Pasiunea romanilor pentru jocuri de noroc a dus la aparitia a nu mai putin de 700 de sali de jocuri electronice, tara noastra ocupand locul fruntas in Europa la numarul acestui tip de locatii. Si nici la centrele comerciale nu stam rau, ocupand un meritoriu loc patru in clasamentul european. Un client isi petrece jucand in medie doua ore si jumatate pe zi, iar cele mai solicitate sunt jocurile electronice. La acestea, cel mai mic pariu este de cinci bani, iar maximum este de un leu. La mese, pariul minim este de 10 lei, iar maxim de 500 euro. In ce priveste jocul de blackjack se pariaza pana la 5.000 de euro. Romania concureaza cu succes si tari precum Rusia sau Spania la numarul de centre comerciale: fata de stocul actual de 910.000 de metri patrati de spatii comerciale, proiectele anuntate pana in 2009 vor duce la o dublare a suprafetei.
"Numai la nivelul Capitalei exista 700 de sali cu jocuri electronice de noroc, din care 11 cazinouri, asta in conditiile in care, de exemplu, in toata Ungaria sunt doar trei cazinouri, iar Grecia sunt noua", a declarat Andrei Frimescu, directorul de marketing al Queen Investments, companie care detine Casino Palace.
Potrivit acestuia, la baza faptului ca in Romania numarul acestui tip de locatii este mult mai mare fata de media europeana sta legislatia permisiva din tara noastra. "In cele mai multe tari din Europa legislatia din domeniu limiteaza acordarea licentelor pentru activitatile legate de jocuri de nororc. In cazul Romaniei oricine isi poate deschide o locatie de acest fel, acordarea licentelor fiind nelimitata", a explicat directorul de marketing, relateaza RealitateaTV.
Din cauza numarului mare de locatii, spune Frimescu, apare un fenomen inevitabil, respectiv concurenta neloiala. "La nivelul industriei de profil exista un mare deficit de forta de munca. Lipsa de personal este efectul concurentei neloiale practicate de unele cazinouri care platesc angajatii la gri sau la negru astfel incat personalul migreaza catre cazinourile care acorda salarii mai mari, remuneratie nu tocmai legala. In acest sens, avem nevoie de o lege mai restrictiva in domeniul jocurilor de nororc", a adaugat Andrei Frimescu.
Pe locul 4 in Europa la stocul de centre comerciale noi
Si, ca tot a venit vorba de statistici, expansiunea puternica a retailului modern a facut ca Romania sa depaseasc aproape toate tarile din regiune, dar si state dezvoltate din vestul Europei. In clasamentul european, Romania este depasita doar de Rusia, cu 3,2 milioane metri patrati de centre comerciale noi, Ucraina cu 2,8 milioane si Spania cu 1,9 milioane metri patrati. Potrivit expertilor Cushman & Wakefield, realizatorii studiului, motivul pentru care Romania este atat de atractiva pentru dezvoltatorii internationali de centre comerciale este reprezentat de stocul extrem de redus de spatii comerciale moderne date in folosinta. Astfel, daca media din Uniunea Europeana este de peste 195 metri patrati la mia de locuitori, in Romania avem doar 40,9 metri patrati, urmand sa ajunga insa la o medie de 127 de metri patrati in 2010.