Dupa scandalul declansat de afirmatiile lui Claudiu Saftoiu care a declarat ca presedintele Traian Basescu stia ce vorbeau anumiti politicieni cu o seara inainte, acum sefii SRI si SIE recunosc voalat ca asupra institutiilor pe care le conduc se fac presiuni ce vin din zona politica si ca responsabilitatea utilizarii informatiilor confidentiale revine mediului politic.
Directorul SRI, George Maior, a afirmat miercuri, in cadrul unei dezbateri cu tema "Societatea civila pentru reforma sistemului de securitate", ca serviciile de securitate resimt uneori presiuni din partea mediului politic din punctul de vedere al discursului si retoricii politice, transmite NewsIn.
"Uneori, in functie de evolutiile retoricii si discursului politic, resimtim presiuni din acest punct de vedere", a spus directorul SRI, George Maior, la dezbaterea organizata miercuri de Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala. Maior a precizat ca nu ar trebui ca politicienii sa incerce, prin intermediul discursului politic, sa scoata serviciile de informatii din cadrul legal in care isi desfasoara activitatea. "In momentul acceptarii nominalizarii mele in fruntea Serviciului Roman de Informatii, prima mentiune publica, inclusiv a colegilor din partidul din care provin, a fost referitoare la neutralitatea functiei", a precizat Maior.
Mihai-Razvan Ungureanu: Serviciile speciale sunt piese ale Executivului. Nu genereaza politici, ci participa la politici
La randul sau, directorul Serviciului de Informatii Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a precizat ca serviciile speciale sunt supuse unor constrangeri atat interne, cat si externe, care le impiedica sa se implice in jocul politic. "Miza credibilitatii se joaca atat pe plan intern, cat si�in relatiile cu partenerii externi din NATO. Pe aceasta miza, a intra in jocul politic intern reprezinta cel mai mare risc pentru un serviciu, risc pe care nici un serviciu special modern nu si-l poate asuma", a spus Ungureanu.
Directorul SIE a sustinut ca responsabilitatea privind modul in care sunt utilizate informatiile confidentiale revine beneficiarilor legali care provin tot din mediul politic. "Ne intereseaza ca responsabilitatea sa fie clara. Ea este distribuita si in clasa politica deoarece beneficiarii informatiilor provin din clasa politica. Serviciile speciale sunt piese ale Executivului. Nu genereaza politici, ci participa la politici", a sustinut directorul SIE.