Compania Microsoft va trebui sa plateasca o amenda-record, de aproape jumatate de miliard de euro. Instanta europeana a respins astazi apelul Microsoft cu privire la decizia Comisiei Europene privind incalcarea de catre gigantul IT a legislatiei privind concurenta. Comisia Europeana a acuzat compania americana de incalcarea Tratatului European, nefurnizand concurentilor sai anumite "informatii privind interoperabilitatea" si ca a vandut "la pachet" playerul multimedia Windows Media Player cu sistemul de operare Windows. Amenda este cea mai mare impusa vreodata de Bruxelles unei companii.
Prima Instanta Europeana a decis sa mentina sanctiunile impuse, in 2004, de Comisia Europeana grupului Microsoft, acuzat ca a abuzat de pozitia sa dominanta pentru a inlatura companiile concurente mai mici, transmite Reuters.
''Curtea considera ca, dincolo de indoiala, consumatorii nu pot sa achizitioneze sistemul de operare Windows fara a cumpara simultan si programul Windows Media Player. In consecinta, curtea considera drept irelevante faptul ca Microsoft nu solicita un pret separat pentru Windows Media Player sau faptul ca utilizatorii nu sunt obligati sa utilizeze Media Player'', se arata in decizia Tribunalului.
In plus, Microsoft este obligata sa furnizeze rivalilor sai o documentatie tehnica amanuntita, pentru ca acestia sa poata pune la punct programe software compatibile cu versiunea Windows pentru servere. Comisia Europeana a salutat imediat decizia curtii, care obliga gigantul american sa-si revizuiasca practicile comerciale. In plus, hotararea instantei permite Comisarului european pentru Concurenta, Neelie Kroes, sa demareze si alte actiuni impotriva producatorului american de software. Microsoft are insa la dispozitie doua luni si zece zile pentru a face apel in fata Curtii Europene de Justitie.
Microsoft a consemnat, in ultimul trimestru fiscal, un profit net de 3,04 miliarde de dolari, in crestere cu 7%, in conditiile in care cererea puternica pentru pachetul Office si rezultatele diviziei online au compensat cheltuielile pentru remedierea defectiunilor consolei Xbox.
In Romania, Microsoft are o filiala din anul 1996, cu cinci angajati. Pana la sfarsitul acestui an, numarul salariatilor va ajunge la 200, incluzand angajatii din centrul global de suport tehnic, deschis la inceputul anului, in prezenta presedintelui Microsoft, Bill Gates.
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
''Confirmarea condamnarii Microsoft vine sa confirme faptul ca aceasta companie detine practic un monopol in spatiul european - mai ales in cel est-european. Prabusirea blocului sovietic practic inapoiat din punct de vedere al informaticii larg-raspandite a creat o bresa exploatata de Microsoft. In vreme ce in Statele Unite concurenta permite dezvoltarea mai multor firme, gigantul Microsoft a stopat foarte multe initiative europene''.