Ziua Logo
  Nr. 4212 de joi, 17 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Chisinaul cere Romaniei sa semneze Tratatul de Frontiera
 17 aprilie, 15:42 
Ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan
Ministerul de Externe de la Chisinau cere Romaniei, intr-un comunicat difuzat joi, sa semneze simultan Tratatul privind frontiera de stat si Conventia privind micul trafic la frontiera, aratand ca intre cele doua documente exista o conexiune stransa, transmite NewsIn.
Comunicatul diplomatiei moldovene subliniaza ca proiectul Conventiei privind micul trafic la frontiera - "transmis, de altfel, cu mare intarziere partii moldovenesti de catre autoritatile de la Bucuresti" - utilizeaza notiunea de "frontiera de stat moldo-romaneasca", frontiera care exista de facto, dar nu este juridic documentata in plan bilateral.
"Partea moldoveneasca considera ca incheierea Tratatului privind frontiera de stat intre Republica Moldova si Romania ar reprezenta o premisa constructiva pentru reglementarea tuturor relatiilor de frontiera intre doua state pe baza principiilor europene de buna vecinatate. Autoritatile moldovenesti isi exprima convingerea ca semnarea simultana a Tratatului privind frontiera de stat si a Conventiei privind micul trafic de frontiera va consolida cu mult increderea reciproca si relatiile prietenesti dintre cele doua state si spera ca si partea romana sa impartaseasca aceleasi viziuni", se mai spune in comunicatul Ministerului moldovean de Externe.
Documentul precizeaza ca, odata cu obtinerea de catre Romania a statutului de membru al UE, relatiile cu acest stat, inclusiv cele transfrontaliere, au dobandit pentru Republica Moldova "o dimensiune bivalenta prin prisma raporturilor bilaterale cu Romania insasi si prin cea a relatiilor cu Uniunea Europeana".
In acest context, odata cu semnarea Acordului intre Republica Moldova si Comunitatea Europeana privind facilitarea eliberarii vizelor (semnat la 10.10.2007, in vigoare din 01.01.2008), Chisinaul a formulat o Declaratie politica prin care si-a exprimat dorinta "de a incepe negocieri in vederea unui acord bilateral cu Romania in scopul punerii in aplicare a unui astfel de regim specific micului trafic de frontiera".
"Documentul a fost elaborat in spiritul Regulamentului 1931/2006 din 20.11.2006 al Parlamentului European si al Consiliului European care determina practicile europene in acest domeniu la frontierele terestre externe ale UE", se mai spune in comunicat. Iar pentru ca proiectul Conventiei propus de Bucuresti utilizeaza notiunea "frontiera de stat moldo-romaneasca", partea moldoveneasca isi exprima convingerea ca semnarea simultana a Tratatului privind frontiera de stat si a Conventiei privind micul trafic de frontiera "va consolida cu mult increderea reciproca si relatiile prietenesti" dintre cele doua state.
Romania a trimis Moldovei proectul de "Conventie privind micul trafic la frontiera" inca din 26 martie
Adrian Cioroianu, ministrul demisionar de externe al Romaniei
La 17 martie, ministrul demisionar de externe, Adrian Cioroianu, afirma, intr-un interviu pentru NewsIn, ca sunt sanse mari ca un acord bilateral privind micul trafic de frontiera sa fie semnat cu Republica Moldova. "Sunt mari sanse ca un tratat bilateral privind micul trafic de frontiera sa fie si primul document (de acest gen) pe care il semnam cu Republica Moldova. Guvernul deja a discutat intr-o sedinta aceasta problema a micului trafic la frontiera si trebuie stabilite toate datele", a declarat ministrul Adrian Cioroianu. "Noi suntem cei care am luat aceasta decizie si in scurt timp sper sa ajungem la semnarea lui ca atare", a precizat ministrul. Adrian Cioroianu a spus ca a avut o intalnire cu ambasadoarea Republicii Moldova in Romania, Lidia Gutu, pe care a informat-o in legatura cu initierea in Guvern a acestui acord.
Ulterior, autoritatile de la Chisinau au negat ca au cunostinta despre acest document sau ca ar purta negocieri cu Bucurestiul pe aceasta tema. MAE a anuntat ca a trimis autoritatilor de la Chisinau, in 26 martie, proiectul de Conventie privind micul trafic la frontiera. MAE roman si-a exprimat atunci convingerea ca "autoritatile de la Chisinau vor examina proiectul de document si vor raspunde propunerii partii romane in cel mai scurt timp, avand in vedere importanta deosebita a incheierii Conventiei pentru cetatenii Republicii Moldova".
