Luand in calcul avertizarea pe care a facut-o PNL prin presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, precum ca presedintele Traian Basescu isi asuma riscul ca prin convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului o decizie sa fie luata cu o majoritate de doua treimi. PD-L solicita Curtii Constitutionale Romane sa se pronunte pe sesizarea de neconstitutionalitate pe care formatiunea a depus-o, referitoare la majoritatea de vot necesara avizarii urmaririi penale a deputatilor ministri, inainte ca aceasta Camera sa se reuneasca pentru cazurile Mitrea si Nastase.
Potrivit unui comunicat al PD-L, remis vineri NewsIn, formatiunea condusa de Emil Boc solicita Curtii Constitutionale sa analizeze sesizarea de neconstitutionalitate referitoare la prevederile din Regulamentul Camerei pentru majoritatea necesara avizarii urmaririi penale a unui ministru-deputat inainte de data de 13 august, liberal-democratii opinand ca o decizie a Curtii ar putea "evita un vot al Parlamentului in disonanta cu Constitutia Romaniei".
PD-L aminteste totodata ca, potrivit prevederilor actuale din Regulamentul Camerei Deputatilor, avizul pentru urmarirea penala a ministrilor cu statut de parlamentar necesita votul a cel putin doua treimi din membrii Camerei, in conditiile in care Constitutia, prevede ca hotararile se adopta cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti in fiecare Camera.
Camera Deputatilor a decis miercuri convocarea unei sesiuni extraordinare pe data de 13 august pentru reluarea votului pentru avizarea cererii de urmarire penala a deputatilor fosti ministri Adrian Nastase si Miron Mitrea, raspunzand astfel unei solicitari in acest sens a presedintelui, a doua pe acest subiect.
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat miercuri ca, prin convocarea sesiunii extraordinare inainte de decizia CCR pe Regulament, seful statului isi asuma riscul ca decizia pentru urmarirea penala a lui Mitrea si Nastase sa se ia cu majoritate de doua treimi. "Vreau sa subliniez ca prin solicitarea sa de convocare a sesiunii extraordinare, dl presedinte creeaza un risc suplimentar in luarea deciziei. Daca am fi asteptat decizia Curtii Constitutionale era posibil ca cererea de urmarire penala sa se ia cu o majoritate mai restransa, deocamdata suntem obligati sa aplicam actualul Regulament si pana pe 17 septembrie cand se va pronunta Curtea, majoritatea ceruta este de doua treimi", a declarat Olteanu, la finalul sedintei conducerii Camerei.
Presedintele Basescu le-a scris luni presedintilor celor doua camere solicitandu-le sa organizeze sesiune extraordinara in prima decada a lui august pentru votarea urmaririi penale a celor patru parlamentari ex-ministri, argumentand ca o decizie in acest sens a Parlamentului ar fi o dovada de responsabilitate fata de cetateni si UE.
Democrat-liberalii au sesizat CCR, reclamand neconstitutionalitatea prevederilor din regulamentele Camerei si Senatului referitoare la numarul de voturi necesare pentru avizarea urmaririi penale a ministrilor parlamentari si au cerut ca votul sa se dea cu majoritatea celor prezenti la sedinta respectiva. in prezent, la Camera este nevoie de votul a doua treimi pentru a se cere inceperea urmaririi penale a unui ministru deputat, iar la Senat este nevoie de majoritatea senatorilor. Curtea Constitutionala a Romaniei va lua in discutie cele doua sesizari ale PD-L pe 17 septembrie.
Pe 24 iunie, Camera nu a putut lua o decizie in legatura cu cererea de urmarire penala a pesedistilor Adrian Nastase si Miron Mitrea deoarece nu s-a intrunit numarul necesar de voturi, fiind exprimate doar 208 voturi , in conditiile in care pentru avizarea cererilor DNA erau necesare 220 de voturi.