Rusia si-ar putea indrepta atentia asupra Ucrainei pro-occidentale, impiedicandu-i aderarea la NATO, dupa ce trupele rusesti au umilit Georgia in ofensiva militara declansata in urma conflictului din Osetia de Sud, observa miercuri Bloomberg.com.
"Autoritatile de la Moscova se vor folosi de aceasta ocazie pentru a-i reaminti Ucrainei daunele de care poate avea parte daca se aliaza cu NATO", a declarat Geoffrey Smith, de la banca de investitii Renaissance Capital din capitala ucraineana. "Rusia ar putea gasi ca este convenabil sa ridice nivelul tensiunilor cu Ucraina dupa Consiliul NATO din decembrie", cand se va analiza din nou cererea acesteia de aderare la Alianta, sustine si David Lubin, de la compania londoneza Citigroup Inc.
Pe de alta parte, daca Moscova decide sa reactioneze prea dur fata de Ucraina, atunci risca sa provoace reactii din partea occidentalilor in ceea ce priveste investitiile ruse, o abordare mai ferma a tranzitului de gaze naturale spre Europa, dar risca sa impinga si mai tare Ucraina in cautarea protectiei occidentale, sustine Smith.
Alti analisti considera insa ca aderarile Georgiei si Ucrainei la NATO sunt acum si mai improbabile, dupa ce Franta si Germania s-au opus intrarii lor in Alianta tocmai din cauza disputelor separatiste din tara caucaziana si opozitiei manifestate de populatia ucraineana - asa cum apreciaza Cliff Kupchan, de la firma de consultanta a riscului politic Eurasia Group, cu sediul la New York.
Intr-adevar, un alt impediment pentru aderarea Ucrainei la NATO este opozitia unei parti considerabile a populatiei (din estul tarii, rusofona). Moscova chiar a avertizat administratia de la Kiev ca, daca impinge Ucraina in Alianta Nord-Atlantica, poporul se va diviza. Operatiunea militara din Georgia va servi drept avertizare pentru Ucraina, sustine Janusz Bugajski, director de programe la Centrul pentru studii strategice si Internationale din Washington. Daca Ucraina nu renunta la dezideratul aderarii la NATO, "Moscova ar putea interveni pentru a proteja interesele presupus amenintate ale populatiei ruse", crede Bugajski. SUA au considerat Georgia si Ucraina ca avand o contragreutate strategica pentru minimizarea influentei Rusiei in regiune. Liderii opozitiei din ambele tari au ajuns la putere dupa protestele masive ale populatiei, in 2003, respectiv 2004, sustinuti fiind de americani. Includerea ambelor tari in NATO ar fi corespuns dorintei americane de a asigura rutele energetice de la Marea Caspica (de exemplu, prin oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan care trece prin Georgia), dar eficienta acestei politici este acum pusa sub semnul indoielii, dupa conflictul din Caucaz.