Reactia oficiala a Chisinaului a venit abia la 10 aprilie, cand ministrul de externe Andrei Stratan a salutat propunerea Bucurestiului de a initia negocieri pentru semnarea unui acord privind de micul trafic de frontiera cu Repuplica Moldova, dar a spus ca spera ca in paralel vor fi finalizate si negocierile pentru Tratatul de frontiera si Tratatul de baza. Luni, ministrul de externe de la Chisinau a declarat ca Moldova este gata sa semneze cu autoritatile de la Bucuresti acordul privind micul trafic la frontiera concomitent cu semnarea Tratatului de frontiera, in aceeasi zi si la aceeasi masa de negocieri.
Chisinaul insista de mai mult timp, in relatiile cu Bucurestiul, asupra semnarii Tratatului bilateral de baza si a Tratatului de frontiera. Chisinaul a spus in repetate randuri ca refuzul de a semna aceste documente este un indiciu ca Bucurestiul nu recunoaste suveranitatea Republicii Moldova si contesta frontiera actuala, nerenuntand definitiv la ideea unei viitoare uniri.
In noiembrie 2007, ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, a facut unele prezizari referitoare la pozitia Romaniei fata de cele doua tratate. "Romania este prima interesata sa aiba un Tratat de baza si un Tratat de frontiera cu Republica Moldova, dar nu poate accepta insistenta partii moldovene de a introduce prevederi si referiri inacceptabile pentru un stat modern european", a declarat atunci ambasadorul roman la Chisinau.
Romania nu are pretentii teritoriale asupra Republicii Moldova
Teodorescu a spus ca in 2003 Romania a venit cu un set de propuneri privind cooperarea la frontiera, printre care si un Acord privind regimul frontierei de stat. "Intrucat nu s-au inregistrat progrese, in 2006 Bucurestiul a retransmis documentul privind regimul de frontiera, care trebuia sa puna punct acestor discutii", a spus ambasadorul Teodorescu, subliniind ca Romania nu are nici un fel de pretentii teritoriale asupra Republicii Moldova.
"Exista o singura problema, legata de faptul ca partea moldoveana solicita introducerea in acest acord a unei referiri la Tratatul de la Paris din 1947, document care spune, cu referire la frontiera dintre Romania si Uniunea Sovietica: "Granita dintre Romania si URSS este granita care a fost convenita intre Romania si URSS in 1940". Pentru toata lumea este insa clar ca in 1940 si pana in 1947 Romania nu a incheiat niciun fel de acord cu URSS in legatura cu o asemenea granita. Deci, e un fals istoric si, daca atunci a fost acceptat, este pentru ca Romania era un stat invins si ocupat si fara posibilitatea de a-si apara interesele sale suverane", a argumentat ambasadorul Teodorescu.
"Este evident ca in anul 2007 acceptarea aceluiasi fals istoric care s-a facut in 1947 ar fi cu totul de neconceput", a adaugat reprezentantul diplomatic al Romaniei la Chisinau. Potrivit lui, frontierele dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial au fost stabilite prin Actul final de la Helsinki si la acest document trebuie sa se faca referire in acordul cu privire la frontiera cu Republica Moldova. "Nu exista nici o baza pentru a afirma ca Romania nu doreste incheierea unui acord privind frontiera si ca pozitia Romaniei ar aduce in vreun fel atingere integritatii teritoriale a Republicii Moldova. Suntem primii interesati sa avem acest acord, cooperarea la frontiera este fundamentala pentru securizarea granitei si pentru impiedicarea contrabandei, a migratiei ilegale - puncte care constituie un aspect fundamental pentru realizarea acordurilor cu Uniunea Europeana. Vrem sa avem un acord care sa stabileasca si sa confirme inca o data caracterul deschis al unor relatii dintre doua state suverane, independente si care isi respecta reciproc integritatea teritoriala", a declarat Ambasadorul Romaniei in Republica Moldova.
Traian Basescu: "Tratatului pentru recunoasterea frontierelor de stat cu Republica Moldova nu este o prioritate pentru Romania"
Traian Basescu, presedintele Romaniei (ZIUA Foto, Ioana Carlig)
In urma acestor precizari oferite de catre Filip Teodorescu la sfarsitul lunii noiembrie 2007, autoritatile moldovene au decis expulzarea din Republica Moldova a doi diplomati romani, iar presedintele Vladimir Voronin a expediat sefilor de stat din UE, precum si conducerii institutiilor europene, un demers in care condamna pozitia Romaniei in raport cu Republica Moldova.
