Dupa ce FMI a lansat un mesaj pozitiv la adresa Romaniei, apreciind progresele substantiale in stabilizarea economica, Coface ar putea ridica monitorizarea negativa a ratingului tarii noastre, in conditiile in care rezultatele bune inregistrate in primul trimestru se vor mentine in continuare, a declarat managerul de risc al subsidiarei din Romania a Coface Austria Kreditversicherung, Andreea Crainic. "Pana la acel moment, trebuie urmarite presiunile inflationiste determinate de scumpirea utilitatilor si a carburantilor de la 1 iulie si, de asemenea, o posibila crestere a volumului importurilor", a adaugat Crainic, citata de NewsIn. Desi Romania a inregistrat in primul trimestru o crestere economica peste asteptari, de 8,2%, avansul PIB nu este singurul indicator ce se ia in calculul rating-ului de tara. Totusi, Romania inregistreaza probleme la capitole precum accentuarea inflatiei si adancirea deficitului de cont curent. Analistul Coface a precizat, totodata, ca o crestere a consumului nu are efecte negative numai asupra inflatiei, afectand si balanta comerciala, iar deficitul de cont curent are ca sursa principala tocmai dezechilibrul balantei comerciale. Totodata, comportamentul de plata al companiilor din Romania s-a inrautatit in primele luni ale acestui an, in ton cu evolutia internationala. "Avand in vedere faptul ca ratingul de tara Coface este putin diferit de ratingul acordat de alte agentii, tinand cont si de mediul de business, noi am observat in primele cinci luni ale acestui an o inrautatire a comportamentului de plata al companiilor", a spus managerul de risc al Coface.
Puncte forte ale tarii noastre
Romania are si anumite puncte forte. Cel mai important este volumul ridicat de investitii straine, ca urmare a atractivitatii ridicate a pietei romanesti. "Investitiile straine din primul trimestru au crescut cu 27,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, Coface estimand pentru acest an un volum al investiilor straine de 8 miliarde euro", a aratat Andreea Crainic. "De asemenea, datoria publica a Romaniei este una din cele mai scazute din zona, reprezentand 13% din PIB, comparativ cu 66% in Ungaria, 65% in Franta si Germania, 94,5% in Grecia sau recordul european al Italiei, de peste 100%", a mai spus analistul. In conditiile cresterii preturilor la combustibili, Coface se asteapta la o noua accentuare a inflatiei anuale, care ar putea ajunge la 9% in luna iulie.
La sfarsitul lunii ianuarie, Coface a anuntat ca mentine ratingul de tara A4-acordat Romaniei, in contextul dezechilibrelor in crestere ale economiei romanesti si turbulentelor de pe pietele externe. Ratingul de tara acordat de Coface indica in ce masura capacitatea de plata a companiilor dintr-o tara este afectata de perspectivele politice, financiare si economice ale statului respectiv si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata pentru companiile dintr-o anumita tara.