Ziua Logo
  Nr. 4291 de miercuri, 23 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Exclusivitate ZIUA ONLINE
UPDATE: Herta Muller despre cazul Patapievici - turnatorii ICR
 23 iulie, 17:41 
"Ma doare, ma doare enorm de ce se intampla cu Romania!". Aceasta este reactia disidentei anticomuniste Herta Muller ca urmare a scandalului creat de prezenta informatorilor Sorin Antohi si Andrei-Corbea Hoisie la o "Scoala de vara" organizata de Institutul Cultural Roman condus de Horia Roman Patapievici.
Singura scriitoare din Romania nominalizata la premiul Nobel pentru literatura, disidenta anticomunista Herta Muller, in prezent membra a Academiei Germane pentru Limba si Poezie, s-a aratat public revoltata de faptul ca Horia Roman Patapievici a decis sa trimita la Berlin, intr-un program al Institutului Cultural Roman, doi fosti turnatori. Sorin Antohi, alias "Valentin", si Andrei Corbea-Hoisie, alias "Horia", fosti informatori ai Securitatii, sunt prezenti pe banii contribuabililor la o "Academie de vara" cu tema: "Germania si Romania. Transferuri academice, culturale si ideologice". "Cursurile, cazarea si masa, precum si un program de timp liber sunt subventionate de catre Institutul Cultural Roman", aflam din anuntul ICR. Conducerea Institutului, Horia Roman Patapievici, Mircea Mihaies si Tania Radu, a ales ca transferurile ideologice si academice ale Romaniei in Germania sa fie facute de doi fosti colaboratori ai politiei politice comuniste dintre care unul, Sorin Antohi, s-a dat autor al unor articole in publicatii stiintifice inexistente, s-a pretins un timp indelungat "doctor", fara a avea aceasta calitate, si a coordonat lucrari de doctorat la Universitatea Central Europeana de la Budapesta, care acum sunt nule de drept.
"Planeta ICR"
Herta Muller a publicat in cotidianul german de mare tiraj Frankfurter Rundscahau o scrisoare deschisa adresata presedintelui ICR, Horia Roman Patapievici, in care intreaba, printre altele, daca "ICR-ul crede ca traieste pe o alta planeta unde nu exista conceptele de demnitate personala si de integritate morala in stiinta?". Protestul scriitoarei disidente Herta Muller a fost urmat de alte gesturi similare ale intelectualilor si comunitatii romanesti din Germania. Patapievici nu a ales sa-i raspunda direct disidentei anti-comuniste, ci a preferat sa publice ieri un material titrat "Replica ICR", aparut in Evenimentul Zilei, si in care raspunde "acuzatiilor din presa". El considera ca afirmatia ca "ar exporta informatorii Securitatii este complet tendentioasa" si ca prezenta celor doi turnatori-impostori in Germania nu se datoreaza "clientelismul conducerii ICR, care isi promoveaza prietenii". "Mie nu mi-a trimis nici o scrisoare. Ar fi putut sa-mi raspunda personal, ca eu i-am scris", afirma Herta Muller in urma publicarii articolului din Evenimentul Zilei.
Demiterea lui Patapievici
Intr-o convorbire cu redactorul ZIUA, presedintele Asociatiei Romanilor din Berlin, Ruxandra Dimitriu, a anuntat ca miercuri seara comunitatea romanilor din capitala Germaniei se va reuni pentru a concepe o scrisoare deschisa adresata Presedintiei Romaniei, care patroneaza ICR, Guvernului si Parlamentului Romaniei, care raspund de banul public al contribuabililor si respectarea statului de drept, pentru a solicita demiterea presedintelui ICR Horia Roman Patapievici si a adjunctilor sai, Mircea Mihaies si Tania Radu. Dimitriu considera ca Patapievici nu mai are ce sa caute intr-o institutie publica din Romania dupa ce i-a trimis pe cei doi intelectuali turnatori ca reprezentanti ai societatii academice romane.
