Ziua Logo
  Nr. 4245 de vineri, 30 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Paradox
ONU: "Balcanii au devenit una dintre cele mai sigure zone din lume"
-- Un raport al Oficiului Natiunilor Unite de lupta impotriva drogurilor si a crimei (ONUDC) releva faptul ca Balcanii devin o zona din ce in ce mai sigura din punct de vedere al criminalitatii organizate. In februarie 2008,un alt raport al Departamentul de Stat al SUA arata exact contrariul in care Balcanii reprezentau "poarta de intrare" a drogurilor provenite in special din Afganistan cu destinatia Occident
 30 mai, 19:14 
Se pare ca expresia "Balcanii, butoiul de pulbere a Europei" a devenit demodata si lipsita de "substanta". Zicem "substanta" doarece Balcanii, conform unui raport al Oficiului Natiunilor Unite de lupta impotriva drogurilor si a crimei (ONUDC), publicat joi, au devenit, una dintre regiunile cele mai sigure din lume, in ciuda persistentei traficului de droguri, arme, carne vie si a coruptiei.
Gangsterii exista, dar lipsesc cu desavarsire
"Oricat de surprinzator ar putea parea, regiunea Balcanilor este una dintre cele mai sigure din Europa (si) stereotipul conform caruia zona ar fi un paradis pentru gangsteri nu se mai aplica", a subliniat seful oficiului mentionat, Antonio Maria Costa, potrivit France Presse, preluat de Rompres. "Cercul vicios al instabilitatii politice care alimenta criminalitatea si viceversa si care a minat Balcanii in anii 1990 s-a rupt", a adaugat Costa.
Potrivit acestui studiu detaliat, care analizeaza situatia a 10 tari - de la vest, in Croatia, si pana in est, in Republica Moldova -, in noua ani numarul deceselor s-a injumatatit in aceasta regiune, iar rata prejudiciilor materiale si fizice a fost inferioara celei inregistrate in Europa occidentala. Spre exemplu, rata furturilor de masini este de zece ori mai mica decat in Marea Britanie, iar numarul armelor aflate in circulatie este net inferior celui inregistrat in vestul continentului. ONUDC estimeaza ca, si pe viitor, conditiile de securitate vor continua sa se amelioreze pe masura ce zona isi va continua deschiderea catre restul Europei.
Vulnerabilitate redusa
Dupa cum preciza Antonio Maria Costa, cotele inalte ale criminalitatii inregistrate in trecut au fost consecinta stricta a tranzitiei postcomuniste si a razboaielor din fosta Iugoslavie din anii 1990, dar nu au nimic endemic in ele. In realitate, potrivit studiului, Balcanii ar prezenta chiar o "vulnerabilitate redusa" in fata pericolului criminalitatii data fiind reducerea inegalitatilor sociale, scaderea natalitatii si diminuarea populatiei masculine tinere, principala "furnizoare" a potentialilor delincventi, ca urmare a emigratiei motivate de considerente economice.
Totusi, regiunea continua sa ramana o placa turnanta importanta pentru diferitele forme de trafic, indeosebi de droguri, arme si fiinte umane, desfasurate de criminalitatea organizata, remarca ONUDC. Dar si in acest domeniu situatia este pe cale sa se imbunatateasca, "toate tipurile de criminalitate fiind in declin in regiune", potrivit declaratiilor lui Costa.
Desi Balcanii raman principala ruta pentru traficul a 80 -100 de tone de heroina pe an catre Europa occidentala, mafia albaneza nu mai controleaza decat 20% din piata europeana, fata de 70% la inceputul anilor 2000, se mentioneaza in raport. Si traficul cu fiinte umane in Balcani a inregistrat o scadere semnificativa, cu 25.000 de victime pe an, fata de 120.000 in trecut, potrivit estimarilor ONUDC.
"Reformele in domeniul securitatii, un sistem mai bun de justitie penala si o cooperare regionala consolidata au facut din crima organizata o afacere mai riscanta si mai putin profitabila", explica Antonio Maria Costa.
