Dupa ce au votat dreapta si pe liderul acesteia, Silvio Berlusconi, in alegerile din aprilie, in parte datorita promisiunilor de a pune capat imigratiei ilegale, italienii incep sa se teama ca ar putea ramane fara sutele de mii de ajutoare domestice care le fac viata mai usoara. Acum ei cer exceptarea menajerelor, bonelor si ingrijitoarelor de la prevederile pachetului de masuri antiimigratie adoptat de guvern. Solicitarile lor s-ar putea lovi insa de urechi surde. ''De ce o menajera ar trebui sa aiba alte drepturi decat un zidar?'', a intrebat ministrul de Interne, Roberto Maroni, arhitectul proiectelor de lege antiimigratie ce urmeaza sa fie aduse in curand in fata parlamentului si care au provocat deja ingrijorare in Europa. Intre timp, o tabara de romi, acum abandonata, de la periferia orasului Napoli, a fost incendiata. In aceeasi zona, in urma cu cateva saptamani, doua tabere de romi au fost atacate cu cocktailuri Molotov si pietre, dupa ce o fata de etnie roma a incercat sa rapeasca un copil. In timp ce replica oficialilor de la Bucuresti se lasa asteptata, intr-un raport dat publicitatii miercuri, filiala italiana a organizatiei Amnesty International acuza clasa politica de la Roma pentru degradarea climatului social si ii acuza pe oficiali de ''legitimarea unui limbaj rasist''.
Numarul strainilor angajati de italieni pentru activitati casnice este imposibil de verificat, pentru ca multi lucreaza ilegal. Grupuri de consumatori ii estimeaza la 1,7 milioane, dintre care numai 745.000 platesc impozite, iar multi nu au nici permis de rezidenta. Majoritatea sunt femei din tari precum Peru, Ecuador, Filipine si Romania, unele traind in conditii precare, obligate sa doarma in bucatarie si sa fie la dispozitia patronilor 24 de ore din 24, pentru 600-800 de euro pe luna, relateaza Rompres, citand o analiza publicata de Reuters.
Politicieni ai opozitiei de stanga il acuza pe Maroni ca grabeste o legislatie ''improvizata'', ce profita de temerile italienilor privind siguranta publica, dar care ar putea afecta familii obisnuite in care ambii parinti muncesc sau care au nevoie de ingrijitoare pentru rudele varstnice sau infirme.
In ce-l priveste, ministrul Maroni exclude incarcerarea in masa a strainilor aflati deja in Italia, afirmand ca prevederea se va aplica doar celor nou-veniti. ''Nu avem intentia sa trimitem 500.000 de oameni la inchisoare'', a declarat el, intr-o emisiune televizata.
Deocamdata, oficialii trimit semnale contradictorii cu privire la eventuala exceptare a angajatilor domestici. Ministrul insarcinat cu aplicarea legislatiei, Gianfranco Rotondi, a promis ca legile imigratiei vor fi ''periate'' in parlament. ''Nu exista nici un motiv de temere pentru ajutoarele domestice. Acest guvern lupta sa sporeasca siguranta cetatenilor, nu sa le priveze pe bunicute de ingrijitoarele lor'', a spus Rotondi.