Arheologii rusi au anuntat ca au descoperit capitala disparuta a Regatului khazarilor in sudul Rusiei, un progres major in studiile privind acest misterios stat iudaic, relateaza AFP, consultat de Agerpres. Khazarii, un popor semi-nomad turc, au adoptat din secolul VIII pana in secolul X, iudaismul ca religie de stat, si au controlat, in perioada lor de apogeu, o mare parte din ceea ce este in prezent sudul Rusiei, vestul Kazahstanului, estul Ucrainei, Azerbaidjanul si mari parti din regiunea rusa a Caucazului de Nord.
"Este o descoperire de o importanta majora", a declarat organizatorul expeditiei, Dmitri Vasiliev, de la Universitatea de stat din Astrahan, dupa sapaturile efectuate in apropierea satului Samosdelka, la nord de Marea Caspica. "Putem acum sa facem lumina asupra unuia dintre misterele cele mai intrigante ale acelei perioade, asupra modului in care traiau khazarii, asupra traditiilor lor, ritualurilor funerare, culturii lor", a adaugat el. Capitala khazarilor, care a fost in final cucerita si distrusa de liderii vechii Rusii, este evocata in cronicile arabe sub numele de Itil, insa Vasiliev subliniaza ca acest nume ar putea sa fi fost utilizat cu referire la Volga, pe care a fost fondat orasul, sau ca ar fi desemnat delta acestui fluviu. Itil era descris ca un loc multietnic cu locuri de rugaciune si judecata pentru crestini, evrei, musulmani si pagani. Ruinele sale nu fusesera niciodata identificate si se credea ca au fost distruse de Marea Caspica. Arheologii cauta in regiunea Samosdelka de noua ani, insa pana acum nu au reusit sa adune suficiente elemente pentru teza lor, a indicat cercetatorul, precizand ca principala descoperire facuta acum consta in resturile unei fortarete din caramida."In fortareata, am gasit colibe asemanatoare cu iurtele caracteristice oraselor khazare (...). Fortareata avea o forma triunghiulara si era facuta din caramizi. Este o dovada in plus ca nu este vorba de un oras obisnuit", a explicat cercetatorul rus. Sapaturile, la care au participat arheologi de la zece universitati, au fost finantate in parte de Universitatea Evreiasca din Moscova si de Congresul Evreiesc Rus, precizeaza AFP.
Khaganatul independent al khazarilor a fost fondat in secolul VII, in Caucazul de Nord. Desi practicau initial o religie samanica, numerosi khazari s-au convertit treptat la crestinism, islamism si la alte religii. Odata cu intetirea contactelor khazarilor cu evreii din Bizant si Persia, iudaismul a devenit tot mai influent, el tranformandu-se in cele din urma in religie de stat la sfarsitul secolului VIII sau inceputul secolului IX, odata cu convertirea regalitatii si a nobilimii khazare. Unii cercetatori considera ca aceasta convertire s-a datorat nevoii de mentinere a unei neutraltati politice, Imperiul Khazar situandu-se intre doua puteri in ascensiune, musulmanii din est si crestinii din vest, ambele religii recunoscand iudaismul ca precursor si respectandu-l in aceasta calitate.