Este de asteptat ca organizatiile internationale sa stabileasca saptamana aceasta, la Bucuresti, ca Ucraina si-a incalcat obligatia de a se consulta cu tarile vecine inainte de a incepe proiecte transfrontaliere cu impact asupra mediului, insa World Wide Fund for Nature (WWF) a comandat deja un studiu pentru a se gasi o alternativa la controversatul canal Bastroe, informeaza luni un comunicat al organizatiei care lupta pentru conservarea naturii, citat de Rompres.
"Navigarea pe Bastroe nu poate fi permisa dupa ce s-a constatat ca ar afecta grav un ecosistem de importanta internationala. Odata ce acest lucru este acceptat, putem sa trecem la gasirea unei solutii cu impact mai mic ce ar permite Kievului imbunatatirea caii navigabile intre Dunare si Marea Neagra", a precizat directorul responsabil cu conservarea in cadrul programului Danubiano-Carpatic al WWF, Michael Baltzer.
Documentul comandat de WWF va fi facut public pana la sfarsitul lui iunie, iar firma olandeza de consultanta DHV B.V si echipa de experti romani si ucraineni vor prezenta alternative prin care vasele sa poata naviga in partea ucraineana a Deltei.
Delta Dunarii, impartita intre Romania si Ucraina, a intrat in patrimoniul mondial al UNESCO in 1991 ca rezervatie a biosferei ce cuprinde peste 100 de specii de plante si aproximativ 300 de specii de pasari si pesti, unele dintre ele amenintate de disparitie.
Constructia primei parti a canalului si intentia de incepere a celei de-a doua va fi luata in considerare intre 19 si 2 mai, cand la Bucuresti are loc cea de-a patra reuniune a Comisiei Economice a Natiunilor Unite pentru Europa (UNECE) cu cele peste 45 de tari parte a Conventiei de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier.
Dupa ce Romania si-a exprimat ingrijorarea cu privire la respectarea de catre Ucraina a obligatiilor de mediu asumate prin Conventia Espoo, Comitetul pentru Implementarea Conventiei a pregatit, in ianuarie 2008, un raspuns la pozitia Romaniei, prin care si-a exprimat pozitia in legatura cu proiectul Canalului Bastroe.
Comitetul are ca responsabilitate urmarirea respectarii de catre parti a obligatiilor asumate prin Conventie, prin asistarea acestora in scopul indeplinirii corecte a angajamentelor. De atunci, acest organism strange dovezi ca autoritatile de la Kiev nu si-au respectat obligatiile, dovezi ce vor fi prezentate si cel mai probabil sustinute de tarile membre.