Ziua Logo
  Nr. 4301 de luni, 4 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Comisia de cultura a Senatului va ancheta "cazul ICR", in timp ce presedintelui Romaniei i se cere demiterea lui Patapievici
 4 august, 20:43 
"Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a hotarat sa solicite Comisiei de cultura a Senatului ca in cadrul acesteia si in limitele regulamentului acestei camere sa fie demarata o ancheta privind activitatea ICR, urmand ca rezultatele sa fie prezentate plenului in cel mai scurt timp", a declarat, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al sefului Senatului, Andrei Alexandru, citat si de Ziare.com. Aceasta decizie a fost luata "si ca urmare a celor semnalate pe mai multe canale, inclusiv prin presa, referitoare la expozitia organizata zilele acestea de ICR la New York", in care sunt prezentate falusuri scrijelite pe pereti, zvastici, ridiculizari ale menorei evreiesti si profanari ale imaginii Fecioarei Maria.Contacat de ZIUA Online, Andrei Alexandru a afirmat ca dupa ancheta Comisiei si consultarea Biroului Permanent acesta Raportul va fi supus Plenului pentru a se actiona in consecinta. Senatorul Adrian Paunescu, in exclusivitate pentru ZIUA, a afirmat ca era cazul ca activitatea ICR sa fie supusa oprobiului public. Presedinte al Comisiei de cultura din Senat, Adrian Paunescu, a declarat ca vor fi luate in considerare toate relatarile din presa despre recentele scandaluri internationale provocate de conducerea ICR si filialele din New York si Berlin. Este vorba de jignirea comunitatii romanesti din New York considerata "paranoica" dupa reactia acesteia la sacrilegiul ICR, despre "exportul" informatorilor din randul "intelectualilor publici" la Berlin si despre un recent Raport al Curtii de Conturi privind fraudele ICR bazate pe conflicte de interese si trafic de influenta. Adrian Paunescu ne-a asigurat ca anchetele presei independente vor fi minutios analizate iar cei responsabili de terfelirea Romaniei si deturnarea misiunii ICR vor fi chemati sa raspunda pentru faptele lor. Scriitorul senator a amintit ca orice contributie a organizatiilor societatii civile este binevenita. Tot astazi, o asociatie civica i-a solicitat presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care este si presedinte de onoare al ICR si are institutia sub inaltul sau patronaj, sa demita de urgenta conducerea ICR formata din presedintele Horia Roman Patapievici si vicepresedintii Mircea Mihaies si Tania Radu.
Va prezentam mai jos cererea asociatiei asa cum a fost ea postata pe
http://www.petitiononline.com/icrgds/petition.html:
Domnule Presedinte Traian Basescu,
Noi, semnatarii de mai jos, profund revoltati de modul in care actuala conducere a Institutului Cultural Roman dezonoreaza statul roman, batjocoreste valorile nationale si stirbeste imaginea Romaniei in lume, subminand menirea ICR, va solicitam sa va exercitati prerogativele si sa dispuneti demiterea urmatorilor:
Horia Roman Patapievici, presedinte
Mircea Mihaies, vicepresedinte
Tania Radu, vicepresedinte
"Misiunea Institutului Cultural Roman este promovarea culturii si civilizatiei nationale in tara si in afara ei", este primul punct inscris pe frontispiciul ICR.
Inainte de a trece la fondul problemei, scandalul international declansat de decizia conducerii ICR de a sprijini financiar, imoral si arogant, doi informatori ai Securitatii dintre care unul este un impostor total pe linie stiintifica, amintim incalcarea flagranta a Misiunii Institutului intr-un alt scandal cu puternice reverberatii, generat de ICR-New York.
Comunitatea romaneasca din New York a fost la fel de ultragiata ca si noi de modul in care conducerea ICR a inteles sa "promoveze cultura si civilizatia nationala" prin reprezentari de falusuri scrijelite pe peretii Galeriei romanesti din New York, afisari de zvastici, profanari ale menorei evreiesti si imaginii Sfintei Fecioare Maria, grave jigniri aduse in mediul american poporului roman, catalogat in Galeria ICR drept "paranoic".
