Ziua Logo
  Nr. 4385 de luni, 10 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
CEDO a obligat Guvernul moldovean sa prezinte explicatii in cazul transmisiunii TVR1 in Republica Moldova
 10 noiembrie, 14:46 
Curtea Europeana a Drepturilor Omului ar putea adopta o hotarare in privinta cererii Societatii Romane de Televiziune (SRTv) contra Moldovei privind transmisiunea programelor TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova, pana la finele anului 2009, a anuntat luni in cadrul unei conferinte de presa, reprezentantul SRTv la CEDO, Janeta Hanganu. SRTv, care difuzeaza programele TVR, a atacat guvernul moldovean la CEDO la 1 august 2008, dupa ce instantele de judecata de peste Prut au respins cererea societatii privind reluarea transmisiunii TVR1 in Republica Moldova prin Reteaua Nr. II de Stat. Reteaua respectiva a fost scoasa la licitatie in august 2007, in pofida faptului ca SRTv dispune de o licenta valabila pana in 2011.
Potrivit Agerpres, la 6 noiembrie, Curtea de la Strasbourg a comunicat guvernului de la Chisinau cererea SRTv si este obligat sa prezinte explicatii pe marginea acestor plangeri pana la 26 februarie 2009. Guvernul Romaniei a fost invitat sa participe la examinarea acestei cauze in calitate de terta parte, a declarat Hanganu.
SRTv a reclamat in fata Curtii incalcarea dreptului la libera exprimare si a dreptului de a impartasi informatie (art. 10 din Conventie) si a dreptului la proprietate (art. 1 al Protocolului 1 la Conventie), deoarece detine o licenta valabila pana in 2011, a mai declarat avocata.
Janeta Hanganu a declarat ca cererea SRTv nu este examinata in regim de urgenta, dar crede ca CEDO va avea toate actele necesare pentru a judeca aceasta cauza pana la finele lui 2009.
Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova (CCA) a decis la 31 iulie 2007, cu votul a cinci membri din noua, sa scoata la concurs Reteaua pe care era retransmis TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova, la cererea Ministerului Dezvoltarii Informationale. Motivul invocat a fost ca societatea nu-si achita, din luna iunie, obligatiile financiare fata de Intreprinderea "Radiocomunicatii", care asigura partea tehnica a retransmisiei. La scurt timp, SRTv a declarat ca partea moldoveneasca a fost informata despre identificarea unor surse de finantare inca la inceputul lunii iunie 2007, dar aceasta nu a condus la modificarea deciziei CCA. La 27 septembrie anul trecut, CCA a acordat licenta pentru Reteaua Nr. II postului de televiziune "2 Plus", care fusese creat recent si care s-a obligat sa retransmita, in mare parte, programele TVR1. Ulterior insa, acesta a anuntat ca nu incheie contract cu SRTv si va retransmite "Antena International".
In luna noiembrie, SRTv a atacat deciziile CCA in instanta si a solicitat abrogarea lor, precum si achitarea unor despagubiri in valoare de jumatate milion de euro. Dar atat Curtea de Apel, cat si Curtea Suprema de Justitie au respins cererea reclamantului. Unul din cei trei judecatori de la CSJ a formulat insa o opinie separata prin care a argumentat ca deciziile CCA sunt ilegale, nu au urmarit un scop legitim si constituie o imixtiune in drepturile SRTv.
Janeta Hanganu sustine ca in cazul in care CEDO va da castig de cauza SRTv, dosarul va putea fi reexaminat in instantele nationale din Republica Moldova iar TVR1 sa redobandeasca dreptul de retransmisie prin Reteaua respectiva. In aceste conditii, compania care utilizeaza in prezent Reteaua va avea dreptul sa se judece cu statul deoarece acesta este cel care a permis aceasta incalcare, a mentionat ea.
Decizia de a difuza programele Televiziunii Romane pe teritoriul R. Moldova a fost adoptata initial la sugestia populatiei, in cadrul unui miting organizat in anul 1990 in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau. Astfel, incepand cu 1 octombrie 1990, in baza unei ordonante a Ministerului Informaticii, Informatizarii si Comunicatiilor, populatia de peste Prut a inceput sa receptioneze acest post.
Initial pentru aceasta a fost utilizat un emitator din Chisinau cu raza de actiune de 15 km. La 1 februarie 1992, in baza unei hotarari a prezidiului parlamentului, prin ordinul aceluiasi Minister, IS "Radiocomunicatii" a extins difuzarea Televiziunii Romane pe o retea de emitatoare care era utilizata pentru difuzarea programului doi al televiziunii centrale a URSS (Reteaua de stat Nr. II) si care acopera circa 80% din teritoriul Republicii Moldova.
Mai multi membri ai CCA, dar si reprezentanti ai societatii civile si politicieni din Republica Moldova au considerat ilegale deciziile prin care SRTv a fost deposedata de dreptul de a retransmite TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova.
Retransmisia TVR1 pe teritoriul R. Moldova a mai fost sistata in august 2002, pentru o perioada de circa 7 luni, invocandu-se drept motiv probleme tehnice si juridice. Societatea civila de peste Prut a protestat fata de aceasta situatie, considerand ca la baza ei ar fi stat de fapt motive politice.
Z.O.  
Alte articole
  CEDO a condamnat Republica Moldova pentru tratamente inumane si degradante    (2009-10-20 18:49)
  Republica Moldova a fost condamnata de CEDO din cauza legislatiei privind interceptarile secrete    (2009-02-11 19:15)
  TVR pierde dreptul de a putea transmite liber in Moldova    (2008-07-10 14:01)
 Afisari: 596  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
mai bine EU s-ar uita la exemplele din Vest   de sty
A r h i v a
Stirile zilei 2008-11-10
 23:48 

