Ziua Logo
  Nr. 4243 de miercuri, 28 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Programa pentru bacalaureat nu va fi schimbata
 28 mai, 18:37 
Zvetlana Preoteasa, secretarul de stat din MECT, a anuntat, miercuri, ca programa pentru examenul de Bacalaureat nu va fi schimbata, pe motiv ca olimpicii au inceput deja sesiunea speciala si au sustinut cea mai controversata proba: examenul oral la limba romana.
Secretarul de stat responsabil cu examenul de Bacalaureat vrea sa acrediteze ideea ca programa, aprobata in august 2007, inainte de inceperea anului scolar, a fost elaborata in paralel cu variantele de subiecte, ceea ce este eronat. Reprezentantul MECT omite cu buna stiinta faptul ca variantele de subiecte pentru probele orale au fost facute publice abia pe 25 aprilie, desi ele ar fi trebuit anuntate la inceputul anului. Zvetlana Preoteasa sustine insa, in mod paradoxal, ca "daca doamna profesor Florina Rogalski de la Scoala Centrala, care a cerut eliminarea a 26 de subiecte din programa de bacalaureat, ar fi avut nemultumiri fata de programa, putea sa si le exprime la inceputul anului scolar. Dansa este autor de manuale si cunoaste programa, mai mult, este obligata ca la 15 septembrie, cand incepe scoala, sa cunoasca programa'', a declarat Preoteasa. Or, cum subiectele au aparut abia acum o luna, nu se justifica in niciun fel aceasta declaratie.
Zvetlana Preoteasa a mai spus ca, potrivit metodologiei examenului de bacalaureat, MECT nu avea obligatia sa afiseze pe site subiectele de le probele orale, "asumandu-si afisarea publica a acestor subiecte''. Ea a amintit ca Romania a avut rezultate catastrofale la testele internationale PISA pentru lectura si citire, incercand sa motiveze ratiunea intocmirii unor astfel de subiecte nonliterare. Preoteasa a mai spus ca spera ca, pana in 2012, sa existe un alt tip de bacalaureat ''de la cap la coada".
Secretarului de stat omite sa spuna ca suma de aproape 4 miliarde de lei vechi, cheltuite de minister pentru plata celor 1.209 experti care au elaborat subiectele, este, de fapt, unicul motiv pentru care MECT nu apeleaza la utilizarea variantelor de anul trecut - care sunt, poate, mult mai grele, dar contin literatura.
Parintii cer ajutorul lui Traian Basescu
Controversele pe tema subiectelor probei orale la limba romana au continuat si ieri, panica parintilor determinandu-i sa ceara ajutor de la presedintele Traian Basescu. Astfel, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar (FNAP-IP) i-a adresat, ieri, sefului statului un "Apel privind solutionarea crizei grave din sistemul de invatamant - cel care hotaraste viitorul copiilor nostri". Iata continutul integral: "Constienti de impasul in care a ajuns politica educationala romaneasca, FNAP face un apel la autoritatea dv. pentru a interveni in vederea readucerii MECT la menirea sa primordiala: aceea de a oferi copiilor nostri bazele unei educatii scolare eficace, integrata in viziunea si proiectele europene. Din pacate, MECT este departe de a veni in intampinarea unui astfel de deziderat. Dimpotriva, in fata crizelor successive care zguduie invatamantul romanesc, MECT alege calea refuzului realitatii, ignorand constant datoriile ce-i incumba. FNAP a incercat, in mai multe momente, sa obtina o buna comunicare cu MECT, in virtutea faptului ca numai prin cooperarea dintre profesori, parinti si elevi se poate asigura o functionare adecvata a sistemului de invatamant romanesc. Din pacate, demersurile FNAP au fost primite cu ostilitate, expertizele FNAP au fost refuzate, FNAP insasi fiind acuzata de pozitie partizana, politizata, in pofida faptului ca Federatia Parintilor nu este aliniata politic, semnand, insa, impreuna cu alte forte ale societatii civile, Pactul National pentru Educatie, aflat sub patronajul Presedintelui Romaniei. Ministerul Educatiei, insa, aflat intr-o defensiva prelungita, provocata de propriile disfunctii, precum si de interese ce nu sunt si ale copiilor nostri, continua sa intoarca spatele tuturor celor care semnaleaza si argumenteaza criza din invatamantul romanesc", se arata in scrisoarea deschisa semnata de Mihaela Guna, presedintele FNAP-IP, adresata presedintelui tarii.
