Ziua Logo
  Nr. 4436 de joi, 15 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Lipsa de vointa politica a amanat implementarea proiectelor UE in Republica Moldova
 15 ianuarie, 17:30 
Republica Moldova, Ucraina si Belarus coopereaza eficient cu Comisia Europeana in ceea ce priveste controlul la frontiera, dar proiectele europene privind combaterea crimei organizate si traficului de persoane sunt ineficiente in aceste tari din cauza lipsei de vointa politica din partea autoritatilor, arata un raport special al Curtii Europene de Conturi, citat de NewsIn.
Raportul, care analizeaza eficienta sprijinului UE in domeniul justitiei si afacerilor interne in Republica Moldova, Ucraina si Belarus, subliniaza ca autoritatile din aceste tari colaboreaza in domeniul traficului la frontiera pentru ca este "in interesul lor sa aiba frontiere sigure" insa implementarea proiectelor UE in celelalte domenii este amanata de lipsa deciziei politice.
Republica Moldova si Ucraina au beneficiat de cel mai amplu proiect de asistenta in domeniul securizarii frontierelor, EUBAM, in valoare totala de 19,1 de milioane de euro.
Misiunea EUBAM si-a inceput activitatea in noiembrie 2005 si a fost la inceput finantata doar pentru sase luni printr-un mecanism UE de reactie rapida, menit a impulsiona solutionarea conflictului transnistrean. Proiectul a plecat de la premisa ca un management mai bun al frontierelor si vamilor, precum si o monitorizare sporita a intregii granite sunt elemente cruciale pentru o solutie pasnica.
Acesta misiune a ajutat la implementarea unui sistem vamal intre cele doua satate care a dus la combaterea traficului si activitatilor transfrontaliere ilegale
"Activitati semnificative de contrabanda ce implicau Transnistria au fost detectate ca urmare a monitorizarii EUBAM. Evaziunea fiscala si a taxelor vamale viza produse precum masinile, legumele si fructele sau carnea de pasare", se subliniaza raportul.
EUBAM a calculat ca doar pentru carnea de pasare bugetul de stat al Republicii Moldova a avut pierderi de 18 milioane de euro, intre octombrie 2005 si mai 2006. In acelasi timp, EUBAM descoperit ca legislatia este insuficienta, ca rolurile vamesilor, politiei de frontiera si serviciilor fiscale si de securitate sunt neclare si de aceea deschiderea de cazuri penale privind contrabanda constituie o problema.
"Majoritatea cazurilor nu au fost incadrate penal, ci doar ca incalcari ale regulilor administrative fara confiscarea obligatorie a bunurilor in cauza", arata raportul.
Mai mult, EUBAM a raportat ca din cauza coruptiei din cadrul procuraturii si sistemului judiciar, contrabandistii au fost eliberati si li s-a returnat si marfa.
"EUBAM a facut o treaba foarte buna in ceea ce priveste aspectele tehnice ale managementului frontierei, dar nu este o misiune de mentinere a pacii. Ea nu va putea solutiona conflictul transnistrean, care este de natura politica", a recunoscut Stefan Arens, auditor principal al raportului prezentat de Curtea de Conturi.
Raportul arata ca in Republica Moldova coruptia este o problema importanta care afecteaza atat sistemul judiciar, cat si buna guvernare si ca la capitolul anticoruptie "rezultatele sunt foarte modeste".
"Sistemul legal si administrativ are deficiente grave - lipsa increderii publice, independenta limitata a judecatorilor, salarii insuficiente, o perceptie crescuta a coruptiei", a constatat Curtea de Conturi.
S.G.  
 Afisari: 219  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Pentru mine   de Igor
A r h i v a
Stirile zilei 2009-01-15
 21:12 
 21:06 
Teribilism pe patru roti: S-au rostogolit cu masina la 120 de kilometri pe ora si au scapat cu viata
2 comentarii
 21:05 
 21:04 
SURSE: Ar putea aparea o noua propunere daca Mircea Geoana nu-l va nominaliza pe Dragnea
1 comentariu
 20:56 
ULTIMA ORA: Gabriel Oprea a demisionat din PSD
8 comentarii
 20:55 
Murdaria aruncata sub presul coalitiei: Procesul dintre Videanu si Vanghelie, suspendat pentru ca nici una dintre parti nu s-a prezentat "la strigarea pricinii"
 20:27 
Doua exmatriculari si nota scazuta la purtare pentru elevii implicati in agresiunea Ninja
2 comentarii
 20:25 
 20:03 
Poti salva viata unui om al strazii
4 comentarii
 19:35 
 19:18 
Fundatia americana Heritage: Romania nu are de ce sa-si sporeasca dependenta energetica de Rusia!
19 comentarii
 19:17 
Gata cu fustitele scurte in tenis! Jucatoarele sexy vor fi amendate!
5 comentarii
 19:16 
Specialistii in drept: Propunerile lui Basescu de modificare a Constitutiei duc catre un regim ce permite derapaje catre autoritarism
2 comentarii
 18:55 
Adjunctul SRI, generalul Dumitru Zamfir, a fost eliberat din functie de Traian Basescu
2 comentarii
 18:53 
Radu Mazare crede ca daca PSD ramanea in opozitie, Traian Basescu putea fi dat jos
3 comentarii
 18:46 
Continua razboiul declaratiilor dintre Guvern si CSM cu privire la numarul magistratilor ce cumuleaza indemnizatia cu pensia
 18:44 
Ministrul Mediului va propune Guvernului suspendarea ordonantei de triplare a taxei auto din decembrie
 18:37 
Republica lui Basescu
 18:33 
Tera Patrick, pentru prima data goala in 2009 - FOTO
1 comentariu
 18:26 
"Hotel de lux" pentru maidanezii lui Chiliman
6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Familia Eminescu (2963 afisari)
 Scandalul minciunilor intre SUA si Israel (2890 afisari)
 Succesul e scris in degete (2846 afisari)
 Jumatatea de masura (2559 afisari)
 Republica Traiana (2388 afisari)
 Republica lui Basescu (12347 afisari)
 Tera Patrick, pentru prima data goala in 2009 - FOTO (6353 afisari)
 Gata cu fustitele scurte in tenis! Jucatoarele sexy vor fi amendate! (3266 afisari)
 A fost descoperita viata pe Marte! (3084 afisari)
 In plina criza a gazelor, Andreea Mantea ii incalzeste pe ucraineni cu un pictorial incendiar Playboy (FOTO) (2415 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02560 sec.