Daca unirea Bisericii rasaritene cu cea apuseana i-ar fi servit interesului electoral, Traian Basescu nu ar fi pregetat nici o secunda sa ne explice avantajele momentului istoric. In numele poporului, dar pentru propriul interes, seful statului este in stare de orice. Nu este regalist, nu este republican, nu vrea Parlament bicameral sau unicameral, ci este doar un oportunist.
Seful statului a lansat oferta miraculoasa pentru a ne convinge sa mai traim in tara lui McBase inca cinci ani. Ne serveste rapid ceea ce dorim, totul este impachetat frumos, iar reclama ne spune ca totul este pentru binele si multumirea noastra. Nu ni se spune nimic despre faptul ca primim doar iluzii, un conglomerat de E-uri nocive din care ne hranim fara sa ne intrebam ce se va intampla in viitor. Este evident ca Traian Basescu avea nevoie de o tema pentru propria campanie electorala. Daca Rapoartele prezidentiale referitoare la prostitutie si droguri nu si-au atins tinta, a inventat meniul castigator: referendum pentru reducerea numarului de parlamentari concomitent cu realegerea sa in fruntea tarii. Ii place sa pozeze in marele reformator, un Alexandru Ioan Cuza contemporan.
Romania nu se poate salva din criza institutionala si economica, in care se zbate, daca presedintele Basescu pocneste din degete si ciunteste Parlamentul, iar de la Palatul Victoria suntem imbuibati cu reforme "la minut", prezentate cinic drept panaceul pentru salvarea natiunii. Reformele fast food nu pot salva tara din criza, iar discutia "unicameralism versus bicameralism" este una inutila. Referendumul nu va impune automat un sistem anume, ci doar va diviza Romania. Daca se dorea cu adevarat reforma statului roman, locatarul de la Cotroceni avea timpul necesar pentru a face acest lucru dupa legitimarea sa in fruntea tarii. Avea de partea sa timpul, parghiile si mecanismele pentru a misca cu adevarat ceva.
Ce castiga insa Traian Basescu prin anuntarea plebiscitului? Calculul sau strategic vizeaza atragerea nehotaratilor, care reprezinta o baza electorala importanta in perspectiva alegerilor prezidentiale. Totul in numele reformei, a economisirii banului public si pentru eliminarea grasilor si somnorosilor din Parlament. Daca romanii se vor repezi sa se pronunte asupra acestei teme, seful statului va castiga un atu important pentru turul al doilea al bataliei pentru Cotroceni. Daca va obtine un nou mandat, cu plebiscitul in buzunar, presedintele Basescu poate provoca o criza politica, implicit alegeri anticipate, daca Parlamentul i se va mai opune.
Ce castiga cetateanul din aceasta experienta democratica? Faptul ca a fost folosit inca o data in interesul direct al unui actor politic, fara a castiga nimic in fond. Referendumul pentru Parlamentul unicameral nu garanteaza ca viata sa va deveni una mai buna, nici macar ca acest proiect va fi pus in practica prea curand. Un for legislativ cu 300 de membri nu este automat mai eficient, mai putin corupt sau mai transparent. Cu siguranta nu vor fi cei 300 de la Termopile. Ramane ca fiecare dintre noi sa hotaram daca dorim sa halim pe nerasuflate aceasta oferta sau preferam sa ne hranim sanatos viitorul. E-uri sau dezvoltare naturala? Referendum de tip fast-food sau un proces de reformare organizat pe o temelie sanatoasa?