Corul ANONIM al sclavilor din NABUCO.. N-atzi ..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
bine!   de tomitanus
Este unicul EROU al Romaniei !   de Mariteea
DEMNITATE   de KANT
Jos palaria!   de danpop66
Prin protestul dvs, Domnule Paraschiv, m-ati reprezentat si pe mine cu cinste !   de Roman Curajos
Daca l-ar fi chemat Paraschivescu ...   de cotrofelnitza
Tara lui Paraschiv   de dragosmarcu
Felicitari D-lui Paraschiv   de hej
vina istoricilor... a politicienilor... a justitiei... a Americii...   de dorumare
Stirile zilei
 20:30 
  2008-12-01
15 comentarii
 20:18 
Oradenii, imbratisati gratuit de Ziua Romaniei  2008-12-01
 19:58 
E oficial: SUA sunt in recesiune din decembrie 2007  2008-12-01
2 comentarii
 19:53 
Barack Obama a declarat ca va face totul pentru ca Statele Unite sa ramana prima putere militara a lumii  2008-12-01
6 comentarii
 19:50 
Rezultate finale la sectiile de vot din diaspora: PD-L si PNL se afla pe primele doua locuri  2008-12-01
5 comentarii
 19:17 
Barack Obama a numit-o in functia de secretar de Stat pe fosta sa rivala democrata Hillary Clinton  2008-12-01
2 comentarii
 19:03 
Mircea Geoana: In acest moment, daca vom fi in majoritate, vom da primul ministru  2008-12-01
9 comentarii
 18:48 
Vedeti reactiile politicienilor fata cu exit-poll-ul! (VIDEO)  2008-12-01
1 comentariu
 18:38 
Doua mii de cetateni romani cu domiciliul in Republica Moldova au fost impiedicati sa voteze  2008-12-01
 18:37 
Incep grevele in Rusia  2008-12-01
2 comentarii
 18:34 
  2008-12-01
4 comentarii
 18:32 
40 de ani de la inventarea mouse-ului  2008-12-01
1 comentariu
 18:23 
Videanu: PD-L are 165 de mandate in viitorul Parlament, cu doua mai mult decat PSD  2008-12-01
2 comentarii
 18:05 
Rezultate BEC ora 18.00: PSD-PC, primii clasati dupa numaratoarea a 99,62% din voturi  2008-12-01
1 comentariu
 18:04 
Italia: Un hot roman a fost prins dormind in apartamentul din care furase  2008-12-01
1 comentariu
 17:51 
UPDATE ORA 18.30: Rezultate finale - Blaga a obtinut 49,54% de voturi, cel mai bun scor din Bucuresti pentru Senat  2008-12-01
1 comentariu
 17:48 
  2008-12-01
 17:44 
Leul s-a depreciat dupa afisarea rezultatelor partiale ale alegerilor parlamentare  2008-12-01
4 comentarii
 17:41 
Jucatorii Stelei, Cernea si Kapetanos, calcati de hoti  2008-12-01
 17:36 
Potrivit rezultatelor finale, doar trei candidati din Bucuresti si-au asigurat mandatul de deputat  2008-12-01
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03299 sec.