Ziua Logo
  Nr. 4238 de joi, 22 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Europarlamentarii ameninta SUA cu reintroducerea vizelor pentru cetatenii americani
 22 mai, 18:07 
Parlamentul European a votat joi o rezolutie prin care solicita SUA sa includa toate statele UE in programul Visa Waiver, amintind ca UE ar putea reintroduce vizele pentru cetatenii americani daca nu se respecta principiul reciprocitatii, se arata intr-un comunicat al PE, preluat de NewsIn.
Parlamentul considera ca ar trebui interzisa orice forma de discriminare directa sau indirecta pe criterii de nationalitate intre cetatenii europeni, nu doar in Uniunea Europeana, dar si in afara Uniunii Europene, in special in cazul in care aceste acte de discriminare reprezinta consecinta unei lipse de coordonare in cadrul negocierilor internationale dintre institutiile UE si statele membre.
PE isi declara sprijinul fata de mandatul pe care Consiliul l-a acordat Comisiei de a negocia un acord care sa garanteze scutirea de vize a tuturor cetatenilor UE care intra pe teritoriul SUA, similara celei de care beneficiaza deja cetatenii SUA care intra pe teritoriul UE. Deputatii europeni considera ca negocierile ar trebui sa se incheie inainte de iunie 2009 si ca, incepand de atunci, nu ar mai trebui permisa nici o discriminare intre cetatenii UE.
PE cere SUA negocieri directe cu Comisia Europeana
Potrivit rezolutiei adoptate, PE considera ca SUA ar trebui sa negocieze cu Comisia Europeana in legatura cu chestiunea acordarii vizelor, dupa cum s-a procedat in cazul transportului aerian. Negocierile referitoare la politicile de securitate UE ar trebui purtate cu Consiliul European format din sefii de stat si de guvern ai statelor membre, mai ales in ce priveste extradarea si asistenta judiciara reciproca in materie penala. Discutiile bilaterale cu tarile membre, considera PE, ar trebui purtate in legatura cu prezenta agentilor de securitate la bordul aeronavelor in zborurile transatlantice si in chestiuni de securitate, in masura in care acestea ii vizeaza pe calatorii din statele respective.
PE aminteste faptul ca la reuniunea din 13 martie 2008 a Troicii ministeriale din domeniul Justitie si Afaceri Interne, SUA au recunoscut, pentru prima data, competenta Comunitatii de a negocia acorduri internationale privind politica in domeniul vizelor, acceptand, in cadrul unei declaratii comune, sa urmeze o "dubla abordare", anume ca problemele care tin de responsabilitatea nationala sa fie discutate cu autoritatile nationale, pe cand cele care tin de responsabilitatea UE sa fie discutate cu autoritatile UE.
Parlamentul indeamna Comisia sa abordeze, in cadrul negocierilor, chestiunea excluderii cetatenilor europeni contaminati cu virusul HIV de la programul de ridicare a vizelor si sa garanteze egalitatea de tratament pentru toti cetatenii UE. Deputatii sustin pozitia Comisiei potrivit careia nu exista motive obiective pentru a impune interdictii de calatorie la adresa persoanelor infectate cu virusul HIV.
Acces interzis la bazele de date europene
Eurodeputatii sunt de parere ca accesul SUA la bazele de date sau sistemele de informatii ale UE/CE ar trebui interzis, cu exceptia cazului in care este autorizat in mod explicit de dreptul comunitar, iar, in acest caz, ar trebui sa fie convenit de comun acord la nivelul UE si sa se bazeze pe respectarea deplina a principiului reciprocitatii.
In rezolutie se mai subliniaza ca participarea la programul Visa Waiver trebui sa le acorde, fara intarziere, tuturor cetatenilor statelor membre, in aceleasi conditii, drepturi identice in ceea ce priveste statutul pasapoartelor lor. De asemenea, obligatiile referitoare la posibila introducere a unui sistem electronic de autorizare a calatoriilor pentru cetatenii SUA care calatoresc in UE ar trebui negociata de catre CE, considera eurodeputatii.
