Pe fondul protestelor de amploare declansate de cresterea alarmanta a pretului petrolului, presedintele francez Nikolas Sarkozy a sugerat Uniunii Europene sa ia in considerare micsorarea taxei pe valoarea adaugata, pentru combustibili, pentru a ajuta tarile blocului comunitar. In plus, premierul britanic, Gordon Brown, a facut apel la tarile din toata lumea sa se uneasca pentru stabilizarea pretului petrolului, care a ajuns la 135 de dolari barilul, in conditiile in care, in urma cu zece ani, pretul titeiului era de numai zece dolari, relateaza BBC. Pescarii din Franta au blocat porturile si depozitele de combustibili, in semn de protest fata de pretul tot mai mare pentru motorina. In porturile Rosas si Port de la Selva, din nord-estul Barcelonei, in Spania aproximativ 350 de pescari au intrat, de asemenea, in greva, tot din cauza preturilor prea mari pentru combustibili.
Pentru a doua oara in mai putin de o luna, soferii britanici si-au adus camioanele la Londra pentru a cere reducerea taxelor la carburanti - cele mai mari din Uniunea Europeana.
De la inceputul anului, cursul barilului de petrol a crescut cu 30 la suta, iar carburantii s-au scumpit in acelasi ritm. ''Nu e o promisiune pe care vreau sa o fac, e doar o idee, si ii intreb pe partenerii nostri europeni: daca pretul petrolului continua sa creasca, nu ar trebui sa suspendam partea din taxe care reprezinta TVA pe petrol?'', a declarat liderul de la Elysee, relateaza Antena3.
Comisia Europeana considera insa propunerea ''un semnal foarte prost pentru tarile producatoare''. Comisia crede ca, in loc sa caute cai pentru reducerea pretului, statele membre ar trebui sa puna accentul pe economii si pe noile surse de energie. Vesti ceva mai bune au venit, marti, de la bursele din New York si Londra: pretul barilului a scazut sub 130 dolari pe baril, dar ramane, totusi, foarte ridicat.
Apel pentru stabilizarea pretului petrolului
Gordon Brown sustine ca un socul provocat pretul petrolului necesita o solutie globala, si spune ca va aduce aceasta chestiune in fruntea agendei la urmatoarele summituri ale G8 si Uniunii Europene.
Se anticipeaza ca Brown le va cere producatorilor britanici de petrol sa mareasca productia proprie pentru a contribui la scaderea preturilor.