In singura explicatie pe care a dat-o Horia Roman Patapievici, polemizand insa din postura de editorialist al "Senatului EvZ" si nu din cea de presedinte al ICR oferind un raspuns firesc si obligatoriu ca functionar al statului, retinem ca ICR ar practica o "neutralitate morala" deci o amoralitate din care se exclude sustinerea "artei nationale". Afirmatiile sale vin in contradictie cu insasi Misiunea ICR si nobilele intentii ale Fundatiei Culturale Regale dupa modelul careia a fost infiintat acest Institut sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei. Acest fapt deosebit de grav este insa eclipsat pe planul onoarei statului roman in lume de operatiunea de reciclare a "intelectualilor publici" turnatori, infractori si impostori, declansata sub auspiciile ICR in capitala Germaniei, Berlin, prin sustinerea informatorului Securitatii si falsului "doctor" Sorin Antohi si a altui informator care si-a ascuns trectul 18 ani, dezonorand si dimplomatia romana, Andrei Corbea-Hoisie.
Sponsorizarea de catre ICR a unei asa-zise "Academii de vara" la care co-director este informatorul-impostor Sorin Antohi, membru fondator al Grupului pentru Dialog Social, fost director al Fundatiei Soros, fost membru al Comisiei Tismaneanu, fost profesor-"doctor" la Universitatea Soros CEU din Budapesta, propus de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu sa conduca falsa "Fundatie publica romano-maghiara Gojdu", este mai mult decat revoltatoare. Iar reactia de aparare a acestora pana in panzele albe de catre o intreaga pleiada de beneficiari ai fondurilor contribuabilului roman ajunse la ICR, incepand cu presedintele si vicepresedinte ICR, Horia Roman Patapievici si Mircea Mihaies si continuand cu alti "intelectuali publici" ca Mircea Cartarescu si Vladimir Tismaneanu, sfideaza bunul simt comun si normalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, invocate in protestul intelectualilor germani ultragiati de acest gest.
In cazul in care nu ati fost informat, domnule presedinte Traian Basescu, va transmitem noi ca atat presa germana de mare tiraj cat si postul de stat al Germaniei Federale, Radio Deutsche Welle, a prezentat si continua sa o faca, prin contrast strident cu "omerta" vizibile in mass media din Romania, protestul Hertei Muller, singura scriitoare din Romania propusa la premiul Nobel pentru literatura, si al scriitorilor si traducatorilor emeriti Richard Wagner si Ernest Wichner, la adresa conducerii ICR si a imoralitatii acesteia.
La intrebarea "care ar fi relatia dintre moralitate si profesionalism stiintific sau intelectual, se pot ele exclude uneori?", raspunsul lui Ernest Wichner a fost cel a�teptat, comenteaza Deutsche Welle: "Nu sunt niciodat� separabile".
"In cazul turnatorilor "actionand in tain�", (in beneficiu propriu) si "in serviciul aparatului represiv", activitatea lor "n-a fost una politica. Ci, o fapta criminala", afirma sec, dar clar �i la obiect, Richard Wagner, in presa germana, citata de DW. Scriitorul german ii reproseaza si lui Mircea Cartarescu imixtiunea penibila in dezbaterea privindu-i pe Corbea si Antohi printr-un articol tinzand spre impaciuitorism, care "contine suma tuturor confuziilor marcand spatiul public romanesc".
Herta Muller apreciaza cu ingrijorare in ZIUA ca "Pentru Romania este o normalitate situatia in care se afla. Nici nu-si da seama ca nu este cum trebuie. Ca romanul s-a obisnuit iarasi sa se fereasca. Nu va dura mult si iarasi vor trai cu frica-n san! Ca astia se orienteaza. Nu stau unde sunt, merg mai departe."
In prima scrisoare deschisa catre conducerea ICR aparuta in presa germana, Herta Muller intreba: "ICR-ul crede ca traieste pe o alta planeta unde nu exista conceptele de demnitate personala si de integritate morala in stiinta?".
Ca ICR are enorme carente nu ar trebui sa fie o noutate pentru presedintele Romaniei, totodata presedinte de onoare al ICR. Incompetenta manageriala ce domneste in "noul ICR" a fost evidentiata inca din decembrie 2006 de catre cunoscutul scriitor si disident anticomunist Radu Portocala, fost director al filialei din Paris a ICR. Acesta si-a anuntat demisia (tot) printr-o scrisoare deschisa, in care mentiona toate "hibele functionale" ale ICR-ului generate de "inmultirea si agravarea blocajelor" institutionale, etc. Domnia sa era de parere ca problemele intampinate in realizarea proiectelor ICR Paris se datorau in mare parte "carentelor de comunicare si de gestionare de la Bucuresti".
La fel, pentru presedintele Romaniei, ca presedinte de onoare al ICR, nu ar trebui sa fie un secret continutul Rapoartelor Curtii de Conturi a Romaniei privind jaful care domneste in Institutul Cultural Roman, bazat pe trafic de influenta, conflict de interese si hotie pura.
