Rusia spera ca presedintele american Barack Obama nu va continua planul predecesorului sau de a desfasura arme in spatiu, dar Moscova este pregatita sa raspunda intr-un mod potrivit la o astfel de masura, a declarat miercuri un general rus citat de Reuters, preluata de NewsIn.
Rusia, care negociaza cu Statele Unite un nou tratat pentru limitarea arsenalului nuclear, in conditiile in care cel in vigoare in prezent (START-1) va expira in decembrie, a pledat impotriva desfasurarii de arme in spatiu.
Presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat ca printre conditiile impuse de Rusia in negocierile privind START-1 se numara si interzicerea armamentului in spatiu.
"Din cate stiu, administratia americana actuala are alte planuri - sunt mai realisti", a declarat un viceministru rus al apararii, Vladimir Popovkin, intr-o conferinta de presa.
El a avertizat ca exista o metoda ieftina de a elimina orice eventuala arma americana din spatiu. "Exista un raspuns mai adecvat si nu este nevoie sa fie plasate arme in spatiu", a explicat el. "Nu este greu sa dobori un satelit, iar chinezii au dovedit acest lucru prin desfasurarea unui experiment relevant", a adaugat el.
Popovkin a amintit ca eforturile fostului presedinte american Ronald Reagan de construire a unui sistem antiracheta in spatiu a accelerat cursa inarmarii din timpul Razboiului Rece si a grabit prabusirea URSS. "Am fost tarati in aceasta escapada numita "Razboiul Stelelor" in timpul lui Reagam si stiti foarte bine care a fost rezultatul - aceasta a fost una dintre cauzele prabusirii Uniunii Sovietice. Am irosit multi bani", a spus el.
In urma cu patru ani, fostul presedinte american George W. Bush a ordonat Pentagonului sa inceapa cercetarea pentru noi sisteme antiracheta. Congresul a aprobat in octombrie un studiu de cinci milioane de dolari privind un posibil sistem de aparare aflat in spatiu. Rusia crede ca Statele Unite sunt preocupate in primul rand de siguranta satelitilor sai, care sunt vitali pentru coordonarea trupelor desfasurate in lume, potrivit lui Popovkin.
Statele Unite au cheltuit peste 100 de miliarde de dolari dezvoltand scuturi antiracheta maritime, terestre si aeriene.
Oficialul a declarat si ca Moscova se asteapta sa incheie cu succes testarea rachetei nucleare strategice Bulava inca de anul acesta.