O tablita de blestem (tabellae defixiones) din plumb a fost descoperita intr-un mormant de epoca romana, din necropola de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia, aceasta fiind cea de-a doua descoperire de gen din tara noastra.
Piesa, care este expusa in prezent la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, este inscriptionata, in latina cursiva, pe ambele fete si pe mai multe randuri, pe o foaie de plumb, de dimensiuni mici, anunta Agerpres. Descoperita sub un schelet, anul trecut, de doi arheologi din Alba Iulia, din cauza starii precare in care se afla tablita, initial cele scrise pe piesa nu au putut fi citite. In urma procesului de restaurare, dupa ce au curatat-o si au stabilizat-o chimic, arheologii au realizat ca au descoperit o piesa deosebita si extrem de rara. Singura descoperire de gen in Romania a fost facuta la Orsova, in orasul antic Dierna, pe o foaie de aur, originea unei asemenea practici fiind cel mai probabil orientala.
Mistici, atunci cand voiau sa blesteme pe cineva, romanii scriau "cuvinte grele" pe niste tablite pe care le strecurau intr-un mormant, convinsi ca mortul va duce mesajul pe lumea cealalta. Arheologii Ilie Lascu si George Bounegru, care au descoperit piesa de la Alba Iulia, nu au divulgat si textul placutei, care va aparea initial intr-o lucrare de specialitate, dar au precizat ca e vorba de o insiruire de nume asupra carora era, se pare, aruncat blestemul.
Tabellae defixiones era, in general, de plumb, material pe care romanii il considerau un metal cu proprietati malefice. Pe tablite erau inscriptionate mesaje adresate unor divinitati sau spirite infernale, pentru ca acestea sa exercite o influenta negativa asupra existentei, a bunurilor sau rudelor persoanei vizate in imprecatie, sustine arheologul George Bounegru.
Verbul din care deriva termenul latin defixio - blestem, este defigere - a fixa, a prinde, motiv pentru care asemenea tablite erau deseori strapunse pentru a fixa mai bine blestemul de dusman. Locurile in care erau depuse asemenea tablite erau diverse: locuinte, temple dar mai ales in morminte pentru ca zeii cand ridicau trupul mortului sa
gaseasca si aceste placute si sa mijloceasca contactul cu zeii infernului.
Placuta poate fi vazuta in cadrul expozitiei temporare "Descopera arheologia urbana Apvlvm 2007", deschisa la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia. Aici mai pot fi vazute multe descoperiri autentice facute pe teritoriul vechiului Apulum cu ajutorul carora s-a reusit recrearea unor aspecte de viata ale locuitorilor Daciei Romane.