Ziua Logo
  Nr. 4254 de marti, 10 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Reprezentanti ai 14 case regale europene participa la celebrarea nuntii de diamant a Regelui Mihai si Reginei Ana
-- Patriarhul Daniel a trimis un mesaj de felicitare Majestatii Sale Regele Mihai si Majestatii Sale Regina Ana
 10 iunie, 19:52 
In zilele de 10, 11 si 12 iunie au loc, la Bucuresti si la Sinaia, evenimente ce celebreaza aniversarea a 60 de ani de casatorie a Majestatilor Lor Regele Mihai si Regina Ana. La acest eveniment participa reprezentanti a nu mai putin de 14 case regale din Europa. Printre oficialii romani, care au tinut sa adreseze felicitari Familiei Regale, in prima zi a manifestarii prilejuite de Nunta de Diamant, s-a aflat chiar Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel. Programul acestei sarbatori se imparte intre intalniri oficiale si private. De exemplu, prima seara va fi petrecuta de Familia Regala la Ateneu, alaturi de invitati si de public. A doua zi, va avea loc o intalnire restransa, la Sinaia. Apoi, joi, principesa Margareta si Principele Radu vor lansa in prezenta Majestatilor Sale Regele Mihai si Regina Ana o carte sugestiva: "Nunta de Diamant", eveniment ce va avea loc in Bucuresti, la Muzeul National de Istorie al Romaniei. Volumul este "O poveste cu poze, in care oamenii de astazi sa-si scalde privirea in iubire, frumusete, speranta si mandrie", asa cum se precizeaza pe pagina de Internet a Principelui Radu. Concret, programul manifestarilor legate de Nunta de Diamant a debutat marti. La Ateneul Roman, incepand cu ora 18.30, a avut loc primul eveniment deschis publicului si presei dedicat Nuntii de Diamant a Regelui Mihai si a Reginei Ana, un concert al Orchestrei Nationale a Filarmonicii "George Enescu". Muzicienii filarmonicii vor interpreta cu aceasta ocazie lucrari ale compozitorilor George Enescu, Franz Liszt, Edvard Grieg si Giussepe Verdi, iar dupa concertul dedicat familiei regale a Romaniei va avea loc un cocktail in foaierul Ateneului.
Majestatile lor Regele Mihai si Regina Ana implinesc pe 10 iunie 2008 saizeci de ani de casatorie, iar acest moment va fi celebrat alaturi de Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu, Alteta Sa Regala Principesa Elena, Excelenta Sa Domnul Alexander Phillips Nixon, Excelenta Sa Nicolae si sora lui, Elisabeta-Karina. Lista oaspetilor de onoare nu se opreste aici, iar pe lista invitatilor se regasesc reprezentanti ai paisprezece case regale din Europa printre care MS Regina Sofia a Spaniei, MS Regele Simeon al bulgarilor, MS Regina Margareta a bulgarilor, MS Regele Constantin II al elenilor, MS Regina Anne-Marie a elenilor, ASIR Principele Lorenz al Belgiei, ASIR Arhiducele Karl al Austriei, ASR Principele Mostenitor Alexandru al II-lea al Serbiei si Yugoslaviei, ASR Principesa Ecaterina a Serbiei si Yugoslaviei, ASR Morritz, Landgraf de Hessa, ASR Principele Maximilian II de Baden, ASIR Markgraffin de Baden, ASR Duarte Pio, Ducele de Branganza, ASR Principele Amedeo de Savoia, Duce de Aosta, ASR Principesa Silvia de Savoia, Ducesa de Aosta, ASIR Arhiducele Christian al Austriei, ASIR Arhiducesa Marie-Astrid a Austriei, ASR Principele Ludwig de Baden, ASR Principesa Marianne de Baden, ASR Principele Philippe de Bourbon-Parma, ASR Principesa Annette de Bourbon-Parma, ASR Principesa Lorraine de Bourbon-Parma, Contesa Marie de Holstein-Ledreborg, ASS Principele Charles de Thurn und Taxis, ASS Principesa Veronica de Thurn und Taxis, jr. John Fruchaud, ASS Principesa Tatiana Radzivili, doamna John Fruchaud.
