Fondurile primite de bisericile maghiare din Romania de la Guvernul de la Bucuresti nu sunt suficiente si nici pe masura ponderii populatiei maghiare, a declarat luni la Cluj presedintele UDMR, Marko Bela, citat de NewsIn.
UDMR va face demersuri pentru ca sustinerea financiara pentru bisericile maghiare sa fie una justa, a adaugat Marko Bela, dupa intalnirea pe care a avut-o cu sefii bisericilor maghiare din Romania. La intrevederea cu liderul UDMR au participat liderii bisericilor romano-catolica, reformata, evanghelica si unitariana.
"Am avut o dezbatere privind problema sustinerii financiare a acestei biserici din partea Guvernului Romaniei. (...) Din pacate, din sustinerea financiara oferita de Ministerul Culturii si Cultelor, bisericile noastre nu primesc ceea ce li se cuvine, proportional, deci primesc o anumita suma, dar nu conform procentajului populatiei maghiare si procentajului credinciosilor acestor biserici. Bineinteles ca vom face demersuri pentru a creste aceasta suma", a sustinut presedintele UDMR.
Un alt subiect atins in cadrul discutiilor a fost cel legat de situatia retrocedarii catre biserici a bunurilor nationalizate.�Marko Bela sustine ca, desi 65% din imobile au fost retrocedate, majoritatea inca nu se afla in proprietatea bisericilor.
"Am discutat destul de detaliat despre situatia retrocedarilor privind bunurile bisericesti. In ceea ce priveste retrocedarile, daca ne uitam la statistici stam destul de bine, aproximativ 65% din bunurile bisericesti nationalizate au fost retrocedate, dar numai pe hartie, fiind ca o mica parte din acest procentaj a revenit in realitate bisericilor, celelalte sunt, deocamdata, retinute de primarii, de consiliile locale, sunt in proces. Deci acest proces de retrocedare avanseaza extrem de anevoios. (...) Vom face demersuri si in ceea ce priveste accelerarea procesului de retrocedare", a mai precizat presedintele UDMR.
Marko Bela a spus ca urmatoarea dezbatere cu sefii bisericilor maghiare va avea loc in luna iunie si va avea drept tema invatamantul confesional, care nu este inca legiferat in Romania. "Astazi numai tangential am discutat aceasta problema. Reglementarea legala in acest sens lipseste. In Constitutie exista o dispozitie privind invatamantul confesional, dar in legi deocamdata nu", a spus liderul maghiar.