''Am ajuns la un acord la nivel de experti pentru evaluarea a primei perioade de asistenta pentru Romania. Tintele din acord au fost respectate de autoritatile de la Bucuresti, cu exceptia unei singure, pentru care nu avem inca destule date. Concluziile noastre vor fi prezentate board-ului FMI, iar fondurile din cea de-a doua transa de imprumut vor fi puse la dispozitie dupa o decizie favorabila din partea structurii executive a Fondului'', a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
Oficialul FMI a subliniat ca ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a facut eforturi serioase pentru a asigura o tinere sub control a cheltuielilor.
''In martie, am anticipat o scadere de 4,1% a PIB-ului. In prezent, credem ca scaderea va fi de 8-8,5%, adica o recesiune severa'', a subliniat Franks, referindu-se la situatia macroeconomica a Romaniei. El a adaugat ca economia Romaniei pe reveni pe plus din 2010.
''In plus, balanta de pret se ajusteaza mult mai mult decat credeam, in special datorita scaderii productiei. Estimam un deficit de cont curent de 5,5% in 2009. Inflatia va ajunge la 4,3%'', a continuat oficialul FMI.
Potrivit acestuia, situatia s-a inrautatit din cauza scaderii cererii interne si a recesiunii puternice din restul lumii.
Franks a subliniat ca situatia din Romania putea evolua diferit daca, la sfarsitul anului 2008, politicile fiscale erau adaptate situatiei de la vremea respectiva. ''Din momentul din care criza a inceput si a cuprins Romania, politicile fiscale nu mai pot face altceva decat sa limiteze efectele recesiunii'', a adaugat Jeffrey Franks.
In plus, oficialul a spus ca va propune board-ului FMI ca o parte din urmatoarele doua transe, din septembrie si decembrie, sa mearga pentru finantarea deficitului bugetar.
Potrivit seflului misiunii FMI, resurse suplimentare vor fi puse la dispozitie si pentru cei loviti de somaj, ''pentru cei care au cu adevarat nevoie''. El a subliniat ca nu a solicitat Guvernului roman concedierea unui numar de 150.000 de salariati bugetari.
''FMI discuta deficitul bugetar si nevoia de a se reduce cheltuielile, dar nu sugereaza mijlocul de a face acest lucru'', a spus oficialul Fondului.
Pe de alta parte, Jeffrey Franks a declarat ca ajustarea cheltuielilor salariale in sistemul public ar trebui sa fie de "cel putin 0,5% din PIB in fiecare an" incepand cu 2010, pentru a ajunge la sub 6% din PIB, fata de 9% in prezent.
Sistemul bancar s-a tinut bine
''Sistemul bancar romanesc s-a tinut bine, in pofida evolutiilor crizei financiare si suntem bucurosi ca toate cele zece banci straine prezente in Romania si-au mentinut expunerea pe Romania'', a mai spus Franks.
Acesta a adaugat ca acele reforme convenite cu sistemul bancar si BNR in privinta rezervelor, supravegherea si politica monetara, continua in termenii conveniti.
Pe de alta parte, seful misiunii a declarat ca, in lunile care urmeaza, Guvernul va lucra la un proiect de acte normative care va duce la asigurarea autonomiei fiscale a autoritatilor locale.
Jeffrey Franks, seful misiunii FMI care a efectuat o evaluare a modului in care Romania si-a indeplinit obligatiile din acordul Stand By, a declarat luni ca misiunea FMI nu a solicitat Guvernului roman concedierea unui numar de 150.000 de salariati bugetari sau unui alt numar. 'FMI, a spus Franks, discuta deficitul bugetar si nevoia de a se reduce cheltuielile, dar nu sugereaza mijlocul de a face acest lucru'.