Directia Nationala Anticoruptie acuza Consiliul Superior al Magistraturii ca a permis manipularea datelor din raportul Inspectiei Judiciare. Reactia reprezentantilor DNA vine dupa ce in presa de astazi au aparut fragmente din raportul inspectiei cu privire la activitatea procurorului Doru Tulus. In fragmentele citate, Tulus este acuzat ca era singurul care decide modul in care sunt solutionate dosarele, ca schimba procurorii de caz si ca exista deficiente in ceea ce priveste "corecta inregistrare a actelor de sesizare". Ultima reactie a venit din partea CSM, care a dat asigurari ca au fost respectate procedurile privind confidentialitatea raportului. Controlul a inceput in luna mai, dupa ce ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a solicitat revocarea din functie a procurorului Doru Tulus. Discutarea cererii de revocare a fost, insa, amanata pana la finalizarea raportului. Concluziile vor fi analizate pe 3 octombrie in plenul CSM.
DNA sustine ca raportul intocmit de CSM nu este final decat dupa ce va fi discutat in sedinta Sectiei pentru procurori a Consiliului. Fragmente din raport nu sunt publice pana atunci, iar frazele aparute in presa, care ii pun pe procurorii anticoruptie intr-o lumina nefavorabila, au fost scoase din context.
"La data de 10 septembrie 2007, Raportul CSM a fost trimis si semnat de vicepresedintele CSM, domnul Nicolae Dan Chiujdea, pe suport electronic - in plic sigilat, domnului Daniel Morar procuror sef al DNA, cu atentionare expresa ca documentul nu are caracter public pana la data de 3 octombrie 2007, data la care se va discuta in Sedinta Sectiei pentru procurori a CSM. (...) Numai dupa integrarea observatiilor DNA, Raportul avizat si discutat in sedinta Sectiei pentru procurori a CSM dobandeste caracter definitiv si devine public", se precizeaza intr-un comunicat de presa. In comunicat se mai afirma ca publicarea unei forme nedefinitive a raportului pune DNA in dificultate din doua motive. Unul ar fi cel privind prezentarea institutiei intr-o lumina defavorabila "prin prezentarea partiala, trunchiata si scoasa din context a unor date din Raportul CSM si a unor neadevaruri, precum si prin publicarea acestor date inainte de formularea observatiilor de catre procurorii DNA". Cea mai importanta acuzatie adusa de DNA Consiliului Superior al Magistraturii este insa de ingreunare a unor anchete penale in curs. "Lipsa de profesionalism a celor doi procurori inspectori ai CSM, care au analizat activitatea Sectiei a II-a a DNA a facut ca, in Raport, sa se regaseasca informatii confidentiale, respectiv date despre interceptarea convorbirilor telefonice intr-o cauza concreta, in conditiile in care ancheta penala nu este finalizata, iar persoanelor interceptate nu li s-a adus la cunostinta acest lucru, conform art.913 alin.4, 5 din Codul de procedura penala. Acest lucru ingreuneaza urmarirea penala, iar finalizarea anchetei este pusa sub semnul intrebarii."
Conducerea Consiliul Superior al Magistraturii a sugerat ca scurgerile de informatii ar fi putut proveni de la ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, sau de la procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, ambii membrii de drept ai Consiliului, respectiv ai Sectiei pentru procurori a CSM. Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a respins afirmatia subliniind ca, daca ar fi facut-o, "ar fi facut-o intr-o conferinta de presa", mai ales ca in raport sunt acuzatii mult mai grave decat cele aparute in presa. Pe de alta parte, procurorul general Kovesi a precizat ca nici macar nu a desfacut plicul care continea in format electronic raportul inspectorilor si ca il va preda intact CSM-ului.
Razboiul dintre cele doua institutii se inteteste, iar reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie ameninta ca vor afisa observatii la acest raport, publicat de presa de azi, pe pagina de internet a institutiei.
Raportul Inspectiei judiciare efectuate la DNA, in perioada 1 iunie - 15 iulie 2007, va fi discutat in sedinta din 3 octombrie a Sectiei pentru procurori a CSM. Raportul ar contine date care releva modul partinic in care se fac anchete la DNA.