"Teatrul absurd" al condamnarii comunismului
Am stat de vorba si cu Herta Muller pentru a afla opinia domniei sale fata de pozitia publica a presedintelui ICR, Horia Roman Patapievici. Marturia scriitoarei si disidentei anticomuniste este tulburatoare. Herta Muller nu poate intelege cum ICR a indraznit sa trimita intr-o tara ca Germania, care este un exemplu privind lustrarea agentilor STASI, doi colaboratori ai politiei politice comuniste Securitatea. Este de amintit ca Sorin Antohi a fost silit sa-si recunoasca colaborarea cu Securitatea dupa 17 ani, pe cand era membru al Comisiei Tismaneanu, iar Andrei Corbea-Hoisie, dupa 18 ani, pe cand era ambasador al Romaniei la Viena. Herta Muller considera ca, in conditiile acestea, condamnarea comunismului este un "teatru absurd". Din acest motiv a si refuzat sa faca parte din "Comisia Tismaneanu". "Este ridicol ca dupa 20 de ani sa se spuna ca regimul comunist a facut crime! Trebuie sa facem ce trebuie, concret, nu teatru absurd", afirma disidenta in interviul acordat ZIUA.
Patapievici l-a "acoperit" pe Antohi pe cand era la CNSAS
Cu referire la faptul ca Patapievici sutine ca trebuie avuta in vedere "valoarea profesionala" si "somitatea stiintifica" a celor doi intelectuali informatori ai Securitatii, Herta Muller spune cu sarcasm: "Da, sigur! Noi trebuie sa tinem cont de toate acestea in timp ce ei ocupa toate pozitiile de influenta din Universitati, din societate. Eu am spus ca nu sunt de acord, dar daca lui ii convine asa, treaba lui. Romania sa faca ce crede de cuviinta. Eu mi-am articulat parerea despre aceasta". Revoltata, scriitoarea afirma ca a aflat ca "nu este pentru prima oara cand au fost trimisi la Berlin fosti securisti" sub auspiciile ICR. "Pentru ce mai sunt studiate Arhivele Securitatii daca nu are loc nici o consecinta? Care este sensul?", se intreaba disidenta. Scritoarea isi aminteste si faptul ca Horia Roman Patapievici, in 2002, pe cand era in Colegiul CNSAS, a "acoperit" cazul informatorului "Valentin" Antohi si, acolo, "au facut tot posibilul ca sa nu se afle", in pofida Legii si a misiunii CNSAS. "Am crezut ca Patapievici are niste repere morale de care tine cont", spune dezamagita scriitoarea, membra a Academiei Germane pentru Limba si Poezie. Ceea ce a facut conducerea ICR, mai spune fosta disidenta, "nu ar fi posibil in Germania. Asa ceva nici nu se concepe!".
"Ce fac intelectualii romani? Nu au o scarba morala?"
Referitor la cererea de demitere a lui Patapievici, Herta Muller considera ca este de datoria romanilor din tara sa actioneze: "Asa cum au grija de ea, asa o sa aiba tara". "Ce fac intelectualii romani?", se mai intreaba scriitoarea. "Am vazut ca in program este si Caramitru si Johnny Raducanu. Ce-i cu astia? Tac?". Atat ei, cat si fiecare intelectual, ar trebui sa aiba o reactie "pentru ca simte nevoia, pentru ca are o scarba, o scarba morala. De aceea ar trebui sa refuze sa participe. Daca nu o are, ce sa fac? Caramitru mai are si prelegeri despre dictatura la Teatrul National despre securisti... Ce spune Cartarescu, ce spune Dinescu, ce spune Nora Iuga, ce spun toti intelectualii? Ce spun ziaristii?". "Faceti ceva pentru voi, nu pentru asa-zisa imagine a Romaniei. Nu pentru UE. Pentru realitate, pentru voi insiva, pentru ca este tara in care traiti, pentru copii vostri!", mai spune scritoarea, emigrata in 1987 in Germania impreuna cu sotul sau, Richard Wagner, la fel de revoltat de actiunea conducerii ICR. "Asa nu se mai poate! Au vrut sa faca un program remarcabil, ceva mare si tare. Cu cine?", conchide scriitoarea anticomunista referindu-se la alegerea facuta de ICR: doi intelectuali turnatori.