5 comentarii
 23:41 

46 comentarii
 20:58 
Directivele lui Putin: Masuri active cu privire la pretul petrolului si reprimarea miscarilor speculative de capital
15 comentarii
 20:06 
Codurile PIN ale cardurilor pot fi furate de angajatii magazinelor cu ajutorul camerelor de supraveghere
1 comentariu
 19:52 
Fitch a scazut ratingurile celor mai importante banci din Romania
4 comentarii
 19:25 
Tariceanu: Vom majora salariile profesorilor cu venituri mici din invatamant cu 28% in 2009
9 comentarii
 19:22 
Inapoi la Dallas: Actorii s-au reintalnit la Southfork pentru a aniversa 30 de ani de la debutul serialului
 18:57 
Zdrobit de stalp
 18:46 

2 comentarii
 18:01 
BEM a admis plangerea depusa de PD-L in care acuza Alianta PSD-PC ca ii foloseste sigla si sloganul
 17:49 
Din dragoste, s-a trezit din coma dupa 30 de ani
9 comentarii
 17:48 
PD-L si PRM acuza conducerea Camerei Deputatilor ca nu a acceptat reluarea plenului pe motiune si ordonanta dascalilor
 17:48 
Bataie ca in "Sapte pacate" intre fotbalisti si fortele de ordine in prima liga din Bolivia (VIDEO)
 17:41 
Firmele din Romania platesc cele mai multe taxe si impozite din lume
6 comentarii
 17:18 
MAE pune la dispozitia imigrantilor romani "Ghidul alegatorului din strainatate"
2 comentarii
 17:17 
Donald Rumsfeld a semnat in 2004 un act care permitea armatei americane sa atace teroristi pe teritoriile mai multor state
5 comentarii
 17:00 
Final de poveste horror: Doctorul Ciomu si Spitalul Panduri obligati sa plateasca 500.000 de euro pentru penisul taiat
4 comentarii
 16:22 
Fotografii inedite cu OZN-urile ce au survolat Franta!
7 comentarii
 16:20 
Soarta: Un batran din comuna Amaru a murit inecat cu un mic, la un miting electoral
 16:05 
Batalia de la Palazul Mare: "Mascatii" au intervenit pentru a potoli doi bolnavi psihic baricadati intr-un salon
 Top afisari / comentarii 
 Aventurile francmasoneriei pe pamanturile romanesti (3255 afisari)
 Vracii crizei mondiale (2876 afisari)
 Contraatac iranian la Obama (2378 afisari)
 Vom avea prima minicentrala nucleara (1632 afisari)
 Trianonul de la Floresti (1495 afisari)
 La 42 de ani, Cindy Crawford apare intr-un pictorial ce taie respiratia barbatilor (FOTO) (3732 afisari)
 Fotografii inedite cu OZN-urile ce au survolat Franta! (3673 afisari)
 Din dragoste, s-a trezit din coma dupa 30 de ani (3618 afisari)
 Topul celor mai spectaculoase fraude cu fonduri UE: Un italian si-a cumparat Ferrari, iar un spaniol si-a deschis un bordel (2554 afisari)
 Bush s-a dezinfectat dupa ce i-a strans mana lui Obama (2260 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01434 sec.