Chisinaul vrea sa obtina includerea in proiectul gazoductului Nabucco si cauta sprijinul Romaniei. Moldova, tara dependenta in totalitate de gazul rusesc si puternic afectata de criza dintre Moscova si Kremlin, incearca astfel sa-si diversifice sursele de aprovizionare, potrivit adjunctului ministrului moldovean al Economei si Comertului, Fedor Copaci. ''Vom incerca sa obtinem cuplarea tarii la acest gazoduct care va traversa Romania, ocolind Ucraina si Rusia'', a spus el, potrivit publicatiei Nezavisimaia Gazeta, preluata de hotnews.ro. Vecinatatea cu Romania permite Moldovei sa conteze pe intrarea in proiect, Chisinaul punandu-si mari sperante in sustinerea Bucurestiului in aceasta chestiune, scrie ziarul rus.
La 22 ianuarie, la invitatia ministrului de externe, Andrei Stratan, la Chisinau este asteptat seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu. Potrivit agentiei Infotag, Stratan a discutat telefonic cu colegul sau roman. Ministrul moldovean s-ar fi pronuntat pentru semnarea tratatului politic de baza si a acordului frontalier.
Directorul Institutului moldovean pentru politici sociale, Arcadie Barbarosie, a declarat, pentru Nezavisimaia Gazeta, ca in discutiile celor doi ministrii, tema gazelor se va regasi cu siguranta.
Proiectul Nabucco, menit sa transporte gaze naturale din regiunea caspica prin Turcia si Balcani pana in Austria, pe o distanta de 3.300 kilometri, are scopul de a diversifica sursele de furnizare cu gaze naturale ale Europei, prin diminuarea dependentei de gazele rusesti. Reprezentantii Nabucco au declarat recent ca gazoductul va fi pus in functiune in 2013. Cu toate acestea, proiectul nu poate demara din cauza finantarii insuficiente, iar proiectul ruso-italian, South Stream, la care s-au asociat deja Ungaria si Bulgaria ii face o concurenta serioasa. Recent si costul de constructie a gazoductului a crescut, in urma reevaluarilor, de la 4,4, miliarde de euro, la 7,9 miliarde de euro, iar unii analisti sunt ingrijorati ca actuala criza financiara va intarzia si mai mult finalizarea proiectului. La constructia Nabucco participa Romania, Austria, Ungaria, Bulgaria, Turcia si Germania.