Ziua Logo
  20:16, duminica, 4 iunie 2023
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
CNSAS a amanat discutarea cazurilor a opt inalti prelati
M. Dinescu: Arhiepiscopul Andrei Andreicut a primit verdict de politie politica
 13 septembrie, 18:02 
Mircea Dinescu, membru CNSAS (Lucian Curelariu, ZIUA foto)
ULTIMA ORA
Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Andrei Andreicut, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca va contesta decizia CNSAS de politie politica, considerandu-se o victima a Securitatii. El a declarat ca, pana in 1989, a fost urmarit continuu de securitate, "haituit" si ca i-au fost puse microfoane in casa, fiindu-i ascultate toate convorbirile personale. Arhiepiscopul de Alba Iulia a spus ca a aflat din presa despre decizia CNSAS si il uimeste deoarece, in anul 2001, CNSAS i-a spus ca nu a facut politie politica. El a recunoscut ca, in 1983, "la o confruntare dura cu Securitatea", a acceptat sa semneze un angajament, insa a tinut sa precizeze ca nu a onorat "hartia semnata".
----------
Mircea Dinescu, membru in colegiul CNSAS, a declarat astazi, la finalul sedintei, ca CNSAS a dat un verdict de politie politica in cazul Arhiepiscopului de Alba Andrei Andreicut. Dinescu a precizat ca Andreicut a incercat, cand era tanar, sa intervina in favoarea cuiva pentru a fi admis la seminarul teologic si ca ar fi fost prins si hartuit apoi de Securitate. El a afirmat ca s-a amanat discutarea dosarelor a opt prelati. Dinescu a sustinut ca CNSAS va mai trimite inca o data cereri personale inaltilor ierarhi pentru a se prezenta la audieri.
Mircea Dinescu a mai spus ca Patriarhul Daniel nu se afla pe lista colaboratorilor cu Securitatea, dar ca IPS Daniel se afla pe o alta lista care este in lucru. "Desi a stat 10 ani in strainatate, la Patriarh nu exista nimic", a completat Dinescu. La intrarea la sedinta de astazi, Mircea Dinescu a afirmat: "Astazi s-ar putea sa parlim niste berbecuti in sutane aurite!". CNSAS a inceput, de astazi, sa dea verdicte in privinta colaborarii cu Securitatea a inaltilor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane.
Mircea Dinescu, membru in Colegiul CNSAS, a anuntat saptamana trecuta ca institutia pe care o reprezinta nu a facut acest lucru inainte de alegerea Patriarhului, pentru a nu fi acuzata de imixtiune in treburile Bisericii.
Din cei 11 inalti prelati invitati la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, doar Arhiepiscopul de Alba Andrei Andreicut s-a prezentat la audieri. Patriarhia Romana a acuzat CNSAS ca duce "o campanie impotriva clericilor ortodocsi, pentru umilirea Bisericii".
Colegiul CNSAS a mai dat un verdict de politie politica, in cazul Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu.
D.C.  
 Afisari: 1073  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
cat mai suportam?   de boco
Ce logica la berbecutzul rozaliu   de Shadow
Dinescule, telectualule !   de the
DACA DINESCU E ZDRAVAN EU SUNT NEBUN   de puicu
Limbaj de poet   de invechit
VENDETA   de Pionul
Stirile zilei
 18:02 
Vadim Benyatov a fost trimis in judecata  2007-09-13
 18:01 
Nastase vrea conducere colectiva pentru PSD  2007-09-13
 16:55 
Pavarotti a vrut sa se sinucida in ultima luna de viata  2007-09-13
 16:48 
DNA a cerut aviz de la Cotroceni pentru anchetarea lui Miron Mitrea  2007-09-13
 15:14 
Clanul lupilor (Volkodav iz roda serykh psov)  2007-09-13
 14:05 
Autorizarea proiectului Rosia Montana, suspendata  2007-09-13
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00750 sec.