Dineul regal la Peles
Miercuri, peste o suta de membri ai caselor regale sunt asteptati la Sinaia, potrivit corespondentului NewsIn. Primarul statiunii Sinaia, Vlad Oprea, a declarat ca la Castelul Peles vor avea loc doua receptii prilejuite de sarbatorirea a 60 de ani de casatorie a Regelui Mihai cu Regina Ana, insa nu a putut preciza cand vor avea loc aceste receptii. Invitatilor straini li se vor alatura membri ai Guvernului si ai Parlamentului Romaniei, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe si ai Academiei Romane, un numar important de reprezentanti ai Corpului Diplomatic acreditati la Bucuresti, personalitati de prim rang ale artei si culturii romane, ale mediului de afaceri si ale presei. La randul sau, responsabilul PR al resedintei regale, Dana Voitescu, a precizat pentru NewsIn ca, in interiorul Castelului Peles si in Pelisor, nu pot fi tinute dineuri, insa acestea pot fi tinute pe terase. "Se respecta legislatia in vigoare cu privire la protejarea patrimoniului, insa pe terase ar putea sa se tina dineul. Cert este ca nu se va manca in muzee, nici in Peles si nici in Pelisor, pentru ca trebuie sa respectam legislatia cu privire la protejarea patrimoniului si conservarea pieselor", a declarat Dana Voitescu. Ea a adaugat ca, marti, Casa Regala inca mai negocia programul vizitei cu Ministerul Culturii, deoarece la Peles exista cateva grupuri anuntate de vizitatori, care au platit deja biletele si -conform directorului PR -cel mai probabil, vizita regala se va incadra printre celelalte grupuri. "Au spus ca nu vor sa perturbe in niciun fel programul de vizitare si noi nu am vrea sa inchidem muzeul publicului miercuri", a mai spus Dana Voitescu, insa nu a fost comunicata inca nici o decizie. Programul obsinuit de vizitare al muzeului Peles este 9.15-16.00.
Regele Mihai a reintrat in posesia Castelului Peles joia trecuta, in prezenta a peste o suta de turisti veniti la Sinaia din toata tara pentru a-l intampina pe suveran la prima vizita pe domeniul regal dupa 60 de ani. Primarul orasului Sinaia i-a inmanat, atunci, cheia orasului dar si o copie a certificatului de nastere obtinut de Vlad Oprea din arhivele orasului. Primarul Vlad Oprea a mai spus ca va fi semnat un parteneriat intre administratia orasului si familia regala, prin care Mihai I ar urma sa sprijie mai mult imaginea statiunii. "Pelesul isi va pastra destinatia de muzeu, cu singura diferenta ca familia regala va fi prezenta, din cand in cand, in viata Sinaii. Daca pana acum era doar un muzeu, de acum Pelesul va fi mult mai viu, deja Regele Mihai promitand ca se va implica mai mult in viata statiunii noastre", a mai spus Oprea.
Patriarhul Romaniei felicita Familia Regala a Romaniei
Patriarhul Romaniei, Prea Fericitul Parinte Daniel, a adresat, prin intermediul Biroului de presa al Patriarhiei, un mesaj de felicitare catre Majestatile Lor Regele Mihai I si Regina Ana ai Romaniei. Redam integral mesajul, asa cum a fost comunicat pentru ZIUA Online: "Cu deosebita bucurie, alaturi de Augusta Voastra Familie, intampinam un eveniment deosebit in viata Majestatilor Voastre, implinirea a saizeci de ani de cand Bunul Dumnezeu V-a binecuvantat casatoria prin Sfanta Taina a Cununiei. Acest moment aniversar din viata Majestatilor Voastre reprezinta un prilej de a reafirma pretuirea si admiratia pentru statornicia de viata, de simtire crestina si romaneasca de care ati dat dovada de-a lungul tuturor acestor ani. De la inaltimea celor sase decenii de vietuire si impreuna lucrare, ramaneti un model al vietii de familie si un simbol de curaj, rabdare, statornicie si intelepciune in vremuri dificile. Alaturandu-Ne tuturor acelora care in aceste zile Va adreseaza sincere felicitari, in numele clerului si credinciosilor ortodocsi romani, Va dorim din toata inima multa sanatate si impliniri alaturi de toti cei dragi, in mijlocul poporului roman dreptcredincios, rugandu-L pe Bunul Dumnezeu sa Va ocroteasca si sa Va binecuvinteze intru multi si fericiti ani!"
Povestea de inceput a cuplului regal, descrisa de Principele Radu
Regele si Regina s-au cunoscut pentru prima oara in Londra in 1947, unde Regele Mihai, insotit de Regina-mama Elena, participa la incoronarea verisoarei sale, Principesa Elisabeta a Marii Britanii. Regina Ana pastreaza amintirea vie a primei lor intalniri si povesteste cat de frumos si impunator era viitorul ei sot, in uniforma sa militara. Cei doi urmau sa descopere in curand ca aveau numeroase pasiuni si interese comune. Regele Mihai ii va cere mana Principesei Ana de Bourbon-Parma la numai o saptamana de la prima lor intalnire. Devotamentul fata de tara, simtul datoriei si sprijinul logodnicei sale l-au determinat pe Rege sa se intoarca in Romania dupa incoronarea Reginei Elisabeta a II-a, in ciuda presiunilor care se faceau asupra sa din tara, unde mai multi oameni politici