Ministerul Educatiei a intocmit standardele de cost pe baza carora vor fi finantate scolile, incepand din aceasta toamna, in sensul salarizarii cadrelor didactice. Catalin Baba, secretar de stat in Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) si presedintele Comisiei de Dialog Social, a prezentat, in cadrul sedintei de miercuri desfasurata la Ministerul Educatiei, instructiunile pentru fundamentarea cifrei de scolarizare si stabilirea retelei unitatilor de invatamant preuniversitar de stat in anul scolar 2010-2011. "Aceasta formula, introdusa pentru prima data in invatamantul preuniversitar din Romania, este o metoda de finantare arhicunoscuta in Europa Occidentala, care permite o alocare rationala a cheltuielilor, eliminand arbitrariul din decizia finantarii scolilor. Instructiunile pe care le vom transmite scolilor se vor aplica din anul scolar urmator. Se impune aici o paranteza: anul scolar nu coincide cu anul financiar. Noi luam aceste masuri din timp, tocmai pentru ca scolile sa fie pregatite, ca inspectoratele scolare judetene sa stie ce au de facut, astfel incat, incepand cu noul an scolar, aceste prevederi sa fie aplicate", a precizat Baba.
In privinta rationalizarii retelei scolare, proces inceput prin elaborarea standardelor de cost, aceasta vizeaza mai multe paliere, despre care Catalin Baba a precizat ca nu necesita modificari legislative. "La nivelul ministerului a avut loc o evaluare a retelei scolare, precum si numeroase discutii cu cadre didactice, cu reprezentanti ai sindicatelor, cu directori de scoala, cu inspectorii scolari, pentru a vedea unde si ce trebuie rationalizat in ceea ce priveste functionarea retelei scolare. Trebuie spus ca aceste masuri au in vedere, in primul rand, costul standard, dar urmaresc, in acelasi timp, asigurarea calitatii in invatamantul preuniversitar, asigurarea accesului egal la educatie si tratamentul egal al elevilor in scoli. Incercam sa vedem ce nu functioneaza in sistemul educational, sa corectam acolo unde apar erori, toate acestea in slujba elevului care trebuie sa beneficieze de o educatie de calitate", a spus secretarul de stat.
Filiera tehnologica, intarita
In cadrul sedintei comisiei de dialog Social s-a mai discutat si un referat de aprobare a unui ordin al ministrului Educatiei, cu privire la stabilirea planurilor-cadru de invatamant pentru clasa a X-a, filiera tehnologica. "Este o prioritate a Executivului sa intareasca filiera tehnologica in invatamantul preuniversitar, fiindca aceasta ofera absolventilor posibilitatea gasirii si incadrarii intr-un loc de munca in domenii care nu sunt deloc sau sunt foarte putin acoperite in Romania”, a precizat Baba. Alte subiecte discutate se refera la practica elevilor, la relatia care trebuie sa existe intre scoala si partenerii sociali. "Aici ma gandesc, in primul rand, la parinti, la comunitatea locala si la asociatiile patronatelor - pentru ca este important ca oferta scolii sa-si gaseasca un corespondent pe piata muncii si sa fie in concordanta cu dorintele parintilor", a mai spus Catalin Baba.
De ce atata graba
"Am primit deja foarte multe intrebari legate de motivul pentru care ministerul "s-a grabit" sa ia aceste masuri, fiindca, asa cum am spus, aceste masuri se aplica incepand cu anul scolar 2010-2011. Ministerul Educatiei a luat aceste decizii acum deoarece exista obiceiul ca abia la sfarsitul lunii septembrie, de multe ori chiar in octombrie, sa fie intocmita o evidenta clara a personalului din invatamant, o punere in acord a titularilor din invatamant cu normele didactice etc. Prin urmare, am luat masura - pentru prima data - ca in data de 31 august sa se ia o decizie clara in privinta structurii retelei scolare. Din acest motiv, am considerat ca trebuie sa deschidem aceste discutii acum, sa rationalizam de acum reteaua scolara. Cadrele didactice vor intra in procesul de titularizare, de definitivare pe post, astfel incat, in data de 31 august, sa fie cunoscuti titularii, sa fie cunoscuta structura retelei scolare pentru ca scoala sa inceapa in cele mai bune conditii”, a explicat secretarul de stat, reamintind ca deciziile privind rationalizarea retelei scolare nu implica masuri legislative. "Tot ceea ce se face este in absolut acord cu legislatia in vigoare, cu Legea invatamantului nr. 84/1995, cu Statutul Personalului Didactic, cu celelalte Hotarari de Guvern si legi care exista in Romania, cu Legea salarizarii unitare", a precizat Baba.
Descentralizarea, cuvantul-cheie
Modificarile retelei scolare vor fi efectuate de catre inspectoratele scolare judetene, a subliniat secretarul de stat. "Nu se va lua o decizie unitara la nivelul ministerului de a aplica, sa spunem, o grila. Pur si simplu este o trecere in revista a principalelor masuri administrative care pot fi aplicate, iar apoi vom lasa inspectoratelor scolare deplina libertate sa decida ce masuri pot fi aplicate, care masuri sunt sau nu sunt benefice pentru sistemul de educatie. Altfel spus, aplicam viziunea acestui Guvern de a descentraliza sistemul de invatamant", a mentionat Baba.
Disponibilizarile, la latitudinea inspectoratelor scolare
In privinta disponibilizarilor din invatamantul preuniversitar - respectiv desfiintarea, pana la 1 septembrie, a celor 15.000 de posture didactice, conform OUG nr. 114/2009 -, secretarul de stat a precizat ca deciziile asupra acestora vor fi luate de catre inspectoratele scolare judetene. "Nu este vorba despre o concediere colectiva si, lucru foarte important, nu exista o astfel de cifra stabilita in acest moment. Din perspectiva Ministerului Educatiei si a legislatiei existente, respectiv a situatiei sociale si economice in care se afla Romania la ora actuala, tindem, structural vorbind, sa ne apropiem de acea vehiculata cifra de 15.000, dar nu putem vorbi acum de o cifra exacta, asumata ca atare. Cifra finala va rezulta in urma deciziilor luate la nivelul scolilor si la nivelul inspectoratelor scolare. Aceste decizii, subliniez, sunt in asa fel gandite incat sa nu blocheze accesul tinerilor la educatie, sa nu produca discriminari si sa nu scada standardele de calitate din invatamant”, a mai spus Baba.
La capitolul plati compensatorii si protectie sociala, purtatorul de cuvant al ministrului Educatiei si al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Melania Vergu, le-a precizat sindicalistilor ca personalul disponibilizat va beneficia de prevederile Statutului personalului didactic. "Ministrul Daniel Funeriu va analiza solicitarea sindicatelor privind acordarea unor masuri de protectie sociala si plati compensatorii. Totusi, le-as atrage atentia colegilor nostri sindicalisti ca exista o lege de baza - Statutul personalului didactic -, care reglementeaza clar relatiile de munca din educatie pentru cadrele didactice. Asadar, pentru personalul didactic avem o lege care ofera protectie si se refera la acest tip de protectie, iar pentru personalul nedidactic contractual exista Codul Muncii", a spus Vergu.