Horia Roman Patapievici este si recidivist in raporturile sale cu turnatorul Sorin Antohi, pe care l-a promovat in societate prin acoperirea colaborarii sale cu Securitate, pe vremea cand era membru al Colegiului CNSAS. Fapta sa este cercetata (de doi ani!) de Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti si Politia Sectorului 1 Bucuresti - Serviciul de Investigare a Fraudelor sub supravegherea parchetului, fiind inregistrata in registrul cauzelor penale sub nr. 13861/P/2006.
Asadar, recenta atitudine a presedintelui ICR submineaza inclusiv procesul de condamnare a regimului comunist si crimelor bolsevice declansat de Dvs.
Presedintele Romaniei ar fi trebuit sa stie atunci cand l-a chemat la Cotroceni la cererea lui Andrei Plesu pe Horia Roman Patapievici, ca sa preia cheile fostei Fundatii Culturale Romane, ca fizicianul sustinut operativ si de fostul director al SRI, Virgil Magureanu, este, printre altele, autorul urmatorelor "maxime" despre Romania:
Din volumul "Politice", publicat si raspublicat de Editura Humanitas, inclusiv anul trecut, deci asumat si azi de HR Patapievici:
1) Despre Romania, la pagina 63: "Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbra fara schelet, o inima ca un cur, fara sira spinarii".
2) Despre populatia Romaniei, la pagina 53: "23 de milioane de omuleti patibulari" (buni de spinzuratoare), iar la pagina 34 scrie: "un popor cu substanta tarata. Oriunde te uiti, vezi fete patibulare... guri vulgare, trasaturi rudimentare". Sau la pagina 64 scrie: "Romanii nu pot alcatui un popor fiindca valoreaza cit o turma".
3) Despre limba romana, la pagina 64 scrie: "Romana este limba in care trebuie sa incetam sa mai vorbim sau sa o folosim numai pentru injuraturi'.
4) Despre istoria romanilor, la pagina 63, scrie: "Toata istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut. Cind i-au lasat romanii pe daci in forma hibrida, stramoseasca, ne-au luat la urinat slavii: se cheama ca ne-au plamadit din aceasta clisa daco-romano-slava, ma rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era sa ne inecam, asa de temeinic au facut-o. Demnitatea nostra consta in a ridica mereu gura svintata, iar ei reincepeau: ne zvintam gura la Calugareni, ne-o umpleau iar la Razboieni, si asa mai departe, la nesfirsit. Apoi ne-au luat la urinat rusii, care timp de un secol si-au incrucisat jetul cu turcii, pe care, in cele din urma, avind basica udului mai mare, i-au dovedit".
5) Despre cultura si spiritualitatea romanilor presedintele Institutului Cultural Roman scrie: "Puturosenia abisala a st�tutului suflet romanesc..., spirocheta romaneasca isi urmeaza cursul pina la eruptia tertiara, tropaind vesela intr-un trup inconstient, pina ce mintea va fi in sfirsit scopita, inima devine piftie, iar creierul un amestec apos", iar la pagina 56 scrie: "cu o educatie pur romaneasca nu poti face nimic".
Daca pentru aceste "opere" nu a avut timp, Presedintele Romaniei ar fi putut totusi, ca indatorire, sa rasfoiasca Dosarul lui Horia Roman Patapievici si sa constientizeze ca fiul unui agent dublu al Gestapo si al NKVD, crescut in pepiniera nomenklaturistilor deveniti "intelectualii rosii" ai Romaniei, nu poate oferi garantii pentru reprezentarea Romaniei la standardele UE si NATO - inclusiv cele de securitate - pe care ni le dorim si pentru care cetatenii Romaniei, institutiile statului si slujitorii lor loiali au intreprins eforturi considerabile.
Domnule Presedinte, cele de mai sus sunt doar cateva motive care va indreptatesc sa-i cereti demisia actualului presedinte al ICR.
Domnule Presedinte, mentinerea lui Horia Roman Patapievici si a cercului lui de interese la conducerea si in jurul Institutului Cultural Roman, este o dezonoare pe obrazul statului roman si al Dumneavoastra personal.
Aveti sansa sa spalati aceasta dezonoare prelungita mult prea mult si sa va scuturati de "resturile" si "stafiile" regimului comunist-blosevic, dupa cum v-ati exprimat chiar Dvs.
