Decizia Curtii Constitutionale a fost primita cu bucurie de conducerile scolilor, interesate sa mentina in plata, pe banii statului, persoanele apropiate pe care le-au favorizat ani de-a randul. Prin diverse tertipuri, dar cu complicitatea inspectoratelor scolare, directorii unitatilor de invatamant reusesc sa nu scoata la concurs posturile de profesori. Unul dintre tertipurile utilizate este anuntul catre inspectorat ca nu au numarul necesar de elevi pentru a infiinta o clasa, iar la inceputul anului, ca prin minune, inscrierile se fac in numai o zi, iar clasa este constituita. Concursul nu este adus la cunostinta tinerilor, si, astfel, pensionarii sunt "scosi din cutie", ne-a explicat Gheorghe Radulescu, presedintele Asociatiei AEACE.
Marius Nistor: "Ordonanta era o prostie"
Potrivit lideruli executiv al Federatiei "Spiru Haret", profesorii au primit cu bucurie decizia Curtii Constitutionale. "Prin aceasta ordonanta, Guvernul isi anula, practic, Programul de guvernare. Unii spun ca aceasta ordonanta este o greseala, insa devine chiar prostie in momentul in care aduce o atingere a dreptului la munca. Este un act de injustitie sociala. Povestea cu conventiile civile demonstreaza ca si actualul Guvern incearca diverse tertipuri, la fel ca precedentul. Am avut Guvernul Tariceanu, care a incalct legea, iar acum avem un Guvern care, la fel, nu vrea sa puna in aplicare Legea de majorare a salariilor profesorilor", ne-a declarat Marius Nistor.
Oprescu saluta decizia CCR
Primarul general Sorin Oprescu: "Apreciez decizia Curtii Constitutionale de declarare a neconstitutionalitatii ordonantei 230 din 2008, privind cumulul pensie-salariu, ca fiind una corecta si responsabila. Consider ca in acest fel se respecta un drept fundamental al oricarui cetatean, dreptul la munca. Institutiile statului au facut astazi un exercitiu de normalitate."
Ontanu: "S-a facut dreptate"
"Inca de la inceput s-a dovedit ca Ordonanta de Urgenta nr. 230/30 decembrie 2008 era un atentat grav la marea intelectualitate romaneasca. Prin decizia adoptata astazi, de Curtea Constitutionala, in sfarsit s-a facut dreptate", ne-a declarat edilul Sectorului 2 al Capitalei, care are nu mai putin de 800 de pensionari angajati.
Chiliman: "A fost anulat un abuz"
"Decizia Curtii Constitutionale anuleaza un abuz al Guvernului, care ar fi lovit in interesele a zeci de mii de asistati social, asistenti maternali, asistenti sociali, profesori si medici. in calitate de primar, recomand Guvernului sa tina cont de realitatile sociale ale comunitatilor locale din Romania inainte sa ia decizii care lovesc in interesele majoritatii. Ordonanta 230/2008 confirma, din pacate, ca noul Guvern nu se conduce dupa vreo doctrina. Nu poate fi de dreapta, pentru ca, prin acea ordonanta descuraja munca si libertatea cetateanului de a decide daca mai poate sau nu sa munceasca si sa traiasca mai bine!. Dar nu poate fi nici de stanga, pentru ca lovea direct asistatii social, acei oameni care au cea mai mare nevoie de serviciile persoanelor afectate de aceasta ordonanta. Trebuie facute economii, dar nu prin masuri populiste, luate doar pentru imagine.
A continua sustinerea acestei Ordonante, prin transformarea ei in lege, de catre Parlamentul Romaniei - asa cum a propus premierul Emil Boc - inseamna sa condamni la uitare si saracie miile de persoane cu dizabilitati care au asistent personal si miile de copii dati spre crestere asistentilor maternali, pe langa pensionarii medici, profesori, pe langa marii artisti ai Romaniei.
Numai la nivelul Sectorului 1 sunt cateva sute de pensionari asistenti maternali si asistenti personali care trebuie sa plece. Sa nu va imaginati ca pentru aceste functii se inghesuie cei care nu sunt pensionari", a declarat primarul Sectorului 2, Andrei Chiliman.
Andronescu are in maneca conventia civila
In scandalul Ordonantei 322/2008, care obliga profesorii pensionari sa opteze intre salariu si pensie, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a gasit solutia, prin aplicarea sistemului conventiilor civile. "Am vazut documentul Directiei juridice, ce va fi operabil dupa 15 ianuarie, ai lumea trebuie sa se linisteasca, pentru ca toata lumea va putea sa ramana. Am rugat sa se faca si un model de conventie civila pentru a-l transmite in teritoriu, pentru ca, probabil, sunt multe locuri in care nu gasesti un model", a anuntat, joi, Andronescu. Insa ministrul nu ia in calcul faptul ca Ordonanta 230/2008 precizeaza, fara echivoc, faptul ca veniturile obtinute - si nu salariul - reprezinta cumulul pensiei. In aceste conditii, dascalii in cauza trebuie sa opteze clar daca renunta la pensie sau isi continua orice activitate care le aduce venituri din sistemul bugetar. In plus, Andronescu sustine ca in sistemul de invatamant preuniversitar si universitar exista 8.000 de profesori afectati de ordonanta, fara insa a preciza faptul ca aceasta cifra nu cuprinde cadrele nedidactice si personalul auxiliar, care ar dubla cel putin numarul pensionarilor din invatamant.
Salariile profesorilor, demisia in alb a ministrului Educatiei
Nu numai profesori ameninta cu greva in caz ca nu li se maresc salariile, ci si Ecaterina Andronescu afirma ca va renunta la mandatul de ministru al Educatiei, in caz ca majorarea salariilor profesorilor nu va fi acordata. Toate cele trei federatii sindicale din invatamantul preuniversitar-Federatia Educatiei Nationale, Spiru Haret si FSLI -, dar si cel din invatamantul superior, "Alma Mater", au anuntat ca vor relua greva, in caz ca Guvernul nu le va acorda majorarea salariala prevazuta in Legea 232/2008.