Scrisoarea Deschisa a Hertei Muller catre Horia Roman Patapievici
"Draga Horia Patapievici,
Dupa cum reiese din programul Intitutului Cultural Roman vor veni la "Academia de vara" a ICR Berlin in aceasta luna Andrei Corbea Hoisie si Sorin Antohi. Antohi este chiar "directorul" acestui colocviu.
Este scandalos faptul ca Romania se prezinta in Germania cu aceste doua persoane care pe timpul dictaturii au lucrat cu serviciul de securitate roman.
In Germania s-a discutat timp de mai multi ani despre problema informatorilor STASI si au fost trase consecintele in toate domeniile: fostii informatori nu pot ocupa functii in cadrul universitatilor, la ziare si la institutiile culturale.
Daca ICR-ul se prezinta in Germania cu aceste persoane isi va cauza daune ireparabile siesi, iar participantii germani vor fi folositi doar pentru lustruirea imaginii unor agenti deconspirati.
Se pune intrebarea cum ii vor prezenta angajatii ICR Berlin invitatilor la scoala de vara pe partenerii de discutie romani: Corbea Hoisie - profesor si agent de Securitate cu o activitate indelungata si Sorin Antohi - oaspete al unor universitati europene timp indelungat cu un titlul de doctor falsificat si cu publicatii fictive? Si ce vor relata presei germane? Sau mai bine zis: ce nu vor relata?
Crede ICR-ul ca traieste pe o alta planeta unde nu exista conceptele de demnitate personala si de integritate morala in stiinta?
Ce inseamna sa fii intelectual in Romania de azi? Ce s-a ales din promisiunile Romaniei facute cu ocazia integrarii in UE?
ICR-ul de la Berlin reprezinta vitrina Romaniei in Germania - dar de fapt se prezinta drept vitrina unui trecut care nu mai apune. Cine va prelua raspunderea pentru acest fapt? De la caderea lui Ceausescu fiecare institutie in Romania are propria raspundere si influenteaza felul in care se traieste in contextul libertatii castigate pentru care au murit sute de oameni!
Am sperat ca Romania se va normaliza in final (dupa atata timp si dupa atatea sanse pierdute), cel putin in domeniul cultural.
Ma doare si ma infurie faptul ca se intampla exact contrariul.
Promit ca nu voi mai calca pragul ICR la Berlin - si nu voi fi singura care va proceda astfel.
Cu salutari cordiale,
Herta Muller"
"Replica ICR"
Explicatiile lui Horia Roman Patapievici privindu-i pe Andrei Corbea-Hoisie, fost ambasador la Viena si membru al conducerii Fundatiei Soros, deconspirat de CNSAS abia anul trecut ca infiltrat de Securitatea in grupul disidentilor de la Iasi �i Sorin Antohi, membru fondator al GDS, fost membru al conducerii Fundatiei Soros, fost membru al Comisiei Tismaneanu, fost profesor "doctor" la Universitatea Central Europeana de la Budapesta si fost spion al disidentului anticomunist Dan Petrescu.
�coala de var� "Germania �i Romania: Transferuri academice, culturale �i ideologice", organizat� la Berlin intre 19 �i 25 iulie 2008 de ICR-Berlin, nu a atras aten�ia prin calitatea ei (excep�ional�), ci prin prezen�a a doi fo�ti informatori ai Securit�ii intre participan�i (A. Corbea-Hoi�ie, care a fost invitat in calitatea sa de profesor la Institutul de romanistic� al Universit�ii din Viena, �i S. Antohi, unul dintre organizatorii �colii de var�, in calitatea sa de pre�edinte executiv al Institutului pentru Studii Avansate de Umanism Intercultural, Arbor- Mundi, Bochum).
