Ziua Logo
  Nr. 4648 de joi, 24 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Parlamentul unicameral si revizuirea Constitutiei, doua din marotele lui Basescu in ultimii 4 ani
 24 septembrie, 18:27 
Camera Deputatilor (Lucian CURELARIU, ZIUA Foto)
Modificarea Constitutiei, cu doua teme centrale - Parlamentul unicameral si votul uninominal - au reprezentat motive de disputa in interiorul clasei politice din 2005 incoace, Traian Basescu fiind sustinut in acest rastimp de PD, mai apoi PDL si, in unele momente, de Mircea Geoana si Dan Voiculescu, transmite NewsIn.
Modificarea Constitutiei a fost invocata de presedintele Traian Basescu inca de la inceputul mandatului sau, principalele sale argumente fiind legate de reformarea clasei politice, eficienta activitatii legislativului si alegerea parlamentarilor, precum si reglarea raporturilor dintre Presedintie si Guvern. Seful statului a pledat in acest sens pentru un Parlament unicameral, precum si pentru transarea problemei atributiilor care nu sunt delimitate clar de actualul text constitutional, referindu-se la reglementarea relatiilor dintre presedinte si premier, care nu l-ar reponsabiliza la maximum nici pe unul, nici pe celalalt. In urma consultarilor avute cu presedintele, in ultimii patru ani, democrat-liberalii sunt singurii care s-au pronuntat pentru o republica prezidentiala si un sistem unicameral, in timp ce aliatii sai initiali, liberalii, s-au exprimat pentru republica parlamentara, ca si social-democratii, care, de-a lungul timpului, au pledat pentru republica semiprezidentiala.
Tema modificarii sistemului parlamentar romanesc, precum si cea privind si promovarea votului uninominal, au fost lansate de presedinte in toamna anului 2005, dupa esecul organizarii de alegeri anticipate, ca si dupa demersurile esuate ale PNL si PD pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere. Presedintele Basescu, aflat in vizita in Statele Unite,� declara, in 13 septembrie 2005, ca ar fi nevoie de un referendum pentru revizuirea Constitutiei, pentru ca Romania sa aiba un parlament unicameral, care ar simplifica procedurile de decizie politica si legislativa.
In 2005, Geoana privea cu ochi buni Parlamentul unicameral
La acea data, PSD, prin Mircea Geoana, a anuntat intr-o scrisoare, datata la�20 septembrie 2005, in care propunea trei teme pentru consultari, printre care se afla si solutia Parlamentului unicameral, declarand insa ca�reforma clasei politice nu se rezuma la trecerea la un Parlament unicameral deoarece problema este mai vasta. La acea data,�Geoana�sustinea introducerea votului uninominal. Liberalii au anuntat atunci ca sustin regimul parlamentar si, implicit, reducerea puterilor presedintelui, precum si mutarea centrului puterii executive la Guvern, ca si votul uninominal si reducerea numarului de parlamentari. Premierul Calin Popescu-Tariceanu declara ca nu sustine ideea unui Parlament unicameral. El mentiona ca sistemul parlamentar bicameral este bun, insa in Romania el nu este conceput corect.
Schimbarea sistemului parlamentar si introducerea votului uninominal, prin revizuirea Constitutiei, au fost sustinute de seful statului la primele consultari cu partidele parlamentare pe aceasta tema, in septembrie si octombrie 2005. El declara atunci ca, in cazul in care partidele nu vor agrea propunerea sa, va organiza un referendum in 2006, dupa prezentarea raportului de tara de catre Comisia Europeana.
Sistemul parlamentar unicameral era sustinut de� PD si PC, iar PNL propunea parlament bicameral si un Senat, ca reprezentant al comunitatilor locale. UDMR anunta ca pledeaza pentru o reforma a Parlamentului cu mentinerea sistemului bicameral. Pentru votul uninominal se pronuntau toate partidele din coalitia de guvernare, PNL, PD, PC, cu exceptia UDMR. PRM, absent de la consultari, era impotriva modificarii sistemului parlamentar si a introducerii votului uninominal.
