Nepalul a devenit miercuri republica, informeaza BBC. Dupa secole de domnie a familiei regelului Gyanendra, monarhia a fost abolita. Astfel, noua Adunare Constituanta, care se reuneste pentru prima oara, urmeaza sa declare Nepalul republica.
Noul guvern nepalez a decis sa declare ziua de 28 mai sarbatoare nationala pentru a celebra ziua in care Adunarea Constituanta s-a reunit pentru prima data si a proclamat republica, prilej de bucurie pentru mii de nepalezi care au cantat si dansat pe strazi, relateaza miercuri Xinhua si Reuters, preluati de Rompres.
Mii de nepalezi s-au adunat in mai multe locuri istorice din Kathmandu si chiar in zona cladirii Adunarii Constituante, incercuita de fortele de ordine. Demonstrantii au scandat "Traiasca republica!" si au cantat cantece care il luau in deradere pe regele Gyanendra.
Masurile de securitate au fost intarite dupa o serie de atentate cu bombe din ultimele zile, atribuite grupurilor promonarhiste. Guvernul i-a dat nepopularului rege Gyanendra un termen de doua saptamani pentru a parasi palatul, dar a avertizat ca l-ar putea constrange sa plece, daca nu o va face de buna voie.
Este un declin dramatic pentru un rege asteptat in trecut de mii de supusi la manifestarile publice si venerat de comunitatea hindusa din Nepal ca o intrupare a zeului Vishnu. Acum, portretul sau a fost scos de pe bancnote si numele sau a disparut din imnul national. Culmea lipsei de consideratie, regelui Gyanendra i s-a cerut chiar sa-si plateasca facturile la electricitate.
"Regelui i se vor da 15 zile pentru a parasi palatul, care va fi transformat in muzeu", a declarat ministrul Pacii si Reconstructiei, Ram Chandra Poudel.
Disparitia singurului regat hinduist din lume
Prabusirea monarhiei in Nepal, prin care dispare singurul regat hinduist din lume, parea de neconceput cu numai cativa ani in urma. In 2001 a avut loc un bizar masacru in familia regala: popularul rege Birendra si opt membri ai familiei regale au fost ucisi de printul mostenitor, care apoi s-a sinucis.
Actualul rege Gyanendra, venit atunci la tron, a introdus o dictatura regala in 2005, dar a fost silit sa renunte un an mai tarziu dupa mari manifestatii de protest, si sa reinstaureze o forma de democratie. La sfarsitul anului trecut, Parlamentul a acceptat cererea maoistilor privind abolirea monarhiei si instaurarea republicii. Ambasadorul Nepalului in Marea Britanie, Raj Sharma, a declarat la BBC ca intr-un timp scurt atitudinea fata de monarhie s-a schimbat radical in Nepal.
"In 1990, poporul din Nepal optase pentru o monarhie constitutionala si democratie cu partide, si am considerat ca este cel mai bun sistem", spune ambasadorul.
"Dar, pe neasteptate, a avut loc masacrul din familia regala, apoi a preluat conducerea noul rege, si oamenii si-au pierdut increderea. Majoritatea doreste acum republica. Mai sunt oameni din mai vechea generatie, din satele Nepalului, care cred si acum ca regele este reincarnarea zeului Visnu. Dar tinerii si populatia urbana gandesc altfel", a adaugat ambasadorul nepalez la Londra.
Regele Gyanendra s-a abtinut in general de la comentarii publice privind abolirea monarhiei, dar a spus in particular ca doreste sa ramana in Nepal, si sa revina la afacerile de care se ocupa inainte de a fi adus la tron in urma masacrului din familia regala. Liderii principalelor partide spun ca, dupa plecarea lui, palatul regal va fi transformat in muzeu.