Plenul Senatului a respins luni Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care punerea in aplicare a maririlor salariale de 50% acordate cadrelor didactice s-a amanat pana in aprilie 2009, in ciuda incercarii reprezentantilor PNL de a scoate proiectul de pe ordinea de zi.
Votul plenului a fost de 79 de voturi "pentru", o abtinere si 12 voturi "impotriva" raportului de respingere adoptat de Comisiile de munca si invatamant. Potrivit regulamentului, dupa adoptarea raportului de respingere, se voteaza proiectul de lege de respingere a OUG, care va ajunge la Camera Deputatilor. Astfel, pentru adoptarea proiectului Legii de respingere a OUG privind amanarea aplicarii majorarilor salariale au votat 79 de senatori, 13 au fost impotriva si doi s-au abtinut.
Sedinta a inceput cu interventia liderului PNL, Puiu Hasotti, care a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului in cauza, deoarece raportul a fost finalizat in dimineata zilei de luni, astfel ca la ora inceperii plenului nu existau materiale pentru senatori. El a amintit si de prevederea regulamentara care stipuleaza necesitatea depunerii raportului pe un text normativ cu trei zile inaintea dezbaterii. Propunerea lui Hasotti nu a fost sustinuta decat de reprezentantul UDMR, Szabo Karoly, relateaza NewsIn.
Presedintele Comisiei de buget-finante, Paul Pacuraru, a incercat, de asemenea, sa gaseasca argumente pentru amanarea votului, sustinand ca este nevoie si de avizul organismului parlamentar pe care-l conduce pentru ca proiectul sa intre in plen. Colegul sau de Comisie, senatorul PRM Gheorghe Funar, i-a amintit insa ca, in cursul saptamanii trecute, au avut loc consultari pe telefon, prilej cu care s-a decis un aviz de respingere pentru textul Guvernului.
Liderul grupului PD-L, Gheorghe Constatin, a precizat ca plenul a stabilit, saptamana trecuta, ca pe 10 noiembrie, la ora 10.00, sa se intruneasca cele doua comisii, de invatamant si de munca, sa redacteze un raport care sa fie supus votului in plen. "Toata lumea a convenit. Nu trebuie scos de pe ordinea de zi", a precizat el. Conservatorii, prin senatorul Sabin Cutas, au solicitat pastrarea pe ordinea de zi a OUG, iar Ioan Solcanu, senator ex-PSD, dar care activeaza inca in acest grup, a vorbit in plen despre necesitatea votarii ordonantei de urgenta in cursul plenului de luni.
Inceperea dezbaterii textului a fost marcata de interventia ministrul finantelor, Varujan Vosganian, care a facut o trecere in revista a motivelor amanarii: faptul ca se va dubla media salariala in sectorul bugetar fata de privat, ceea ce nu poate ramane fara impact pentru sindicate, ca se va ajunge la "secatuirea" resurselor pentru investitii, ca va exista un impact major asupra somajului, in sensul cresterii acestuia. Vosganian a precizat ca este utila amanarea si pentru ca, ulterior, se vor "corecta" si unele "neajunsuri" ale textul. Din categoria neajunsuri, ministrul finantelor s-a referit la lipsa unei abordari unitare a salarizarii generate inclusiv de lipsa unei "viziuni" si a unui "dialog" politic realizat pe baza unei majoritati parlamentare stabile.
Vosganian a cerut timp si pentru realizarea unei corelari intre salarizarea personalului bugetar cu a celui privat, intre corelarea cresterilor salariale cu cresterea economica, o "viziune" privind cresterea mai intai a salariilor mai mici si apoi a celor care deja sunt mai mari. Ministrul a comentat si faptul ca niciun program de guvernare al partidelor care critica amanarea nu include maririle salariale, motiv pentru a calificat demersul acestora ca fiind generat de "febra de campanie".
In ultima interventie in plen, ministrul Varujan Vosganian, a explicat ca nu este neconstitutional comportamentul Guvernului deoarece responsabilitatea privind siguranta politicii financiare apartine, potrivit Legii fundamentale, Executivului si BNR. El a explicat ca adoptarea OUG era necesara in contextul in care FMI, Banca Mondiala si Standard&Poor's au dat semnale foarte clare ca mesajele contradictorii ale mediului politic privind maririle salariale sunt de natura sa afecteze Romania. "Guvernul este singurul garant al sigurantei financiare", a sustinut Vosganian, care a apreciat gestul adoptarii OUG ca pe unul de responsabilitate. "Daca doriti sa faceti politica fiscala nu va poate opri nimeni", s-a adresat el Senatului, cerand sa primeasca o fundamentare bugetara in care sa se expliciteze de unde vor fi luate fondurile pentru marirea salariilor. "Mi se pare corect sa adaugati intr-o parte, dar sa spuneti de unde taiem", a conchis el.