Tema revizuirii Constitutiei, lansata de presedinte, nu a reusit sa se impuna pe agenda politica nici in 2006, ramanand obiect al disputelor dintre partidele aflate la guvernare. Liberalii anuntau ca reformarea clasei politice si revizuirea Constitutiei se afla printre obiectivele lor prioritare si ca pledeaza in continuare pentru republica parlamentara si parlament bicameral. PD a cerut atributii sporite pentru presedinte, iar principalul partid de opozitie, PSD, anunta ca pledeaza pentru o republica parlamentara, in care presedintele ar avea un rol decorativ. Referitor la reglarea raporturilor institutionale, PNL, PD, dar si PSD s-au pronuntat pentru introducerea unor schimbari in Constitutie in privinta raporturilor dintre Parlament – Guvern – Presedintie.
Referendumul, pasiunea lui Basescu
Traian Basescu a reluat discutia despre modificarea Constitutiei in vara lui 2006, cand a spus ca trebuie transata problema atributiilor care nu sunt delimitate de actualul text constitutional, in sensul ca Romania trebuie sa se decida daca vrea un regim prezidential - in care seful statului are mai multe pargii de putere la indemana decat acum - sau vrea regim parlamentar, in care Legislativul si primul-ministru conduc tara, in timp ce presedintele este ales in Parlament, nu prin vot direct si are rol doar de reprezantare.
In ianuarie 2006, presedintele amintea din nou de organizarea unui referendum pentru revizuirea Constitutiei,� in acelasi timp cu alegerile pentru Parlamentul European. Anuntul presedintelui a starnit vii dispute, majoritatea partidelor politice apreciind ca seful statului nu poate trece peste vointa Parlamentului. La randul sau, presedintele a insistat ca reformarea institutiilor statului este o problema de interes national, iar presedintele are dreptul sa consulte populatia in acest caz.
Inaintea sesiunii parlamentare, in iulie 2006, fostul presedinte PNL Valeriu Stoica prezentase un proiect propriu de revizuire a Constitutiei din 2003, pentru "reconstructia institutionala a Romaniei", ce ar pune capat ''gravelor probleme institutionale si politice ce afecteaza Romania'', cu atat mai mult cu cat o astfel de revizuire dureaza cinci-sase ani. Tot in iulie 2006, PD propunea ca revizuirea Constitutiei sa cuprinda si definirea conceptului de regiune, structura Parlamentului, stabilirea clara a atributiilor premierului si presedintelui.
In septembrie 2006, seful statului reclama reglarea raporturilor dintre presedinte si premier. Aflat la scoala de vara a tinerilor democrati, el declara ca partidele politice ar trebui sa cada la un acord pentru modificarea legii fundamentale tinand cont de electorat, intrucat Constitutia are ambiguitati in ceea ce priveste relatia premier- presedinte. In acest sens, Traian Basescu nu a indicat modelul pe care� il considera mai bun, republica parlamentara sau cea prezidentiala, dar a subliniat ca optiunea partidelor trebuie sa aiba in vedere dorinta electoratului. El a spus ca aprobarea si modificarea actualei legi fundamentale au fost afectate in primul moment de relatia Ion Iliescu-Petre Roman, respectiv de relatia Ion Iliescu-Adrian Nastase.
Presedintele PD, Emil Boc, pleda, in fata tinerilor democrati, pentru o republica semiprezidentiala, dupa modelul francez, in care seful statului numeste premierul,� pe motiv ca presedintele are legitimitatea unui vot direct, in vreme ce premierul este "produsul unui joc politic".
In dezacord cu partenerii de guvernare de la acea vreme, PNL s-a pronuntat pentru adoptarea unui sistem in care parlamentul sa fie suveran si singura institutie care sa aleaga presedintele. Pentru o republica parlamentara se pronunta si PC, care sustinea, tot in septembrie 2006, ca acest model inseamna un presedinte cu prerogative putine, restranse, simbolice. �i UDMR anunta ca opteaza pentru republica parlamentara, miscorarea atributiilor guvernului in domeniul legislativ, pe langa eliminarea sintagmei de stat national.
PSD sustinea in 2006 modificarea Legii fundamentale pana in anul 2009, cu motivatia de a o compatibiliza cu cele europene. La inceputul sesiunii parlamentare de toamna, presedintele PSD, Mircea Geoana, declara ca una dintre propunerile partidului sau este cea de transformare a Romaniei din republica semiprezidentiala, cum este in prezent, in republica parlamentara, respectiv, presedintele tarii sa nu mai fie ales prin votul direct al electoratului, ci sa fie votat de parlamentari.�
In 2007, pe fondul crizei declansate de suspendarea presedintelui si apoi a inlaturarii PD de la guvernare, presedintele s-a consultat cu partidele parlamentare de cinci ori pe marginea modificarii Constitutiei, a votul uninominal sau a stabilitatii politice si a reformei institutionale.