S-a sugerat in pres� c� prezen�a lor acolo ar ilustra inten�ia ICR de a promova in str�in�tate informatorii fostei Securit�i ori ar reflecta clientelismul conducerii ICR, care i�i promoveaz� prietenii. Aceast� perspectiv� este deopotriv� fals� �i r�uvoitoare. De cand conduc aceast� institu�ie (ianuarie 2005), ICR nu a manifestat nici un fel de partizanat, nici politic, nici ideologic, nici artistic, nici amical �i, a� ad�uga, nici moral. Dimpotriv�, a observat o strict� neutralitate: dovad� evantaiul extrem de larg de arti�ti �i formule artistice, care a caracterizat programele sus�inute de ICR.
A�a cum nu face judec�i asupra formulelor estetice propuse de arti�ti, ICR nu face judec�i morale asupra ideologiei ori convingerilor lor. Cat despre afirma�ia c� ICR, cu prilejul acestei �coli de var�, ar exporta informatorii Securit�ii, ea este complet tenden�ioas�. Ceea ce export� m este conceptul unui program de studii romano-german integrat, care include o conferin�� �i o �coal� de var� pentru studen�ii avansa�i (doctoranzi �i postdoctoranzi din patru ��ri, Romania, Moldova, Ucraina �i Germania; participan�ii au fost selecta�i pe baza unui concurs, vezi www.rki-berlin.de), c�rora li se ofer� posibilitatea s� lucreze sub indrumarea unor excep�ionali cercet�tori din Germania, Romania �i Israel (J�rn R�sen, J�rgen Kocka, Moshe Idel, Armin Heinen, Stefan Troebst, Violeta Barbu, Klaus Bochmann, Dietmar M�ler, Anke Pfeifer, Vasile Dumbrav�, Andrei Corbea-Hoi�ie, Sorin Antohi).
Conceptul acestei �coli de var� le apar�ine celor trei directori (R�sen, Bochmann, Antohi), iar profesorul R�sen a insistat asupra colabor�rii cu Sorin Antohi. ICR a finan�at acest proiect pentru c� este foarte bun �i, evident, nu pentru c� Antohi �i Corbea-Ho�ie sunt fo�ti informatori. M� intreb: ICR ar fi putut respinge un asemenea proiect, cu argumentul c� nu lucreaz� cu Sorin Antohi ori Corbea- Hoi�ie (s� nu uit�m, totu�i, de valoarea lor profesional�), in condi�iile in care partenerii germani nu numai c� nu au ridicat obiec�ii morale la acest fapt, ci, in cazul lui Antohi, au optat explicit pentru colaborarea cu el, in calitate de co-director al �colii?
In Romania nu exist� un cadru legal in virtutea c�ruia cet�enii romani care au fost informatori ai Securit� ii s� fie exclu�i din via�a public� ori academic�. Din acest motiv, indiferent care i-ar fi fost scrupulele, ICR nu putea s� adopte decat pozi�ia neutr�. Astfel incat, valoarea �tiin�ific� a profesorilor, decizia acestora de a nu �ine seama de trecutul celor doi colegi romani, precum �i posibilitatea oferit� tinerilor studio�i din patru ��ri de a lucra cu somit�i ale �tiin�ei sub auspiciile ICR-Berlin au fost motivele care, in cele din urm�, au prevalat in decizia ICR de a finan�a aceast� �coal� de var�.