Bac'ul compromis oricum
Profesoara Florina Rogalski, autor a opt manuale de limba si literatura romana si a altor carti in domeniu, si profesor de specialitate la scoala Centrala, a criticat faptul ca 26 de subiecte de la proba orala de limba si literatura romana "nu au ce cauta in programa de bacalaureat", precizand ca nu a sesizat acest lucru in 2007 pentru ca atunci, la examen, au fost doar probe, din care una de literatura. Rogalski a criticat texte care vizau declaratii ale lui Jonathan Scheele, Raportul Tismaneanu sau Pactul pentru educatie, care ''nu au ce cauta in programa de bacalaureat". Rogalski a spus ca nu a sesizat acest lucru in 2007, intrucat atunci, la examen, erau doua probe, din care una de literatura. ''La examenul din 2008, aceasta a disparut, ramanand doar textele la prima vedere, unele dintre acestea fiind in afara competentelor'', a mai spus profesorul bucurestean. Reprezentantii MECT au argumentat necesitatatea mentinerii unor astfel de texte nonliterare pe motiv ca ''evaluarile europene vizeaza si competentele in comunicare".
Balbaiala reprezentantilor din minister a fost speculata politic de fostul ministru Ecaterina Andronescu (PSD), care l-a convocat, ieri, pe Adomnitei la Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor, pentru a discuta problema subiectelor. Intalnirea dintre contestatarii subiectelor si oficialii Ministerului Educatiei - la care ministrul a lipsit - a esuatinsa in momentul luarii unei decizii concrete.
Dupa patru ore de discutii in contradictoriu, ironii, argumente stiintifice sau doar teoretice, trimiteri la evaluari europene ale sistemului de educatie sau suspiciuni privind implicarile politice ale unor dascali, Petre Popeanga, presedintele comisiei de invatamant a Cameriei Deputatilor se intreba ''Ce-i de facut?''. "Cred ca singurul in masura sa rezolve aceasta situatie, poate prea mult exacerbata, este Ministerul Educatiei'', a spus presedintele comisiei.
Profesorul Laurentiu Dumitrescu, de la Scoala Centrala, a prezentat Comisiei un document realizat de catedra de limba romana a unitatii de invatamant respective, care a decis ca ubiectele de la proba orala de limba romana a examenului de bacalaureat respecta programa de invatamant, dar sunt inegale ca dificultate. "Colectivul catedrei de limba si literatura romana din Scoala Centrala, luand act de reactiile din presa referitoare la dezbaterea publica a subiectelor de limba si literatura romana pentru bacalaureatul din 2008, organizata in institutia noastra, precizeaza ca subiectele sunt alcatuite conform programei, dar sunt inegale din punctul de vedere al gradului de dificultate", a spus Dumitrescu, citand din document.
De asemenea, colectivul catedrei nu este de acord ca aceasta dezbatere sa demobilizeze elevii si parintii acestora inaintea examenului de bacalaureat. "Din discutii a rezultat ca nu este posibila schimbarea structurii si a continutului subiectului pentru sesiunile examenului de bacalaureat 2008. Propunem ca pentru bacalaureatul de anul acesta Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti sa organizeze o dezbatere cu profesorii examinatori pentru uniformizarea exigentelor", se precizeaza in comunicatul care a fost semnat de sapte profesori, colectivul catedrei de limba si literatura romana din Scoala Centrala.
