Renuntarea la resursele petroliere in favoarea unei singure companii, fara o analiza asupra evolutiei preturilor petrolului, este "un gest iresponsabil", a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, facand referire la privatizarea Petrom. El a precizat, pentru Money Channel, ca s-ar putea verifica daca actul de vanzare al companiei corespunde legislatiei europene, fiindca redeventele platite statului roman sunt la jumatatea celor platite in restul Uniunii Europene (UE).
Ministrul a precizat ca a sesizat Consiliul Concurentei, care nu a constatat un abuz de pozitie dominanta pe piata interna a petrolului. Vosganian insista, insa, spunand ca nu e normal ca statul sa ofere facilitati atat de mari in privinta redeventelor si sa nu puna conditii legate de pretul carburantilor. "Nu e normal sa lasi unei companii toate rezervele de petrol, sa accepti o redeventa la jumatatea celor platite in UE si, ca stat, sa nu pui nici o conditie legata de evolutia pretului".
Prin Legea 555/2004 privind privatizarea Petrom, statul s-a angajat ca, pana la 31 decembrie 2014, sa nu modifice redeventele si sa nu introduca noi taxe in regimul de impozitare a activitatilor de explorare si productie ale companiei si filialelor sale. Singura modalitate de interventie a statului este introducerea unor taxe similare celor aplicate in tarile membre UE.
In iunie 2006, fostul Minister al Economiei si Comertului (MEC) a propus Guvernului impozitarea suplimentara a companiilor petroliere, prin introducerea unei taxe de 6% din valoarea productiei brute anuale, pentru exploatarea zacamintelor de titei. Principala companie vizata de introducerea taxei pe activitatea de exploatare era Petrom, ce detine aproximativ 99% din zacamintele de petrol din Romania. ''Tinand cont ca suntem obligati sa mentinem valoarea redeventelor neschimbata, pe o perioada de zece ani, ne-am gandit sa venim cu aceasta taxa de exploatare'', spunea ministrul Economiei de la acea vreme, Codrut Seres. Propunerea MEC a fost, insa, respinsa.
Ministrul Economiei si Finantelor sustine ca Petrom nu intentioneaza sa rediscute prevederile din contractul de privatizare incheiat in 2004 intre grupul austriac OMV si statul roman referitoare la nivelul redeventelor petroliere. Din acest punct de vedere, contractul de privatizare a Petrom a fost "destul de bizar", a spus Vosganian.