Cu toate acestea, regiunea este in continuare afectata de coruptie pe fondul legatura care exista intre "lumea afacerilor, politica si crima organizata", avertizeaza ONUDC, care estimeaza ca lupta impotriva acestui fenomen ar trebui sa reprezinte principala prioritate. Potrivit studiului, doua treimi dintre companiile din regiune trebuie sa dea mita pentru a putea functiona, iar institutiile judiciare raman extrem de vulnerabile la practicile frauduloase.
Contradictie uriasa
Captura uriasa de droguri
Potrivit unui raport al Departamentul de Stat al SUA dat publicitatii in luna februarie a.c. si preluat de site-ul setimes.com, tone de heroina trec probabil prin Turcia in fiecare luna, au declarat oficiali din Departamentul de Stat al SUA in raportul anual asupra strategiei internationale de control al narcoticelor.
Turcia serveste atat drept ruta majora de tranzit pentru narcoticele din sud-vestul Asiei destinate Europei si Rusiei, cat si drept baza pentru principalii traficanti si comercianti internationali de droguri. Desi narcoticele din Afganistan sunt rafinate in regiunile din estul tarii si in ambele parti ale granitei cu Iranul inainte de a fi transportate catre Europa, Turcia nu este considerata un producator major de narcotice ilicite cu exceptia cannabisului, care este vandut in mare parte pe piata interna.
Din cauza locatiei strategice a regiunii, cateva rute importante de trafic de droguri trec prin Balcani.
Albania este punctul de plecare al unei asemenea rute. Aceasta este utilizata in principal pentru a transporta heroina din Asia Centrala catre diferite destinatii din Europa de Vest. Ruta respectiva trece prin Muntenegru, Bosnia si Hertegovina (BiH), Croatia si Slovenia. Cannabisul si marijuana produse in Albania sunt de asemenea vandute pe pietele europene.
Coruptia, principalul factor de instabilitate
Raportul mentioneaza "lipsa resurselor si coruptia endemica" printre principalii factori care continua sa obstructioneze eforturile depuse de Tirana pentru combaterea traficului de droguri. Desi nu este un producator sau consumator important de narcotice si nici producator al precursorilor chimici, BiH devine tot mai mult un depozit pentru droguri, in principal marijuana si heroina.
"Traficantii au profitat in special de un sistem judiciar ineficient, de coruptia din sectorul public si de lipsa echipamentului specializat si a instructiei", se afirma in raport.
In 2007, Bulgaria a ramas in principal o tara de tranzit de droguri si, intr-o masura mai mica, producator de narcotice ilicite, in principal sintetice. Acestea au depasit heroina la capitolul celor mai utilizate droguri din tara si sunt folosite de asemenea ca substitut pentru cocaina.
"Lipsa fondurilor, echipamentul inadecvat pentru facilitarea cautarii de narcotice, coruptia raspandita si o procedura judiciara greoaie continua sa obstructioneze eforturile de combatere a traficului de droguri", au mentionat expertii americani in raport.
Grecia, poarta de trecere a drogurilor
Documentul avertizeaza de asemenea in legatura cu cresterea "dramatica" a numarului si dimensiunii organizatiilor de trafic de droguri care operau in Grecia in 2007, aceasta fiind descrisa drept o "poarta" in tranzitul si contrabanda de narcotice ilicite. Abuzul si dependenta de droguri au continuat sa fie in crestere in Grecia.
Serbia si Kosovo, pe harta drogurilor de mare risc
La fel ca Turcia, Serbia este considerata o tara importanta pentru tranzitul de narcotice si alte droguri pe ruta utilizata pentru transportarea heroinei, cocainei, marijuanei si drogurilor sintetice catre Europa Centrala si de Vest. Desi afirma ca legile privind traficul de narcotice din tara sunt "adecvate", raportul declara ca sistemul judiciar slab face ca implementarea acestora sa fie problematica.
Kosovo este mentionat de asemenea ca punct important pentru tranzitul de heroina din Turcia si Afganistan catre Europa de Vest, precum si ca mic producator de droguri, aflat insa in crestere. La fel ca in alte parti ale regiunii, granitele poroase si coruptia raspandita in randul oficialilor vamali si de frontiera sunt considerate unele din problemele cu care se confrunta autoritatile kosovare.