si-ar fi dorit ca Regele sa nu se mai intoarca. Va urma abdicarea fortata din 30 decembrie 1947, cand Regele a fost amenintat ca, daca nu va semna actul de renuntare la Tron, 1000 de tineri arestati de comunisti aveau sa fie executati. Regina Ana va calca pe pamant romanesc abia la Sarbatoarea Sfintelor Pasti din anul 1992. Casatoria Regelui Mihai si a Reginei Ana a marcat si inceputul unui exil de 44 de ani. Nunta a avut loc la 10 iunie 1948, la Tatoi, in Grecia, la invitatia Regelui Pavlos si a Reginei Frederica ai Greciei. La ceremonie au fost prezenti, printre altii, Regina-Mama Elena a Romaniei, Principele Erik al Danemarcei, unchiul Reginei Ana, si rude din partea familiilor de Hanovra si Hesse. Regina Sofia a Spaniei si Regele Constantin al elenilor, prezenti la sarbatoarea de astazi, au fost acum saizeci de ani paji la nunta Regelui si Reginei, la Atena. Bucuria evenimentului a fost umbrita de refuzul Papei Pius al XII-lea de a recunoaste casatoria, ceea ce a intristat-o pe Regina Ana, care era de religie romano - catolica. Credincios tarii sale, Regele Mihai a continuat traditia inceputa de Regele Carol I, ca toti membri Familiei Regale a Romaniei sa fie botezati in cultul ortodox. Prin urmare, Regina Ana a fost excomunicata din randul Bisericii Romano-Catolice, pana la pontificatul Papei Ioan al XXIII-lea, si niciuna din rudele ei apropiate nu a participat la nunta. Toti descendentii Regelui Mihai apartin credintei ortodoxe. Anii de casatorie ai Regelui si Reginei au fost plini, deopotriva, de bucurii si greutati, datorate vietii in exil. Cuplul a trecut prin multe incercari, dar a fost, de asemenea, binecuvantat cu cinci fiice: Principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia, si Maria. Regele si Regina sarbatoresc saizeci de ani de casatorie in tara care le-a fost interzisa pentru atata vreme, alaturi de familie si prieteni, dar, mai ales, alaturi de romani.
Petrisor CANA  
 Afisari: 2124  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Casa de piatra   de vida clara
Oameni care n-au de lucru.Dar de ce,joia?   de vida clara
Teoctist?   de Naluca
Pai acu' au cu ce sa organizeze sindorfia!   de G.B.
La Multi ani Majestate!   de FB
Nunta de Diamant   de tomasenco
Balcanici mai sunteti draga! Pe voi nu va mai salveaza decat 2m adancime !   de ionion
Foamea Romaniei o trage tot cu ripublica , cu tacamurile, cu ustoriul si varza murata.   de ionion
O pagina de istorie romaneasca   de Stefan Caliga
lipsesc marchizele si verandele de...   de ZaStones
A r h i v a
Stirile zilei 2008-06-10
 20:37 
Timisoara: Miting in sprijinul IPS Nicolae Corneanu
42 comentarii
 20:20 
Ovidiu Lipan Tandarica a fost internat in spital din cauza unor probleme cu inima
1 comentariu
 20:16 
Grupul MOL vrea sa renunte la carburantii Petrom
 19:32 
Gazprom creste pretul de livrare a gazului pentru Europa
 18:51 
Porcusorul incaltat traieste in Anglia
3 comentarii
 18:49 
Fara sutien, la... "Opera": Noul cod de eleganta marca Pamela Anderson
11 comentarii
 18:31 
Scurgere de apa radioactiva la o centrala din vestul Ucrainei
 18:29 
Politia constanteana il imbogateste pe Radu Mazare cu 50.000 de lei
 18:19 
Gradinile zoologice ar putea fi salvate de cei care vor sa le distruga
 17:51 
Infractorii spanioli se dau romani cand sunt prinsi la furat
1 comentariu
 17:43 
Cum sa faci globul sa se invarteasca
2 comentarii
 17:39 
Romania ar putea importa gaze direct de la Gazprom peste opt ani
 17:33 
"Porcul troian" care a imbolnavit de trichineloza 300 de romani
 17:33 
Tariceanu: PNL nu este interesat de aliante nici acum, nici la toamna
6 comentarii
 17:03 
Primaria Capitalei a lansat in dezbatere publica "strategia de zgomot"
1 comentariu
 17:02 
Mariah Carey, prinsa cu liposuctia
 16:57 
Petrom ia in calcul construirea unui depozit de gaze naturale pentru Nabucco
 16:53 
BMW a prezentat masina capabila sa-si schimbe forma
5 comentarii
 16:33 
Proprietarii caselor nationalizate vor contesta la Strasbourg ingradirea dreptului la Justitie
2 comentarii
 16:19 
Vanghelie isi acuza unii colegi de partid de "jocuri de glenza cu PD-L"
5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Va fi Blaga? Sau Oprescu? (2738 afisari)
 Teapa elvetiana (2661 afisari)
 UE ne cere alta Constitutie (2041 afisari)
 De ce nu-l voi vota pe Sorin Oprescu (1958 afisari)
 Regele Mihai si Regina Ana Nunta de Diamant (1941 afisari)
 Fara sutien, la... "Opera": Noul cod de eleganta marca Pamela Anderson (3614 afisari)
 Mariah Carey, prinsa cu liposuctia (2497 afisari)
 Patronul lui Ionut Iftimoaie asasinat in plina strada (2422 afisari)
 Timisoara: Miting in sprijinul IPS Nicolae Corneanu  (2187 afisari)
 Reprezentanti ai 14 case regale europene participa la celebrarea nuntii de diamant a Regelui Mihai si Reginei Ana  (2124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01121 sec.