Ziua Logo
  Nr. 4338 de marti, 16 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Romania si-a prezentat la Haga concluziile privind linia de delimitare a spatiilor maritime cu Ucraina
 16 septembrie, 14:43 
Agentul Romaniei la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, Bogdan Aurescu
Agentul Romaniei la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, Bogdan Aurescu, a prezentat marti, la finalul audierilor Romaniei in procesul cu Ucraina pentru delimitarea spatiilor maritime din Marea Neagra, concluziile tarii noastre privind linia de delimitare considerata corecta, dar si linia in sine, stabilita prin coordonate geografice, transmite Agerpres.
Bogdan Aurescu a reamintit ca portiunea initiala de frontiera maritima intre Romania si Ucraina a fost stabilita deja prin acordul romano-sovietic din 1949, fiind confirmata de acorduri ulterioare si care, a subliniat el, au forta juridica obligatorie pentru Ucraina, in calitate de succesor al fostei Uniuni Sovietice.
In ce priveste restul frontierei, acesta trebuie determinat prin aplicarea metodei folosite in mod constant de CIJ si pe plan international, si anume regula "echidistanta/linie mediana - circumstante relevante" - metoda prezentata pe larg in pledoariile Romaniei din cursul audierilor.
Aurescu a explicat ca Romania este indreptatita sa foloseasca la trasarea liniei echidistante/mediane provizorii cele mai avansate puncte de pe coasta sa - respectiv digul Sulina si Peninsula Sahalin, care sunt, indiscutabil, o parte integranta a sistemului de linii de baza drepte notificate, potrivit normelor aplicabile, la ONU - si nu exista nicio circumstanta relevanta care sa justifice modificarea acestei linii.
In ce priveste Insula Serpilor, chiar daca nu ar fi existat nicio delimitare conventionala, practica statelor si jurisprudenta instantelor internationale demonstreaza ca aceasta nu poate juca niciun rol in modificarea liniei provizorii, avand in vedere pozitia si caracteristicile sale naturale, si anume faptul ca este o stanca, potrivit Conventiei ONU privind dreptul marii, fara drept la platou continental si zona economica exclusiva - a subliniat agentul Romaniei.
"Incercarile incrancenate" ale Ucrainei de a schimba caracteristicile naturale ale Insulei ´┐Żerpilor pentru a-si imbunatati pozitia in fata CIJ sunt lipsite de orice semnificatie, echivaland, in fond, cu o recunoastere implicita, impotriva propriilor interese, a statutului de stanca al acesteia, a mai notat Bogdan Aurescu.
Agentul Romaniei la CIJ a mai reiterat ca nu exista nicio disproportie intre coastele relevante ale partilor, asa cum sustine Ucraina, si in consecinta nu este necesara ajustarea liniei provizorii de echidistanta pentru a lua in considerare acest factor, iar activitatile limitate ale Ucrainei de explorare si exploatare a petrolului si gazelor naturale sau asa-numitele incidente implicand barci de pescuit despre care se pretinde ca au avut loc in zona in disputa sunt total lipsite de relevanta pentru determinarea liniei de delimitare.
Testul proportionalitatii confirma caracterul echitabil al frontierei sustinute de Romania, a adaugat agentul Romaniei in discursul sau final.
Bogdan Aurescu a prezentat judecatorilor CIJ, in finalul pledoariei sale, coordonatele geografice exacte ale liniei de delimitare cerute de Romania.
De mentionat ca marti, in ultima zi a pledoariilor Romaniei, s-au implinit patru ani de cand tara noastra a transmis catre instanta internationala asa-zisa cerere de initiere a procedurilor pentru solutionarea problematicii delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra.
Randul Ucrainei
La Haga mai sunt programate, pentru joi si vineri dupa-amiaza (18 si 19 septembrie), al doilea tur de pledoarii si concluziile Ucrainei privind solutia de delimitare pe care aceasta o considera echitabila. Judecatorii CIJ, asistati de experti, urmeaza sa analizeze argumentele si liniile propuse de parti si trebuie sa anunte o decizie in interval de trei pana la sase luni de la incheierea audierilor, hotarare ce este definitiva, irevocabila si executorie, cu alte cuvinte le impune partilor sa se conformeze exact si prompt.
Reamintim ca procesul - singurul proces international pe care Romania l-a adus in fata Curtii de la Haga - a fost initiat de Bucuresti, in septembrie 2004, dupa ce indelungate negocieri cu URSS, apoi cu Ucraina nu au reusit sa duca la un acord privind delimitarea spatiilor maritime din Marea Neagra, in conditiile in care partea ucraineana a propus, in cursul negocierilor, o metoda de delimitare al carei rezultat era o linie de demarcare ce reflecta o pretentie la o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva (ZEE) nejustificata - de doua ori mai mare decat cea ceruta de fosta URSS in timpul negocierilor ce au avut loc in perioada 1967-1987.
In zona aflata in disputa exista resurse de hidrocarburi de anvergura medie, a caror exploatare este vizata de cele doua state, iar in cazul unei solutionari favorabile, Romania va putea trece la exploatarea resurselor de hidrocarburi mentionate. Aceste resurse sunt de "nivel mediu", potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti.
Z.O.  
Alte articole
  Presa ucraineana suparata pe Romania    (Eveniment, 2009-11-05)
  Cazul Insulei Serpilor reloaded    (Externe, 2009-02-19)
  Academicianul Florin Constantiniu: Dubii cu privire la succesul de la Haga    (2009-02-04 18:35)
  Deputat ucrainean: Kievul a facut tot ce putea pentru ca Romania sa aiba castig de cauza la Curtea Internationala de Justitie    (2008-09-24 14:46)
  Kievul crede cŃ a avut argumente mai solide decat Romania la Curtea de la Haga    (2008-09-23 18:12)
  Ucraina acuza Romania ca a deversat metale grele in Tisa    (2008-08-01 14:53)
  UPDATE Romania cere Ucrainei accesul hidrologilor pe Prut si Siret    (2008-07-28 18:10)
 Afisari: 587  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2008-09-16
 20:44 
Georgia dezvaluie interceptari telefonice ca sa demonstreze ca Rusia a fost cea care a initiat atacul
146 comentarii
 20:42 
Cinci fosti secretari de stat au facut apel la Washington sa aleaga calea negocierilor cu Iranul
14 comentarii
 20:20 
S-a descoperit o noua specie de furnici
 20:07 
La 62 de ani, "Mireasa lui Frankenstein" este in tandreturi cu un tanar
 19:48 