Pana nu e va fi prea tarziu si, dupa cum spune doamna Herta Muller, o sa vorbim din nou in soapta pe strada.
Mihai ISAC  
Alte articole
  Prieteniile paguboase ale conducerii ICR    (Eveniment, 2007-12-14)
  Conducerea Senatului a fost de acord cu constituirea unei comisii de ancheta privind activitatea Institutului Cultural Roman    (2008-09-16 15:05)
  Presedintele ICR, Horia Roman Patapievici, a respins acuzatiile aduse expozitiei de arta vizuala, organizata de filiala institutului din New York    (2008-08-07 14:27)
  Scandalul ICR merge mai departe: cazul Antohi-Hoisie ii face pe sefii Institutului sa se contrazica privind informatorii Securitatii    (2008-07-24 21:38)
 Afisari: 1506  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
a "must see" movie: "The Patibulatorium of H-R Patapievici"   de Ovid Guvidescu
2 puncte   de George-Felix
Profanarea Imagineii Sfintei Fecioare Maria ...   de ug
GRESIT   de acv99
Aloo... (2)   de AVP
coarda sensibila e stimulata sa vibreze, poate o intra in rezonanta   de georgems
Niste derbedei   de IonG
Pedeapsa conform normelor internationale nu numai demiterea   de Virgil Ciuca
Uite cine vorbeste   de addara
S-a trezit   de Solitude
A r h i v a
Stirile zilei 2008-08-04
 21:48 
 21:25 
 20:07 
MAE cere congresmenilor americani vize pentru romani
6 comentarii
 19:57 
Stefan Andrei povesteste cine a ars, in 1989, cadavrele de la Timisoara (ASCULTATI INTERVIUL)
11 comentarii
 19:56 
Actorul Morgan Freeman, ranit grav intr-un accident de masina
2 comentarii
 19:28 
Imigrantii din Spania recurg la operatii estetice pentru a-si ascunde trasaturile etnice
5 comentarii
 19:22 
Jocul Grand Theft Auto IV a fost interzis in Thailanda dupa ce un tanar a recunoscut ca a ucis un sofer de taxi
 18:58 
Generalul Aleksei Maslov a fost numit in functia de atasat militar al Rusiei la NATO
2 comentarii
 18:55 
Sharon Stone a dat in mintea lui Demi Moore: Si-a tras iubit cu mult mai tanar, cu care se faleste la evenimentele mondene
1 comentariu
 18:34 
Copil nascut prematur, tinut in viata de gadilaturile in talpa
3 comentarii
 18:33 
Victime colaterale: Cei care au luat examenul auto corect in Pitesti nu pot intra in posesia permiselor pana la finalizarea anchetei
1 comentariu
 18:27 
Politistele din Germania, dotate cu sutiene "antiglont"
2 comentarii
 17:57 
iPhone Nano vine de Craciun
 17:52 
Standard & Poor's a imbunatatit ratingul sectorului bancar din Romania
3 comentarii
 17:46 
Politicieni in vacanta: Sarkozy, un "action man" in pantaloni scurti vs. Gordon Brown, un britanic vesnic la "patru-ace"
3 comentarii
 17:37 
Romania, invadata de pitici
2 comentarii
 17:29 
Vladimir Putin: "Rusia trebuie sa-si recapete pozitiile din Cuba"
9 comentarii
 17:24 
Wake n' Bacon, alarma care te trezeste cu miros de bacon
1 comentariu
 17:15 
 17:11 
Bucurestii vor avea de trei ori mai multe centre comerciale
 Top afisari / comentarii 
 Steaua in foame (2201 afisari)
 Karadzici aparat de musulmani (1586 afisari)
 Udrea acuzata ca vorbeste cu Mazare (1291 afisari)
 Ruleta cu parlamentari (1210 afisari)
 PD-L, PSD si PNL impart puterea (1186 afisari)
 Stefan Andrei povesteste cine a ars, in 1989, cadavrele de la Timisoara (ASCULTATI INTERVIUL) (5090 afisari)
 Sharon Stone a dat in mintea lui Demi Moore: Si-a tras iubit cu mult mai tanar, cu care se faleste la evenimentele mondene  (2564 afisari)
 Un iesean i-a daruit fiului sau, de ziua lui, o partida de sex cu o minora (2340 afisari)
 La 62 de ani, Rambo-Stallone isi bronzeaza muschii plini de steroizi in Insulele Baleare (1816 afisari)
 Un motociclist de 23 de ani si-a pierdut viata in urma unui accident ingrozitor - VIDEO (1617 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02852 sec.