Tratatul de baza si acordul de frontiera dintre Romania si Republica Moldova sunt in faza de finalizare la nivel de experti, care trebuie sa mai faca unele "ajustari" inainte de semnarea documentelor, potrivit unei declaratii a ministrilor roman si moldovean de externe, Adrian Cioroianu si Andrei Stratan, facuta in februarie la Kiev. Fostul sef al diplomatiei romane confirmase pentru NewsIn ca exista disensiuni in legatura cu mentionarea acordului de la Paris din 1947, care, la randul sau, face trimitere la cel din 1940, "care a fost un tratat special si un tratat impus cu forta atunci", sublinia Cioroianu.
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca semnarea Tratatului pentru recunoasterea frontierelor de stat cu R. Moldova "nu este o prioritate pentru Romania". "Nu vad de ce ne trebuie un tratat prin care se consolideaza prin propria noastra vointa un act din Al doilea Razboi Mondial pe care niciuna dintre tari nu il accepta", a spus presedintele.
R.MIRCEA  
Alte articole
  Unirea din 27 martie 1918    (Analize si comentarii, 2009-03-28)
  Ambasadorul roman de la Kiev chemat sa dea explicatii la ministerul ucrainean de Externe    (2008-04-18 17:55)
  Premierul moldovean vrea "relatii constructive" cu Romania    (2008-03-31 16:20)
  Suveranitatea Moldovei "amenintata" de o melodie populara    (2008-02-28 15:01)
  Serviciul de Informatii din Moldova, cu ochii pe Romania    (2008-02-20 13:13)
  Chisinaul acuza Romania de colaborare cu regimul ilegal din Transnistria    (2007-12-14 13:36)
 Afisari: 1027  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Laba ursului rus...   de Igor
Propun sa ne predam cu totii invadatorilor moldoveni...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
RE malmo   de zerrah2007
Trecutul care ne urmareste si uneste   de 
Memoriile lui Churchill   de 
BASARABIA SI BUCOVINA DE NORD, PAMINTURI ROMANESTI!   de 
SA nu se uite....   de FILIP
A r h i v a
Stirile zilei 2008-04-17
 21:34 
Spaima Brailei: "Premiantul" a mai violat patru copile si in Galati
4 comentarii
 20:54 
Ion Iliescu: E greu de prevazut cat va dura alianta PSD-PC
6 comentarii
 20:41 
Impunsaturi Tariceanu - Antonescu pe motiv de Lazar Comanescu
1 comentariu
 20:16 
Ceruta in casatorie intr-un joc video
 20:07 
A murit dupa ce a refuzat sa-i semneze diploma Elenei Ceausescu
8 comentarii
 19:58 
Ceaiul care l-a costat pe Putin aproape cinci miliarde de dolari
2 comentarii
 19:56 
20 de oameni in toata firea s-au batut din cauza unor pusti
5 comentarii
 19:48 
CRONICA DE FILM: Persepolis
 19:42 
Gravitatia, vinovata pentru niste sani supradimensionati
2 comentarii
 19:26 
Hartia electronica, atractia salonului IT de la Tokyo
3 comentarii
 18:41 
A supravietuit dupa ce o bara i-a perforat cutia craniana
 18:10 
Jucariile, masinile si cosmeticele, printre cele mai periculoase produse in 2007
1 comentariu
 17:58 
A descoperit ca are piciorul rupt de 50 de ani
1 comentariu
 17:51 
Doi taximetristi talhariti cu un pistol de jucarie
 17:43 
BNR: Crize de asemenea anvergura n-au fost niciodata
1 comentariu
 17:25 
Vanghelie se apara cu DEx-ul in fata lui Videanu: Magar inseamna obraznic
8 comentarii
 17:24 
Chrysler ar putea sa construiasca un centru de inginerie in Romania
 17:02 
Videanu a pus marmura in palatul sultanului din Brunei si a lucrat pentru Versace
2 comentarii
 16:59 
DHL a achizitionat compania romaneasca de curierat Cargus
 16:54 
Jaf armat pe bicicleta
3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Nu vrea Tratat cu Moldova (2862 afisari)
 Efectul Stalingrad (2129 afisari)
 Haiducii Internetului (2098 afisari)
 Dinel Staicu de la Ford (1610 afisari)
 Romania, turnata la Strasbourg (1398 afisari)
 A murit dupa ce a refuzat sa-i semneze diploma Elenei Ceausescu (6380 afisari)
 Spaima Brailei: "Premiantul" a mai violat patru copile si in Galati (2987 afisari)
 Gravitatia, vinovata pentru niste sani supradimensionati (2803 afisari)
 Mariah Carey arata ca la 16 ani (2693 afisari)
 Ceaiul care l-a costat pe Putin aproape cinci miliarde de dolari (2326 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01880 sec.