1 comentariu
 19:47 
Presedintele Parlamentului de la Chisinau: Ungaria este un partener incomparabil al Moldovei, pe calea integrarii europene
15 comentarii
 19:37 

41 comentarii
 19:34 
Motiunile pe agricultura si educatie, adoptate
 19:13 

1 comentariu
 19:09 
Din luna octombrie, 3.500.000 de romani vor fi vaccinati antigripal, gratuit
4 comentarii
 18:46 
MAE rus ameninta: Consiliul de Securitate al ONU se va reuni in Europa daca SUA nu vor acorda vize liderilor abhaz si sud-osetin
9 comentarii
 18:38 

22 comentarii
 18:34 
Senatul a decis ca sefii Parchetelor sa fie numiti de CSM, nu de presedinte
2 comentarii
 18:29 
Nicolae Vacaroiu ar putea fi nominalizat pentru sefia Curtii de Conturi
9 comentarii
 18:22 

2 comentarii
 17:54 
Rusia s-ar putea intoarce la baza Kamran din Vietnam
4 comentarii
 17:53 
Neamt: Spital de Neuropsihologie transformat in hotel de lux
 17:52 
Radu Voina este noul antrenor al nationalei feminine de handbal
1 comentariu
 17:45 
Bursa de la Moscova si-a oprit activitatea dupa o scadere de 11%
4 comentarii
 17:44 
Becali vrea sa devina parlamentar de Ilfov
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Marca Traian (3650 afisari)
 Groapa lu' Pelivanu (2114 afisari)
 Singuri in fata Rusiei (2078 afisari)
 Haos nuclear la Magurele (2010 afisari)
 Atentie cad banci! (1251 afisari)
 Penisul de hamster al celebrului Harry Potter, Daniel Radcliffe (3046 afisari)
 La 62 de ani, "Mireasa lui Frankenstein" este in tandreturi cu un tanar (2922 afisari)
 Georgia dezvaluie interceptari telefonice ca sa demonstreze ca Rusia a fost cea care a initiat atacul (2506 afisari)
 Basescu si-a gasit sosia la Tebea (2247 afisari)
 Presedintele comunitatii rusesti de la Chisinau: Bucurestii au inceput procesul unirii Moldovei cu Romania (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03329 sec.