Horia Roman Patapievici
Victor RONCEA  
 Afisari: 2495  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Ce scuza prosteasca are patibularul HTP   de DanBruma
Stimata Doamna Herta Muller va multumim.   de rosu ovidiu
HR Patapievici un produs al securiattii?   de rosu ovidiu
Comparatie traznet   de Anticomie
Sarut minah frau Herta Muller !   de jan dinu
Pe de alta parte ...   de Liviu2002j
"Faceti ceva pentru voi, ... , pentru copii vostri !"   de Liviu2002j
ticalosii,complicitati,desert   de Iovescu
odata cu iliescu s'a reinstalat si structura comunista la putere,   de silviana
Deontologie profesionala   de Solitude
A r h i v a
Stirile zilei 2008-07-23
 21:22 
Mutu a crescut pretul la Bursa al clubului AS Roma
 21:03 
Chestorul Berechet, tras pe dreapta de Basescu
 20:30 
Toti elevii unui liceu din Sighetul Marmatiei dau examen si la DNA
3 comentarii
 20:13 
Efectul Florina: Copilele care raman gravide pana la 15 ani pot avorta in 24 de saptamani
7 comentarii
 20:05 
"Forbes" a publicat topul celor mai bine platiti actori de la Hollywood: Will Smith, Johnny Depp si Eddie Murphy
 20:02 
Pilotul lui Apollo 14: Extraterestrii au intrat in contact cu noi, dar acest lucru e tinut secret de peste 60 de ani!
50 comentarii
 19:54 
Traian Basescu va participa la sedinta de joi a CSM in care se va analiza raportul Comisiei Europene
1 comentariu
 19:48 
Kievul acuza fostii lideri sovietici de foametea din anii '30 si de genocidul a peste 10 milioane de ucrainieni
11 comentarii
 19:41 

4 comentarii
 19:30 
Peste 180 de membri ai PD-L Constanta acuza conducerea filialei ca "utilizeaza practici ce tin de sistemul totalitar"
2 comentarii
 19:11 
Orban catre Berceanu: "Societatea Feroviara de Turism are datorii dinaintea mandatului meu"
1 comentariu
 18:46 
Merkel despre Obama: "Este bine echipat, atat fizic cat si mental"
11 comentarii
 18:36 
Romania va deschide trei noi consulate diplomatice in Italia si doua in Spania
1 comentariu
 18:07 
UE intentioneaza sa introduca regim de vize pentru diplomatii americani
2 comentarii
 18:01 
Confruntari stradale in capitala Serbiei: manifestantii cer eliberarea lui Karadjici
7 comentarii
 17:53 
Spalati-va lemurii!
1 comentariu
 17:40 
Executarea silita a hotelului Astoria, suspendata
 17:40 
Libia ameninta Elvetia cu represalii din cauza arestarii fiului lui Gaddafi la Geneva
2 comentarii
 17:36 
1.400 de kilograme de alimente au fost retrase din supermarketuri
 17:31 
Europarlamentarii PSD cer Comisiei Europene schimbarea sistemulului de monitorizare a Romaniei
 Top afisari / comentarii 
 Fisa de temnita a lui Coposu (4552 afisari)
 10 sfaturi pentru o buna digestie (3185 afisari)
 Scandalul Madonna ia proportii (2839 afisari)
 Sacrificarea lui Karadzici (2803 afisari)
 Echipa de zgomote (1487 afisari)
 Pilotul lui Apollo 14: Extraterestrii au intrat in contact cu noi, dar acest lucru e tinut secret de peste 60 de ani!  (7732 afisari)
 UPDATE: Herta Muller despre cazul Patapievici - turnatorii ICR (2495 afisari)
 Doua surori gemene identice s-au maritat cu doi frati gemeni identici si au nascut... gemeni identici (2193 afisari)
 UPDATE: Ucigasul tinerelor din Bacau i-a zdrobit capul Madalinei, fata sefului de la ISU Brasov  (2090 afisari)
 Chestorul Berechet, tras pe dreapta de Basescu  (1746 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01271 sec.