Politistii si procurorii DIICOT au retinut 12 studenti de la Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Tehnice 'Gh. Asachi' si de la Universitatea 'Al. I. Cuza' din Iasi, sub acuzatia de constituire si asociere de grup infractional organizat, comitere de infractionalitate informatica, aderarea sau sprijinirea sub orice forma la un grup infractional organizat, acces fara drept la un sistem informatic, detinerea sau punerea la dispozitie fara drept a unei parole, cod de acces pentru a savarsi diverse infractiuni informatic, se arata intr-un comunicat Agerpres.
Ei au fost adusi, vineri, in jurul orei 12,00, la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, cu propunere de arestare preventiva dupa ce ofiterii din cadrul BCCO din Bucuresti, Iasi, Bacau, Suceava si Brasov si procurorii din cadrul DIICOT au efectuat, joi, descinderi in mai multe locuinte din Bucuresti, Iasi, Pascani, Turnu Severin, Bacau si Roman. In timpul descinderii au fost retinute 20 de persoane, printre care si un minor, fiind suspectate ca au organizat mai multe atacuri de tip 'phishing', insa doar 12 au fost retinute cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Potrivit procurorilor, in urma perchezitiilor au fost ridicate 20 de laptopuri, sute de CD-uri si DVD-uri, peste 2.000 de euro, 2.200 de lire sterline, 2.200 de lei, bijuterii de aur, documente ale transferurilor bancare efectuate prin Western Union si trei autoturisme de lux.
Cei 12, cu varste de pana la 25 de ani, fac parte dintr-o retea de 20 de persoane care au clonat site-urile unor banci din Romania, Marea Britanie si Italia, dupa care au trimis spam-uri prin intermediul carora anuntau utilizatorii ca din cauza unor probleme tehnice trebuie reintroduse datele de acces la conturi. Aceeasi practica, a clonarii, a fost folosita de membrii retelei pentru site-ul de cumparaturi ebay.com.
In realitate, membrii retelei redirectionau clientii catre o pagina special clonata pentru a intra in posesia informatiilor despre contul si parola de acces. Cu informatiile astfel obtinute, membrii retelei se logau apoi pe paginile oficiale ale institutiilor bancare de unde efectuau operatiuni din conturile victimelor.
Potrivit procurorilor, prejudiciul creat in cele 18 luni de activitate ale acestei retele este de peste 280.000 de euro.