''E nevoie de adoptarea rapida a bugetului. Avem nevoie de masuri inteligente, eficiente si de incredere'', a declarat, vineri, presedintele Traian Basescu, in timpul Conferintei Nationale a Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania cu tema ''Prioritati si masuri concrete anti-criza''. Potrivit sefului statului, Guvernul a decis sa se intruneasca vineri sa discute proiectul de buget pentru ca intre intentiile Ministerului Finantelor si solicitarile ministerelor exista o diferenta care ar conduce la un deficit bugetar de noua procente. Basescu a adaugat ca a discutat, joi seara, cu premierul Emil Boc si cu ministrul Finantelor pe tema proiectului de buget.
In opinia presedintelui, ''autoritatile au cateva canale catre care trebuie sa priveasca in mod obligatoriu. Primul, care este expresia crizei globale dar si punctul cel mai sensibil pentru economia romaneasca, este contractia pietelor. Producatorii romani care isi vindeau produsele pe piete ca Germania sau Franta au acum de suferit. A doua problema este cea a finantarii. Desi avem un sistem bancar solid, institutiile din Romania nu mai sunt alimentate cu fonduri din exterior. In aceste conditii, economia si proiectele sufera de lipsa unei finantari corespunzatoare. Un al treilea canal de actiune in criza e cursul de schimb, diminuarea finantarilor externe punand presiune asupra monedei nationale. Ultima problema este increderea investitorilor, care s-a diminuat, nu numai pentru Romania, ci si pentru cele 12 tari care au aderat la UE dupa 2004''.
''Bugetul de stat trebuie sa respecte responsabilitatea Guvernului in reducerea cheltuielilor'', a continuat seful statului. El a subliniat ca atat Executivul cat si institutiile publice din tara ''trebuie sa-si achite rapid datoriile facturate si nefacturate la agentii economici, de peste doua miliarde de euro. Trebuie sa dam bani firmelor pentru a debloca activitatea. In conditiile actuale, economia este blocata chiar de Guvern, ale carui datorii au contribuit cu peste 2% la deficitul bugetar''.
Fondurile europene, sursa de miscare a Romaniei in aceasta perioada
In opinia lui Traian Basescu, o alta prioritate a Executivului trebuie sa fie administrarea fondurilor europene. ''Banii europeni reprezinta o sursa care nu este utilizata eficient. In 2007 si 2008 am primit 1,85 miliarde de euro de la UE. Vestea proasta este ca am avut dreptul la trei miliarde, ministerele neavand proiecte consistente pentru primirea intregii finantari. In 2009 vom avea la dispozitie noua miliarde de euro. Acesti bani sunt sursa reala de miscare a Romaniei in aceasta perioada'', a explicat presedintele.
Pe de alta parte, in ciuda crizei economice, seful statului a anuntat ca Romania isi pastreaza obiectivul de aderare la moneda unica europeana in 2014.
''Un Guvern care isi rectifica bugetul de cinci ori pe an nu poate fi suspectat de buna guvernare, asa ca am cerut actualului Executiv sa-ti faca bugetul fara pespectiva rectificarilor. Imi asum masurile de austeritate pe care Guvernul le va lua'', a subliniat Traian Basescu.
Daca majoritatea PD-L PSD nu va reforma Romania, ea nu se justifica
Presedintele a spus ca obiectivul lui a fost crearea unei majoritati care sa poata reforma tara si ca, daca acest lucru nu se intampla, aceasta majoritate nu se justifica, precizand ca Guvernul ar trebui sa ia in calcul inclusiv asumarea raspunderii pentru legea unica de salarizare.
"Mi-am asumat responsabilitatea pentru formarea unui Guvern in aceasta structura politica (...) Compensarea pe care eu am avut-o ca explicatie a fost ca o astfel de majoritate poate reforma Romania. Vreau sa cred ca acest lucru se va intampla. Daca o astfel de majoritate nu va reforma Romania, ea nu se justifica. Devine doar o majoritate clientelara care si-a impartit niste posturi", a spus Basescu, amintind ca a sprijinit aceasta majoritate, care reflecta decizia PSD si PDL, dupa ce "oricum altceva a esuat".