Protestele cauzate de cresterea pretului la combustibil se extind pe continentul european, informeaza BBC News.
In Spania, cel mai mare producator de produse din peste european, actiunile pescarilor ar putea duce la blocarea industriei piscicole, mii de oameni demonstrand pe strazile din Madrid. Pescarii francezi protesteaza de cateva saptamani iar acum li s-au alaturat si cei din Portugalia, Belgia si Italia. Alaturi de pescari, soferii de camioane s-au alaturat si ei unui protest asemanator in Marea Britanie si Olanda la inceputul acestei saptamani. Toate miscarile de protest sunt cauzate de faptul ca pretul barilului de petrol a depasit pretul de 130 de dolari, iar perspectivele par sumbre. Sindicatele sprijina aceste miscari de protest specificand ca pretul pentru diesel a depasit cu 300% pretul de acum cinci ani, in timp ce cel pentru produsele piscicole a fost aproape acelasi in ultimii 20 de ani.
Protestatarii cer ajutor imediat din partea autoritatilor, solicitand din partea acestora subventii mai mari pentru industie. Comisia Europeana a declarat ca va arata mai multa intelegere si flexibilitate pentru industria piscicola, dar a refuzat sa acorde subventii noi pentru a compensa pretul crescand al combustibulului.
Ajutoare pe termen scurt au fost acceptate de oficialitati cu conditia ca acestea sa fie folosite sa se reabiliteze deficientele flotelor de pescuit.
Mii de pescari au impartit 20 de tone de peste proaspat populatiei in fata Ministerului Agriculturii din Madrid in speranta ca vor atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta pescarii europeni.
Sindicatele pescarilor francezi au declarat ca vor bloca porturile, dupa ce politia a reusit cu greu sa indeparteze protestatarii care blocau depozitele de combustibil.
Autoritatile franceze au oferit pescarilor un ajutor de 100 de milioane de euro.
Joi, politia franceza a inabusit o revolta a celor care blocasera depozitele de petrol de pe coasta mediteraneana la Fos-sur-Mer si Lavera, cat si rafinariile de la La Mede, din sudul tarii. In aceeasi zi, politia a trebuit sa faca fata si unei revolte a pescarilor, care incepusera sa dea foc la cauciucuri in porturile din Lorient si Quimper. Vineri, protestatarii au blocat si portul de la Cananlul Manecii, Le Havre.
In ajutorul pescarilor au venit si fermierii din Dijon si Toulouse, care au blocat terminalele de petrol din apropierea oraselor.
In Italia, cel putin 5.000 de pescari sunt asteptati sa iasa in strada, dupa cum declara sindicatul principal al pescarilor italieni, Federcoopesca. Guvernul italian deja a refuzat sa acorde ajutor acestei industii. In momentul de fata, pescarii italieni asteapta rezultatul unei noi runde de negocieri cu membrii Executivului.
Nici in Portugalia lucrurile nu stau altfel, vineri nici o barca neparasind portul pentru a iesi in larg.
In Bulgaria, soferii de autobuze planifica o greva de o ora vineri pentru a sprijinii protestele soferilor de camion de saptamana viitoare, iar transportatorii romani au anuntat si ei ca se vor alatura colegilor din Uniunea Europeana.