Evenimentele din ultimele doua zile au demonstrat ca Grecia a ajuns sa fie dominata de anarhie. Mai precis, anarhistii marxisti au ajuns sa faca legea in tara, determinand guvernul sa ia decizii aberante. Un politist care a evitat sa fie ars de viu de catre un atacator, fie el si adolescent, a fost arestat sub acuzatia de omucidere. In schimb, sute de huligani, copii exaltati si indoctrinati cu aberatiile comunismului si anarhismului isi vad linistiti de "treaba", vandalizand si incendiind masini particulare, magazine si banci. Faptul ca, pentru acestia, autoritatea nu reprezinta nimic se stia de mult. Mai grav este ca uciderea potentialului criminal de 15 ani a luat mintile intregii Grecii, mai multe demonstratii fiind asteptate in urmatoarele trei zile atat in capitala tarii, cat si la Salonic.
''Ighnosti aghnosti''
Ii numesc ''ighnosti aghnosti'' (n.r. "cunoscutii necunoscuti"), iar acest joc de cuvinte spune multe despre istoria lor, despre identitatea lor si despre rolul pe care-l desfasoara in viata politica a Greciei, schije ale unei faramitari de nerezolvat care isi are o parte din radacini chiar in indepartata ''impartire'' de la Ialta. Sunt aspecte, fapte legate de nemultumirea sociala - din randul tinerilor si nu numai - care izbucnesc pe neasteptate, insinuandu-se cu o forta distructiva in spatiile ce se deschid intre majoritatea conservatoare "Neo Demokratia" si opozitia socialista "Pasok", scrie La Stampa, citata de Agerpres.
Este vorba de grupuri mici, cu aspect anarhic, fara o definitie ideologica clara, dar cu o puternica conotatie de radicalism protestatar. Fortareata lor este cartierul Exarchia, nu departe de Politehnica, adica de structura simbolica de care este legata regenerarea democratiei dupa "regimul coloneilor". Aceasta geografie risca insa sa dea miscarii ''baietilor revoltei'' o identitate prea marcata, omogena, aproape a unei derive a vechiului stangism marxist, in timp ce in interiorul lor pare sa existe un miez de rebeliune si de provocare ce aminteste de Lenin si Bakunin, de neomodernism si hip-hop. De altfel, daca privim situatia politica oficiala, Parlamentul grec cuprinde in interiorul sau forte cu o puternica consistenta populara, inclusiv un Partid comunist cu 22 de mandate, in schimb, nu include o sumedenie de alte grupuri si sigle.
A afirma ca aceste grupuri sunt o masa de manevra interesanta intr-un joc politic foarte delicat inseamna, probabil, sa atribuim miscarii lor o disponibilitate de a deveni instrumentul unor interese si ale unor afaceri pe care ei nici macar nu le cunosc. Si nu exista elemente certe pentru a da un contur concret acestei ipoteze. Totusi, ei pot fi vazuti si gasiti intotdeauna in interiorul manifestatiilor politice de protest, ca un fel de coada care, pe neasteptate, innebuneste si tasneste afara din cortegiile oficiale pentru a raspandi furie si dezordine.
Viata politica greaca este si mai proasta decat cea italiana, cu o ''casta'' care de-a dreptul actioneaza in baza unor logici familiste, cu mai-marii care se alterneaza la conducere dar care au mereu aceleasi nume, Caramanlis, Mitsotakis, Papandreu. Iar, daca la acest deficit structural se adauga indelungata mostenire psihologica si sociala a razboiului civil care a insangerat timp de un deceniu Grecia, divizand-o in mod tragic, atunci apare evident faptul ca ne aflam in fata unui mozaic foarte delicat, care impleteste, in mod nu intotdeauna clar, proiecte, personaje, relatii, interese, unde pot exercita marile lor manevre toate serviciile secrete din lumea buna. �i aceasta nu pentru ca Grecia ar fi o rascruce strategica importanta, cu numai pentru ca fragilitatea sistemului ei politic lasa niste spatii in care totul devine posibil.
Noi proteste
Partidul comunist KKE a organizat un protest luni dimineata in centrul capitalei, pregatindu-se pentru greva generala de 24 de ore de miercuri, prevazuta si organizata de mult timp de marile centrale sindicale. Militantii vor sa denunte in cursul manifestatiei "arbitrariul politiei". Coalitia de stanga radicala Syriza a facut la randul ei apel la organizarea unei manifestatii de protest in cursul dupa-amiezii in fata sediului Universitatii din Atena.
Marti, organizatiile liceenilor si ale studentilor vor defila prin piata Omonia (centrul Atenei) pentru a protesta impotriva mortii tanarului Andreas Grigoropoulos, care avea 15 ani. Mobilizarea contestatarilor ar putea creste in intensitate miercuri, in timpul grevei organizate de puternica Confederatie a muncitorilor greci (GSEE, cu 600.000 de membri) si de Federatia functionarilor Adedy (cu 200.000 de aderenti).
Cadrele didactice din invatamantul superior au decretat o greva de trei zile, cu posibilitate de prelungire, tot in semn de protest fata de moartea tanarului Andreas Grigoropoulos. Mai multe universitati din Atena si din Salonic, ocupate de studenti, vor ramane inchise pentru cel putin doua zile, au anuntat rectoratele in cauza.
�i la Salonic sunt prevazute manifestatii pentru zilele de luni dupa-amiaza si de miercuri, cu ocazia grevei generale.