FEN cere demiterea ministrului Adomnitei
Mult mai transant, liderul Federatiei Educatiei Nationale cere pur si simplu demisia ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, pentru incapacitatea de a stinge scandalul starnit de subiectele la limba romana. "Ca urmare a situatiei actuale in care se afla invatamantul si pentru eliminarea amatorismului de la nivel inalt, FEN a luat decizia de a se ralia la protestele FNAP-IP si cere premierului Calin Popescu Tariceanu demiterea demnitarilor din MECT care si-au dovedit in nenumarate randuri mediocritatea. Atat elevii si studentii, cat si profesorii au devenit niste cobai ai unui ministru incapabil sa propuna o reforma reala a educatiei. Ministerul Educatiei si multe din inspectoratele scolare s-au transformat in cimitire pentru toti incompetentii. Este nevoie de o schimbare imediata care sa elimine amatorismul de la nivel inalt si sa ofere sansa unei reabilitari a scolii romanesti. Este momentul sa se ia masuri impotriva celor care ajung in functii prin intermediul partidelor si care apeleaza la tot felul de inginerii prin care grupurile de interese capuseaza educatia si deturneaza fondurile alocate. Daca pana acum cateva luni ministrul Cristian Adomnitei incerca macar sa mimeze parteneriatul social, la ora actuala comunicarea este blocata total. Suntem in situatia in care ne luptam cu morile de vant si cu o armata de politruci de la conducerea acestui minister si a structurilor subordonate care, de trei saptamani, se afla in concediu pentru campania electorala si nu mai asigura conducerea institutiilor intr-o perioada fierbinte a anului scolar", a declarat Catalin Croitoru, presedinte FEN.
Magda SEVERIN  
Alte articole
  Subiectele finale pentru Bacalaureat    (2008-04-11 15:24)
  Subiectele la bac', clocite pana in ajunul examenului    (2008-03-31 17:25)
 Afisari: 716  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Romana la bacalaureat   de ionea
Sa fim seriosi.   de balota
Din documentele "TOVATASULUI"   de Taurel
A r h i v a
Stirile zilei 2008-05-28
 21:11 
Necunoscuta gasita fara cap si fara membre in Dambovita
2 comentarii
 20:34 
Vorbe pentru minte si inima
9 comentarii
 20:18 
Nu au notiunea violului
3 comentarii
 19:26 
Camera de Conturi a descoperit nereguli in "pravalia" lui Vanghelie
2 comentarii
 18:14 
Sanctiunile pentru spam se inmultesc
 18:13 

4 comentarii
 17:55 
Bucuresti: Zi de foc, stinsa de o ploaie torentiala cu tunete, fulgere si grindina
1 comentariu
 17:52 
Videanu s-a laudat cu statuile construite in timpul mandatului sau
 17:36 
Curtea Suprema de Justitie a hotarat: Sediul SIE nu va fi retrocedat familiei Sturdza
5 comentarii
 17:28 
Principele Radu promoveaza Romania in Spania
13 comentarii
 17:27 

1 comentariu
 17:27 
Masele scoase fara durere
5 comentarii
 17:11 

3 comentarii
 17:07 
Parlamentul European recomanda Moscovei schimbarea traseului North Stream
1 comentariu
 17:02 

2 comentarii
 16:41 
Si-a urmat iubita in frigiderul de la morga
 16:31 
Clopote de 150 de kilograme furate de la Biserica Reformata din Targu Mures
 16:28 
Actorul Woody Harrelson vrea sa-l bata pe magicianul Blaine: 40 de zile fara mancare pe o insula pustie
1 comentariu
 16:03 
Destinatii turistice romanesti, promovate cu banii UE
 16:03 
O retea specializata in inselaciuni imobiliare a fost descoperita si in Sectorul 1
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Securistii arsi la pensii (4049 afisari)
 Cele 500 de bombe atomice ale Israelului (2918 afisari)
 Dosarul care a invins-o pe Schrotter (2870 afisari)
 Femei pe Muntele Athos (2526 afisari)
 Ucraina pune la zid Romania (2489 afisari)
 Nu au notiunea violului (2736 afisari)
 Si-a urmat iubita in frigiderul de la morga  (2424 afisari)
 Documente secrete, femei focoase si un ministru demis (2284 afisari)
 Masele scoase fara durere (2229 afisari)
 Peugeot construieste o fabrica la Cluj (1697 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01969 sec.