Cunoscuta interpreta de muzica populara Valeria Peter Predescu, in varsta de 62 de ani, a murit, in noaptea de luni spre marti, la domiciliul sau din municipiul Bistrita, in urma unui infarct. Inima "doamnei cantecului nasaudean", cum era cunoscuta Valeria Peter Predescu in randul iubitorilor de folclor, a incetat sa mai bata aproape de miezul noptii, potrivit Agerpres.
Valeria Peter Predescu s-a nascut pe 26 octombrie 1946 in satul bistritean Telciu, de pe Valea Salautei. S-a casatorit la 15 ani si a dat nastere la doi baieti.
A inceput sa cante in 1972, iar primele inregistrari le-a facut la Radio Cluj cu redactorul si culegatorul de folclor Dumitru Vartic. In 1973, a realizat inregistrari la Radiodifuziunea Romana cu orchestra Radio, dirijata de George Vancu, iar, in urmatorul an, a sustinut prima etapa a Concursului "Floarea din gradina". In 1977, Valeria Peter Predescu a castigat acest concurs cu maximum de puncte.
In 1974, i-a aparut primul disc mic la Electrecord, cu cinci dintre cele sase cantece pe care le-a inregistrat la Radiodifuziunea Romana. Un an mai tarziu a fost invitata la Casa Electrecord de directorul Teodor Cartis si a editat al doilea disc mic. Dupa doi ani i-a aparut un LP mare cu douasprezece cantece, intitulat "Ia-ma in brate, dorule", care s-a bucurat de o foarte buna primire din partea publicului.
Repertoriul Valeriei Peter Predescu este nasaudean, dar cuprinde cantece si din alte zone ale judetului Bistrita-Nasaud, cel mai mult insa de pe Valea Salautei si de pe Valea Somesului. Printre cantecele sale se numara numeroase balade (Balada lui Valean, Balada lui Tanase Todoran, trei variante ale Baladei Sarpelui, Balada nevestei fugite de la barbat, Balada eroului necunoscut), doine, cantece de joc, cu strigaturi, cantece din ceremonialul de nunta, dar si din ritualul de inmormantare. In anul 1994, a fost laureata a premiului "Ethnos" pentru activitatea sa de culegatoare si interpreta a folclorului nasaudean.
Desi pensionata, Valeria Peter Predescu a continuat sa fie colaborator, in cadrul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud. Referent de specialitate in cadrul acestei institutii, culegatoare de folclor, indrumatoare a copiilor care doreau sa-i paseasca pe urme, Valeria Peter Predescu a strans, in cei 35 de ani de cariera, 61 de albume, patru carti si culegeri folclorice, diplome, titluri onorifice si premii primite in tara si la diverse festivaluri folclorice internationale.
In octombrie 2003, Valeria Peter Predescu a primit titlul de cetatean de onoare al municipiului Bistrita, oras unde a pus bazele unui grup folcloric format din copii, "Miorita", carora a tinut sa le impartaseasca toate cunostintele sale despre muzica si traditiile nasaudene.