Croatia nu este producator de narcotice, dar traficul de droguri pe teritoriul tarii continua sa fie o problema serioasa pentru autoritatile de la Zagreb.
Cu o piata locala mica, Muntenegru este considerata o tara de tranzit pentru traficul de cannabis din Albania si Kosovo, precum si pentru mici cantitati de droguri de alt tip aduse din Orientul Mijlociu si America Latina, se afirma in document.
Opiu din Afganistan spre Occident via Romania
Romania se afla pe ruta bine-stabilita din Balcanii de Nord utilizata pentru transportul opiaceelor precum opiul, baza pentru morfina si heroina din Afganistan catre Europa Centrala si de Vest. Aceasta ramane o tara de tranzit pentru narcotice si devine un punct pentru tranzitul drogurilor sintetice din Europa de Vest si Nord catre Est.
Nici Macedonia nu este un producator major sau punct regional major pentru tranzitul de droguri, afirma raportul, dar avertizeaza in legatura cu cresterea utilizarii interne a narcoticelor ilicite.
Madalin NECSUTU  
 Afisari: 819  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Poarta de intrare.   de Ion Puiu Stoisor
Basme pentru prosti   de Eufrosin
A r h i v a
Stirile zilei 2008-05-30
 20:02 
ULTIMA ORA: Aeroportul "Henry Coanda", evacuat din cauza unui bagaj uitat in toaleta
3 comentarii
 18:05 
Miracol: Copil nascut dintr-un ovar, un caz unic in lume
3 comentarii
 17:50 
Vladimir Jirinovski a impuscat ciori dintr-un tren si, cand a gresit tinta, cateva pasari din curtile localnicilor
4 comentarii
 17:45 
Hotarat: Singurul detinut cu drept de vot din Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin refuza sa voteze
4 comentarii
 17:40 
Primaria Capitalei face un anunt de campanie: apa calda nu va fi intrerupta!
1 comentariu
 17:30 
Cine umbla cu... pisica vopsita
 17:30 
Adriean Videanu a ramas blocat in tramvai, in ziua bilantului
 17:20 
Dacia a prezentat un concept desenat exclusiv in Romania, descris ca fiind un "pick-up ameliorat"
 17:06 
Asistentele care au pozat langa un bolnav in coma au avut acordul acestuia
5 comentarii
 16:58 
Costel Busuioc va canta in duet cu Julio Iglesias
 16:56 
Transfagarasanul, soseaua care traverseaza cei mai inalti munti din Romania, se deschide pe 11 iunie
1 comentariu
 16:45 
Hartia igienica te face mai inteligent
 16:44 
Cade Ambasada Romaniei la Chisinau
1 comentariu
 16:21 
Protestele generate de cresterea pretului combustibililor se extind in Europa
 16:18 
La 91 de ani, Kirk Douglas se da pe tobogan
3 comentarii
 16:13 
Renault a inaugurat la Bucuresti un centru de design pentru Europa Centrala
 16:01 
Asistenta care a dus din greseala un copil in sala de operatie ar putea fi sanctionata
1 comentariu
 15:56 
Directorul CIA: "Al-Qaida bate in retragere"
8 comentarii
 15:54 
Calau contra fumatului
1 comentariu
 15:34 
 Top afisari / comentarii 
 Cicciolina la inchisoare (2601 afisari)
 Procurorul pistolar (1556 afisari)
 Pupaza, simbolul Israelului (1059 afisari)
 "Unde-mi esti, cetatenie?" (993 afisari)
 McCartney are o iubita noua (991 afisari)
 Corneliu Vadim Tudor a facut scandal intr-o emisiune la televiziunea publica  (2598 afisari)
 Avion atacat cu sageti de un trib primitiv din Brazilia (1941 afisari)
 Transfagarasanul, soseaua care traverseaza cei mai inalti munti din Romania, se deschide pe 11 iunie (1550 afisari)
 Miracol: Copil nascut dintr-un ovar, un caz unic in lume (1343 afisari)
 Apocalipsa in viziunea Al-Qaeda: Washington-ul, ras de pe fata pamantului de un atac nuclear (1294 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01085 sec.