Prima consultare cu partidele, in martie, a avut loc dupa declansarea procedurii de suspendare a presedintelui, initiata de PSD in Parlament. PNL, PSD, PD si PC s-au declarat in favoarea uninominalului.
La sfarsitul lui 2007, liderii UDMR si-au reluat apelurile pentru modificarea Constitutiei, mai vechilor solicitari de desfiintare a sintagmei de "stat national" adaugandu-se si alte propuneri legate de descentralizare a deciziilor, restrangerea legiferarii prin OUG sau chiar de functionare a Curtii Constitutionale.
Dupa suspendarea sa in Parlament, seful statului a mentionat printre obiectivele sale postreferendum uninominalul si revizuirea Constitutiei. El a revenit asupra modificarii Constitutiei si la inceputul lui 2008, pe fondul deciziilor Curtii Constitutionale din 2007, precum si dupa cea de la sfarsitul lunii ianuarie, prin care rolul CNSAS a fost practic desfiintat. Intr-un interviu la TVR in 8 februarie, seful statului a amintit din nou de necesitatea modificarii Legii fundamentale, pentru a nu mai fi posibile astfel de situatii.
In 6 mai 2008, presedintele Traian Basescu anunta ca va solicita unei echipe de specialisti o viziune asupra modificarii Constitutiei, acuzand PNL si PSD ca refuza modernizarea Romaniei. El s-a referit in special la Executiv, afirmand ca acesta a renuntat la acest proiect pe care l-a caracterizat drept "unul dintre golurile" madatului sau pe care il resimte "cu toata fiinta". Modernizarea ar fi fost posibila "daca parteneriatul cu Guvernul ar fi functionat, daca nu s-ar fi amagit cu eliminarea PD de la guvernare", a adaugat seful statului, acuzand din nou "negocierea ticaloasa" purtata intre Iliescu si Tariceanu - suspendarea presedintelui si eliminarea PD contra sustinerii in Parlament.
O comisie prezidentiala lauda virtutile sistemului bicameral
Raportul Comisiei Prezidentiale de Analiza a Regimului Politic si Constitutional din Romania, condusa de Ioan Stanomir, prezentat pe 14 ianuarie 2009, releva faptul ca bicameralismul romanesc este unul egalitar, bazat pe principiul competentelor similare atribuite celor doua camere. In viziunea constitutionalistilor reuniti in comisia enuntata, unicameralismul este adaptat structurii unui stat unitar, care nu cunoaste ramificatia federala, este mai ieftin, permitand reducerea numarului de parlamentari si permite o flexibilitate mai mare in adoptarea legilor, prin eliminarea redundantelor procedurale. Mai mult, se arata in raportul Comisiei de la Cotroceni, "unicameralismul este adecvat ideei de unitate a natiunii", dupa un principiu teoretic: "O singura natiune conduce la ideea instituirii unei singure camere parlamentare".
Bicameralismul are si el cateva virtuti, conform raportului Comisiei prezidentiale, unul mai degraba de analiza si de radiografiere, decat de trasare a unor solutii: bicameralismul evita tendinta de tiranie a majoritatilor politice si garanteaza posibilitatea evitarii blocajelor de natura constitutionala, o a doua lectura in camera superioara fiind salutara.
"Dincolo de aceste nuante, ceea ce trebuie sa domine, in cazul unei optiuni unicamerale, nu este calculul de natura economica (reducerea alocatiei bugetare), ci imperativul unui design constitutional echilibrat si inteligent", conchidea raportul din luna ianuarie a acestui an.
Z.O.  