Rezolutia a fost votata cu 511 voturi pentru, 29 impotriva si 7 abtineri si a fost elaborata de Gerard Deprez (ALDE, Belgia) in numele Comisiei pentru Libertati Civile si Afaceri Interne.
In prezent, in Visa Waiver sunt incluse toate statele care erau membre ale UE inainte de 2004 plus Slovenia, dar mai putin Grecia. Toate celelalte "noi" state membre sunt excluse din acest program. Republica Ceha, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria si Slovacia au semnat insa recent acorduri bilaterale cu SUA, care ar permite includerea lor in acest program incepand de anul viitor.
Romania nu are perspective apropiate de a fi inclusa in programul Visa Waiver, din cauza ratei de respingere a vizelor, care a crescut in 2007 la circa 37%, fiind cea mai mare rata de respingere din UE. Legislatia americana prevede o rata de maxim 10% pentru includerea unei tari in programul Visa Waiver. Atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu sustin ambele cai de negociere - bilaterala si in cadrul UE - pentru includerea Romaniei in programul Visa Waiver.
M.N.  
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
f. bine fac   de soferulamator
europenii ..   de nvt
Un lucru normal   de FB
Prea mult vor europeniii   de Olga Khan
A r h i v a
Stirile zilei 2008-05-22
 20:26 
Divortul-fantoma al Anei Birchall, confirmat de judecatori
5 comentarii
 19:25 
O femeie de 78 de ani a vrut sa se sinucida fiindca a inselat-o barbatul
 19:09 
Bucuresti: Peste 30.000 de buletine de vot tiparite in plus au fost ridicate de Biroul Electoral Municipal
3 comentarii
 18:49 
Avioanele ar putea sa se repare singure
7 comentarii
 18:12 
Red Hot Chili Peppers s-a destramat
2 comentarii
 18:03 
Celebrul jurnalist Bob Woodward paraseste "Washington Post"
1 comentariu
 17:46 
Codul fiscal nu va fi modificat in 2009
1 comentariu
 17:44 
Bancile apeleaza la recuperatori in cazul rau-platnicilor
1 comentariu
 17:43 
Varujan Vosganian: Preturile practicate de companiile petroliere sunt o sfidare
3 comentarii
 17:32 
Vorba cantecului: Nu uita ca tara te vrea prost
2 comentarii
 17:30 
Kazahstanul va propune Rusiei o unificare a economiilor celor doua tari, sustine Kommersant
1 comentariu
 17:24 
Un argentinian si-a sechestrat si violat fiica timp de 11 ani
1 comentariu
 17:24 
 17:00 
CRONICA DE FILM: Sansa vietii lui (21)
1 comentariu
 16:47 
Operatiunea "Excavatorul"
 16:43 
Microsoft te plateste daca folosesti Live Search
 16:19 
UE a deschis o ancheta impotriva Gaz de France
1 comentariu
 16:18 
 16:03 
Festivalul International de Teatru Hyperion: repertoriu variat si atractiv
 16:00 
A fost inventat spray-ul nazal anti-timiditate
 Top afisari / comentarii 
 Al doilea front (2480 afisari)
 Feriti-va de phishing! (2458 afisari)
 Coalitia anti-romi Berlusconi - Camorra (1800 afisari)
 Homosexualii, dreptul si dreapta romaneasca (1753 afisari)
 Victoria de la Bastroe (1523 afisari)
 Divortul-fantoma al Anei Birchall, confirmat de judecatori (3116 afisari)
 Incalzirea globala opreste centrala de la Cernavoda (2244 afisari)
 Adolescenta violata in repetate randuri de propriul tata (2123 afisari)
 Bombardiere rusesti, escortate de avioane NATO deasupra Atlanticului (2012 afisari)
 Jodie Foster si-a parasit iubita pentru o scriitoare (1797 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00940 sec.