Un studiu al unor medici din SUA a concluzionat ca persoanele care se odihnesc mai mult si mai bine sunt mai slabe decat cele care au probleme cu somnul, scrie, luni, telegraph.co.uk. Expertii spun ca lipsa somnului afecteaza nivelul hormonilor raspunzatori de senzatia de foame si incetineste metabolismul.
Dr. Arn Eliasson, specializat in probleme legate de somn, a declarat ca indicele de masa corporal (raportul dintre inaltime si greutate) este strict legat, in mod surprinzator, de calitatea somnului. "Cand am facut cercetarea pe indivizii impartiti in doua categorii - cei care dormeau putin si cei care dormeau mult - am descoperit ca cei din prima categorie aveau un indice de masa corporal de circa 28, mai ridicat decat cei care se odihneau suficient, care aveau, la randul lor, un indice de masa corporal mediu de 24.5", a declarat Eliasson.
Obezitatea apare atunci cand indicele de masa corporal ajunge la 30 sau mai mult.
Lipsa somnului creste pofta de mancare
Cercetarile anterioare ale guvernului SUA au concluzionat ca indivizii care dorm mai putin de sapte - noua ore pe noapte au risc de 75% sa fie obezi. Eliasson a mai declarat ca: "Am descoperit atat de multe lucruri interesante!" Cercetatorul a adugat ca cei care dorm putin dezechilibreaza balanta hormonilor naturali din organism, de exemplu se reduce nivelul unui hormon numit si "hormonul satietatii" ceea ce ii face pe indivizi sa manance mai mult. Un alt dusman al greutatii ideale este stresul care reduce calitatea somnului si creste pofta de mancare.
Eliasson a mai spus ca un alt lucru interesant descoperit de echipa sa in timpul cercetarii a fost acela ca unii indivizi care erau supraponderali erau mai activi si au avut rezultate mai bune la testele de verificare a conditiei fizice. Totodata, cei care erau activi dar supraponderali consumau mai multe calorii decat cei cu greutatea normala, dar nu slabeau.
Expertii au spus ca vor face un studiu mai aprofundat asupra tuturor factorilor care influenteaza cresterea in greutate.