Claudiu Secasiu, membru in Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), a declarat vineri ca institutia nu lucreaza decat cu documente declasificate, pentru ca actele fostei Securitati avand caracter secret tin de siguranta nationala si sunt pastrate la servicii.
"Noi nu lucram cu documente clasificate. Tot ce primim este declasificat de servicii. Documentele cu caracter secret intocmite de fosta Securitate sunt considerate de siguranta nationala si pastrate la detinatori. in cazul domnului Voiculescu, tot ce am primit erau documente declasificate", a precizat Secasiu. El a mai adaugat ca dupa ce procesului lui Dan Voiculescu a fost amanat pentru ca judecatorii au spus ca au nevoie de certificat ORNISS fiind vorba de documente clasificate, CNSAS intentiona sa redacteze un punct de vedere in care sa arate ca institutia nu lucreaza decat cu documente declasificate si ca, in acest context, procesul poate fi reluat.
Magistratii Tribunalului Bucuresti cer CNSAS ca in toate procesele privind stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii sa dovedeasca, prin documente, ca dosarele sunt declasificate si sa mentioneze actele pe care se bazeaza, au declarat, surse din Consiliu, transmite NewsIn.
Daca CNSAS nu demonstreaza ca documentele pe care scrie "strict secret" au fost declasificate, atunci procesele vor fi judecate doar de un judecator care are certificat ORNISS, au afirmat aceleasi surse. Procesele CNSAS prin care se doreste stabilirea calitatii de colaboratori ai Securitatii se judeca la Sectia de contencios admininistrativ si fiscal a Tribunalului, sectie care nu are niciun judecator cu certificat ORNISS.
Potrivit datelor furnizate de Tribunalului Bucuresti, judecatorii care au certificat ORNISS (de acces la informatii clasificate) sunt presedintele Mona Lisa Neagoe, vicepresedintele Laura Andrei, vicepresedintele Laura Mihaela Radu, presedintele Sectiei I penala, Lia Savonea, presedintele Sectiei a-II-a penala, Antonela Anne Mary Costache, Cristian Haraga, de la Sectia comerciala, Miruna Iulia Lupu, de la Sectia civila, si Catalin Gabriel Badoi, care este detasat la CSM.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Barbulescu, a explicat, ca "dosarele, care nu contin documente clasificate pot fi judecate de orice judecator. Problema existentei certificatului ORNISS se pune doar daca dosarul contine documente clasificate sau daca pe parcursul cercetarii judecatoresti, la solicitarea uneia din parti sau a instantei, la dosar sunt depuse astfel de documente", a declarat Lidia Barbulescu.
Primul proces la care s-a stabilit ca este necesar ca judecatorul sa aiba certificat ORNISS a fost cel al lui Dan Voiculescu. inaintea acestui proces, adica in cazurile judecate de alte instante, magistratii care s-au ocupat de dosarele CNSAS nu au avut certificat ORNISS. Toate dosarele cu CNSAS au ajuns la Tribunal, dupa modificarea legislatiei privind Consiliul.
Cazul Calinic Argatu, amanat de instanta
Intre timp, vineri, dosarul lui Calinic Argatu cu CNSAS a fost amanat. Prima cauza a fost ca judecatorul nu avea certificat ORNISS, a doua ca episcopul nu a primit documente depuse de Consiliu la instanta.
Potrivit actiunii depuse de CNSAS la Tribunalul Bucuresti, episcopul de Arges, Calinic Argatu, apare in mai multe dosare intocmite de Securitate, care arata ca ar fi dat informatii despre activitatile preotilor si calugarilor.
Astfel, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii cere Tribunalului Bucuresti sa constate colaborarea cu Securitatea a episcopului, care ar fi semnat notele informative sub numele conspirativ "Zamfir".