Comisia Europeana a anuntat convocarea unei reuniuni a statelor care sunt implicate in proiectul Nabucco, avand ca obiectiv obtinerea de acorduri privind finantarea si planificarea proiectului, relateaza Reuters, potrivit NewsIn. "Este un semnal excelent, dupa recenta criza" a gazului, a spus comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, referindu-se la disputa gazului dintre Rusia si Ucraina de luna aceasta, care a fortat inchiderea mai�multor fabrici. Gazoductul, care va costa opt miliarde de dolari, ar urma sa transporte 30 de miliarde metri cubi de gaz pe an din Marea Caspica in Austria, dar deocamdata doar trei miliarde de metri cubi sunt asigurati.
"Doresc o incheiere rapida a acordurilor necesare pentru construirea Nabucco", a spus comisarul european.
Oficialul nu a precizat unde va avea loc aceasta reuniune, dar Budapesta va gazdui in 26-27 ianuarie un summit al tarilor implicate in proiectul Nabucco. Reuniunea, propusa in septembrie de Guvernul ungar, va reuni cele sase tari asociate proiectului la nivel ministerial sau de sefi de guvern.
Proiectul Nabucco, ce va transporta gaz de la Marea Caspica spre Europa Centrala ocolind Rusia, asociaza sase tari, dar pana in prezent are dificultati in a demara, in special din cauza finantarilor insuficiente. Sustinut de Comisia Europeana, destinat sa transporte pe o distanta de 3.300 de kilometriu gaz de la marea Caspica ocolind Rusia, Nabucco ar putea cunoaste un nou elan in urma crizei gazului rusesc, care afecteaza serios Europa centrala.
Nabucco are insa un concurent in proiectul ruso-italian South Stream, la care s-a asociat si Ungaria, si care a fost considerat "mai promitator" de catre Consiliul Mondial al Energiei, in iunie anul trecut.
Consortiul nu reuseste, pe de alta parte, sa obtina finantarile de care are nevoie proiectul, in timp ce recent costul sau a fost reevaluat la opt miliarde de euro, fata de 4,4 miliarde cat fusese prevazut initial. Europa trebuie, pe de alta parte, sa gaseasca 30 de miliarde de metri cubi de gaz de transportat in fiecare an pentru ca Nabucco sa fie rentabil, in special din tari precum Azerbaidjan, Turkmenistan, Iran si Irak.