BNR estimeaza ca va reintra, in 2009, in intervalul de inflatie tintit si urmareste o inflatie de 3,5% in 2010, si de 4,5% pentru anul in curs, plus sau minus un punct procentual, a declarat vineri guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, potrivit NewsIn. "Din considerente de an electoral, nu am discutat aceasta cifra cu nici un guvern si asteptam adoptarea bugetului de catre parlament pentru a avea o baza de discutie", a adaugat oficialul. Isarescu a subliniat ca exista posibilitatea unei scaderi a activitatii economice in urmatoarele trimestre , BNR avand o prognoza de crestere economica ''un pic mai mica gata de cea a guvernului'', de 2,5%. Seful bancii centrale nu a precizat insa care este prognoza BNR pentru avansul PIB in acest an.
Tinta pe 2010 este identica cu cea fixata pentru acest an si usor sub obiectivul pentru anul trecut, de 3,8% plus sau minus un punct procentual.
Guvernatorul a adaugat ca BNR este preocupata indeosebi de ajustarea contului curent, care nu trebuie sa se faca apasand prea tare pedala de curs, iar banca centrala pledeaza pentru un mix echilibrat de politici macroeconomice. Deficitul de cont curent s-a ajustat la aproximativ 12% din PIB in 2008, potrivit datelor preliminare, in conditiile in care ''sectorul privat a inceput ajustarea mult mai devreme decat ne-am fi asteptat'', a spus Isarescu. "Noi am spus ca nu avem alternativa la ajustarea deficitului de cont curent. Intregul program de politici economice, fie ca vorbim de vechiul guvern sau de actualul, trebuie sa aiba in centru aceasta ajustare, sa nu fie facuta doar prin fortele pietei, pentru ca va fi mult mai dureroasa", a completat guvernatorul.
El a subliniat ca trebuie sa existe�o impartire a poverii intre sectorul privat, care a inceput ajustarea mai devreme decat se anticipa si cel public, care a ajuns la un deficit de aproximativ 5% din PIB anul trecut. "Deficitul de cont curent nu numai ca nu s-a dus la 18% din PIB, cat prognozau, in vara anului trecut, analistii externi, dar a scazut pe la 12%, potrivit datelor preliminare. Incertitudinile noastre cu privire la aceasta cifra sunt legate de cresterea economica in ultimul trimestru din 2008", a mai spus seful bancii centrale.
Aterizare lina
Economia romaneasca are toate sansele sa mearga spre o aterizare lina, care depinde insa de colaborarea intre politica fiscala si politica monetara, a asigurat guvernatorul BNR. ''Stim ca politica monetara este supraincarcata si ajunge sa privim cifrele de inflatie. Avem rate reale de dobanda de 4-5%. Este clar ca este o politica extrem de tare, dar si ca nu putem sa o relaxam pana nu intra in functiune si politica fiscala si de venituri", a adaugat Isarescu.
El a completat ca, pentru aterizarea lina a economiei este nevoie si de imbunatatirea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene si de crearea de noi locuri de munca in domenii insuficient valorificate, precum infrastructura sau turismul.
Asteptam bugetul
Guvernatorul a atras atentia ca politica monetara nu poate fi relaxata, cu toate ca este "supraincarcata", pana cand prevederile din noul proiect de buget legate de distribuirea cheltuielilor nuse vor pune in practica.
"Politica monetara este in continuare supraincarcata si este clar una extrem de tare, mai ales daca ne uitam la dobanzi si la rezervele minime obligatorii. Insa este clar ca nu o putem relaxa pana cand nu intra in functiune masurile de politica fiscala", a mai spus Isarescu.
El a subliniat, in acest sens, prevederile privind salarizarea si miscarea cheltuielilor dinspre consum inspre investitii, BNR sustinand prevederile din proiectul de buget.
Proiectul de buget aprobat joi de guvern prevede alocarea a 20% din cheltuieli pentru investitii si�plafonarea cheltuielilor de personal.