Potrivit estimarilor facute de INSOMAR, la comanda Realitatea TV, candidatul independent, Sorin Oprescu, a obtinut 54,3 % din optiunile electoratului, in timp ce candidatul PD-L, Vasile Blaga, a fost cotat cu 45,7% din preferintele alegatorilor.
Iata rezultatele pe sectoare:
Sectorul 1: Andrei Chiliman (PNL)-56,8%, Razvan Murgeanu (PD-L)-43,2%
Sectorul 4: Cristian Popescu (PC)-64,6%, Radu Silaghi (PD-L)-35,4%
Sectorul 5: Marian Vanghelie (PSD)-57,1%, Cristian Bodu (PD-L)42,9%
Sectorul6: Cristian Poteras (PD-L)-56,3%, Dan Darabont (PSD)-43,7%
Dupa anuntarea estimarilor, Sorin Oprescu a declarat:
"Doresc sa le spun bucurestenilor ca au votat bine. Aceasta zi de Rusalii va ramane in istoria Bucurestiului ca una din cele mai frumoase zile ale tinerei noastre democratii. Votul cetatenilor instaleaza la Primaria Capitalei primul primar independent. (...) Am o importanta experienta in a lucra cu oamenii, dar aceasta campanie m-a facut sa inteleg tot mai multe despre democratie, independenta si beneficiile ei. Democratia nu este un sistem perfect, dar singura imbunatatire care poate fi adusa acestui sistem este si mai multa democratie. Decizia luata de bucuresteni ar trebui sa-i puna pe ganduri nu doar pe oponentii mei in aceasta cursa, ci pe toti cei care se catara in functii publice si incep, a doua, zi sa abuzeze de ele. Aceasta rocada pe care votul vostru o face la Primaria Capitalei trebuie sa fie un model pentru toate primariile din tara si pentru toti oamenii politici sau publici".
Candidatul PD-L la Capitala, Vasile Blaga, a declarat:
"Imi asum aceasta infrangere. Am dus o campanie bazata pe solutii, programe clare si realism si nu pe demagogie. Il felicit pe domnul Oprescu".
PD-L a obtinut 24 de mandate din totalul de 55 la consiliul general
Sorin Oprescu va trebui sa lucreze cu un consiliul general in care cele mai multe mandate au fost obtinute de partidul contracandidatului sau, PD-L. Democrat-liberalii au castigat alegerile la consilul general, obtinand 24 de mandate din totalul de 55. Situatia este complicata, insa, intrucat PD-L nu are totusi majoritatea in Consiliu, fiind urmat de PSD cu 16 mandate, PNL cu 8 mandate, PNG cu 4 mandate si PRM cu 3 mandate. Desi PNG a anuntat ca va face front comun cu PD-L pentru formarea unei majoritati, rezultatele din turul al doilea si esecul lui Blaga ar putea deschide calea unor noi negocieri. De remarcat ca, impreuna, PSD si PNL aduna 24 de mandate, la egalitate cu PD-L. Astfel este posibila fie formarea unei majoritati in jurul PD-L, dar impotriva primarului Oprescu, fie negocierea de catre PSD si PNL a unei majoritati cu PNG si PRM, in favoarea candidatului invingator.
Un alt aspect de remarcat este faptul ca, si la nivelul sectoarelor, exista mai multe culori politice, astfel ca Bucurestiul este impartit intre PD-L (care are doi primari, Liviu Negoita si Cristian Poteraïżœ), PSD (care are tot doi primari- Marian Vanghelie si Neculai Ontanu), PNL (un primar in persoana lui Andrei Chiliman), si PC prin Cristian Popescu Piedone.
Estimarea INSOMAR este bazata pe datele culese pana la ora 19.00, cu doua ore inainte de inchiderea urnelor. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 10.295, cu marja de eroare de plus minus 2%.