Aducerea pe lume a unui copil ramane cel mai mare risc pentru sanatatea femeilor din toata lumea, arata un raport Unicef asupra starii copiilor lumii. 1.500 de femei mor in fiecare zi la nastere, adica o jumatate de milion pe an. In ceea ce priveste mortalitatea infantila, Romania se afla pe locul 126 din 191 de tari incluse in studiu cu cel mai mare risc dintre tarile Uniunea Europeana (UE). La fel de rau stam si la capitolul risc de deces la nastere. Acesta este de 1 la 3.200 la noi, in comparatie cu tarile invecinate. In Ucraina este de 1 la 5.000, in Bulgaria riscul este de 1 la 7.400, iar in Ungaria de doar 1 la 13.000.
In aceste conditii, pentru evitarea tragediilor, Edmond McLoughney, reprezentantul Unicef in Romania, recomanda "o ingrijire prenatala mai buna, astfel incat fiecare femeie gravida sa poata vizita clinici prenatale pentru sfaturi, ingrijire, analize regulate. Apoi, e importanta ingrijirea de calitate, profesionista atunci cand are copilul. Si este absolut vital sa aiba o buna ingrijire in Maternitate. Totodata, in opinia lui McLoughney, "exista o legatura foarte stransa intre nivelul de educatie si sanatate. Evident ca femeile mai bine educate se ingrijesc mai atent, stiu ce este bun nutritional pentru ele si pentru fat, pentru ca nutritia este foarte importanta, stiu, de asemenea, mai multe despre ingrijirea propriei sanatati si cand sa mearga la doctor. In Romania, Unicef incearca sa se asigure ca maternitatile sunt mai prietenoase, ca au standarde mai mari pentru mame atunci cand acestea nasc. Acest lucru implica pregatirea suplimentara a personalului din maternitati, pentru a ne asigura ca mama primeste ingrijiri si sfaturi la cele mai inalte standarde", potrivit Rador.
"Lumea percepe sarcina ca pe o banalitate"
La randul ei, sefa Sectiei Neonatologie din Spitalul Polizu, conf.dr.Silvia Stoicescu, spune ca, din nefericire, "lumea percepe sarcina ca pe o banalitate, in special femeile care nasc prematur. Femeile nu se duc la controalele in care un medic sa le spuna daca este sarcina in regula sau nu, sa i se faca un set minim de analize pentru ca toate spun acelasi lucru, sau poate 99,99% dintre ele: 'M-am simtit bine si atunci am considerat ca nu e nevoie sa fac analize'. Pe de alta parte, muncesc la fel de mult ca si cum n-ar fi insarcinate. Femeile de la tara fac aceeasi munca fizica, femeile de la oras traiesc in stresul serviciului, dar fara sa se gandeasca la consecintele asupra copilului. Nu putem sa spunem ca n-avem dotari pentru ca Banca Mondiala a dotat maternitatile in ultimul an. Nasterile, in marea majoritate, se produc in maternitate si decesele se produc in unitati spitalicesti, medicii sunt din ce in ce mai putini, iar acut, dar absolut acut este numarul de asistente, adica sunt foarte putine numeric si, desi sunt foarte buni oamenii care asista nasterea si au grija de copii, sunt foarte putini", potrivit Rador.