Alte articole
  De ce o votez pe Elena Basescu    (Analize si comentarii, 2009-03-24)
  Stapanii Constitutiei    (Eveniment, 2008-02-16)
  CPP intors la Parlament    (Politica, 2007-11-21)
  Parlamentul, piedica pentru Basescu    (Eveniment, 2007-11-01)
  Boc constitutionalistul: Guvernul poate continua pana la depunerea juramantului in fata presedintelui de catre urmatorul Executiv    (2009-11-12 20:35)
  Adrian Nastase: Basescu nu vrea Parlament unicameral, ci vrea un Parlament fara nici o camera    (2009-09-24 20:21)
  Basescu vrea sa adreseze Parlamentului un mesaj pe probleme de politica interna    (2009-02-25 20:08)
  Bsescu: O decizie a Parlamentului in cazurile Nstase-Mitrea ar fi o dovad de responsabilitate    (2008-07-28 18:55)
  Parlamentul aproba prima Constitutie a Kosovo    (2008-04-09 16:16)
 Afisari: 355  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2009-09-24
 20:53 
SUA: Nu a inceput al "Treilea" WW, dar cererea de cartuse se apropie de 10 miliarde de bucati pe an
23 comentarii
 20:49 
Record de viteza pe Autostrada Soarelui: Soferita, prinsa de doua ori cu 200 si 220 km/h - VIDEO
7 comentarii
 20:32 
Progrese uimitoare in tratarea cancerului pulmonar: medicii clujeni au descoperit o noua metoda de tratare a maladiei
39 comentarii
 20:21 
Adrian Nastase: Basescu nu vrea Parlament unicameral, ci vrea un Parlament fara nici o camera
12 comentarii
 20:10 
 20:01 
Fost comandant al Armatei a 14-a ruse de ocupatie din R.Moldova, decorat de Mitropolitul Vladimir al Chisinaului alaturi de criminalii transnistreni
8 comentarii
 20:00 
Andronescu promite ca problemele studentilor vor fi rezolvate printr-o hotarare de Guvern
1 comentariu
 19:49 
Iliescu despre Basescu: Alcoolicii au slabiciunea sa lacrimeze cu foarte mare usurinta
73 comentarii
 19:42 
Legea falimentului pentru persoane fizice te poate scapa de 25% din datorii!
3 comentarii
 19:38 
Ramzan Kadirov acuza serviciile secrete americane si britanice ca sustin revolta islamista din Caucazul de Nord
2 comentarii
 19:36 
Si-a ucis cei trei copii si apoi s-a sinucis dand foc la masina - VIDEO
 19:31 
Vanghelie: Sa-i spunem lui Basescu ca nu se mai bate cu Parlamentul, ci cu populatia
11 comentarii
 19:23 
Presedintele CSM: Cer judecatorilor sa se intoarca in salile de judecata cel tarziu luni
1 comentariu
 19:11 
Ascultati aici noul single Parazitii, "Drumuri fictive" (AUDIO)
5 comentarii
 19:08 
S-au descoperit o poarta a orasului si doua morminte, printre ruinele Troiei
 19:07 
Mircea Geoana: Cand are nevoie de cineva, Traian Basescu poate fi fermecator
2 comentarii
 18:59 
CESifo: Masurile anticriza din Romania, printre cele mai ineficiente din lume
2 comentarii
 18:52 
Vladimir Putin invita marile companii straine sa se implice in megaproiectul gazier din Iamal
 18:48 
Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii: Legalizarea prostitutiei este o propunere "extremista si inacceptabila"
 18:46 
Marul din poveste: Jumatate verde, jumatate rosu (FOTO)
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Adolescenti, curve si droguri (3270 afisari)
 470.000.000 euro pe gargara Cercetarii (2812 afisari)
 Pensiile la un pas de catastrofa (2454 afisari)
 Alegerile ar putea prabusi leul (2236 afisari)
 Oprisan il salveaza pe Mitrea (1200 afisari)
 De dragul familiei, Alina Plugaru renunta la filmele porno. Nu si la "nudurile artistice" (24639 afisari)
 Zeci de staruri porno au defilat dezbracate la "Parada Sanilor" din Noua Zeelanda (VIDEO) (9105 afisari)
 Ascultati aici noul single Parazitii, "Drumuri fictive" (AUDIO) (4985 afisari)
 Facem sex cu 2,8 milioane de oameni! Nu e o gluma... (3918 afisari)
 Violata de propriul tata in ajunul nuntii, o celebra actrita marturiseste dupa 30 de ani cum o relatie incestuoasa s-a transformat intr-una consensuala (2969 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02352 sec.